Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Melindungi Telefon Smartphone daripada Hackers

Kunci dan Lindung Smartphone daripada kena Godam

Cara Melindungi Telefon Smartphone daripada Hackers


Jika anda seperti pengguna lain hari ini, anda menggunakannya untuk bekerja, bermain dan gabungan perniagaan peribadi. Sekarang, bagaimana jika berlaku masalah dengan telefon itu, seperti kehilangan atau kecurian? Lebih teruk lagi, bagaimana jika telefon pintar anda digodam? Mari cuba dan pastikan perkara itu tidak berlaku kepada anda. Semak juga caraπŸ‘‰ 
ketahui Smartphone kena hack.


Di peringkat global, ramai orang melakukan tugas berganda dengan telefon pintar mereka. Di Sepanyol, satu tinjauan mendapati bahawa 55% orang menggunakan telefon yang sama untuk gabungan aktiviti peribadi dan kerja. Tinjauan yang sama menunjukkan bahawa sehingga separuh daripada orang yang ditemu bual di Jepun, Australia dan A.S. juga berbuat demikian, manakala negara seperti UK dan Jerman masing-masing mengekori 31% dan 23%. Semak juga di πŸ‘‰ Lindungi Data Peribadi anda.


Sama ada trend angka ini pada tahap rendah atau tinggi, implikasi keselamatan kekal. Telefon pintar yang penuh dengan data perniagaan dan peribadi sering menjadi sasaran oleh pihak yang tidak bertanggungjawab (Hackers). Penggodam menyasarkan telefon pintar kerana ia selalunya tidak dilindungi, yang memberikan peluang penggodam "masuk" mudah ke pangkalan data maklumat peribadi anda dan ke mana-mana rangkaian korporat yang mungkin anda gunakan. Ia seperti aktiviti penggodam dari jarak jauh, tanpa bersusah payah untuk mendapatkan maklumat. Semak juga di πŸ‘‰ Sistem Perlindungan Data Peribadi.


Ringkasnya, sebagai seorang profesional yang bekerja dengan telefon pintar, anda adalah sasaran yang bernilai tinggi. Semak juga di πŸ‘‰ cara melindungi smartphone kena hack.


Lindungi telefon pintar anda daripada digodam

Sebagai ibu bapa dan profesional, saya menyusun beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi telefon pintar anda daripada digodam supaya anda boleh memastikan kehidupan peribadi dan tempat kerja anda selamat:


1. Tambahkan perlindungan tambahan dengan muka, jari, corak atau PIN anda.

Pertama sekali, asas-asasnya. Mengunci telefon anda dengan ID muka, cap jari, corak atau pin ialah bentuk perlindungan anda yang paling asas, terutamanya sekiranya berlaku kehilangan atau kecurian. (Pilihan anda akan berbeza-beza bergantung pada peranti, sistem pengendalian dan pengilang.) Ambil langkah lebih jauh untuk mendapatkan perlindungan yang lebih. Lindungi akaun pada telefon anda dengan kata laluan yang kukuh dan gunakan pengesahan dua faktor pada apl yang menawarkannya, yang menggandakan barisan pertahanan anda.


2. Gunakan VPN.

Atau, dengan kata lain, jangan melompat ke rangkaian Wi-Fi awam tanpa perlindungan. VPN menutup sambungan anda daripada penggodam yang membolehkan anda menyambung secara peribadi apabila anda berada di rangkaian awam yang tidak selamat di lapangan terbang, kafe, hotel dan seumpamanya. Dengan sambungan VPN, anda akan tahu bahawa data sensitif anda, dokumen dan aktiviti yang anda lakukan dilindungi daripada pengintipan, yang pastinya merupakan perasaan yang hebat memandangkan jumlah perniagaan peribadi dan profesional yang kami uruskan dengan telefon pintar kami.


3. Hanya guna gedung aplikasi rasmi untuk apl.

Kedua-dua Google Play dan App Store Apple mempunyai langkah-langkah untuk membantu menghalang apl yang berpotensi berbahaya daripada memasuki kedai mereka. Apl hasad sering ditemui di luar gedung apl, yang boleh berjalan di latar belakang dan menjejaskan data peribadi anda seperti kata laluan, nombor kad kredit dan banyak lagi—secara praktikal semua yang anda simpan pada telefon anda. Selanjutnya, apabila anda berada di gedung apl, lihat dengan teliti penerangan dan ulasan untuk apl sebelum anda memuat turun apl tersebut. Apl hasad dan pemalsuan masih boleh masuk ke kedai, dan berikut ialah beberapa cara anda boleh menghalang apl buruk itu daripada masuk ke telefon anda.


4. Sandarkan (Backup) data pada telefon anda.

Menyandarkan telefon anda sentiasa idea yang baik untuk dua sebab:


Pertama, ia memudahkan proses peralihan kepada telefon baharu dengan memindahkan data yang disandarkan daripada telefon lama anda ke telefon baharu anda.

Kedua, ia memastikan data anda kekal bersama anda jika telefon anda hilang atau dicuri—membolehkan anda memadam data dari jauh pada telefon anda yang hilang atau dicuri sambil masih mempunyai salinan selamat data tersebut yang disimpan dalam awan.

Kedua-dua telefon iPhone dan Android mempunyai cara mudah untuk menyandarkan telefon anda dengan kerap.


5. Ketahui cara mengunci atau mengubah settings telefon anda dari jarak jauh sekiranya berlaku kecemasan.

Senario kes terburuk—telefon anda tiada. Benar-benar pergi. Sama ada ia hilang tanpa harapan atau dicuri. Apa sekarang? Kuncinya dari jauh atau padam datanya sepenuhnya. Walaupun perkara terakhir mengenai mengelap telefon kelihatan seperti langkah drastik, jika anda mengekalkan sandaran biasa seperti yang dinyatakan di atas, data anda selamat di awan—sedia untuk anda pulihkan. Secara keseluruhannya, ini bermakna bahawa penggodam tidak akan dapat mengakses maklumat sensitif anda atau syarikat anda—yang boleh mengelakkan anda daripada masalah dan perniagaan profesional anda selamat. Apple menyediakan pengguna iOS dengan panduan langkah demi langkah untuk mengelap peranti dari jauh, dan Google juga menawarkan panduan untuk pengguna Android.


6. Buang apl lama dan kemas kini apl yang terkini.

Kita semua memuat turun apl, menggunakannya sekali, dan kemudian lupa ia ada pada telefon kita. Luangkan sedikit masa untuk meleret skrin anda dan lihat mana yang anda benar-benar selesai dan padamkannya bersama-sama data mereka. Sesetengah apl mempunyai akaun yang dikaitkan dengannya yang mungkin menyimpan data dari telefon anda juga. Ambil langkah tambahan dan padamkan akaun tersebut supaya sebarang data luar telefon dipadamkan.


Sebabnya ialah setiap apl tambahan ialah apl lain yang perlu dikemas kini atau yang mungkin mempunyai isu keselamatan yang berkaitan dengannya. Dalam masa pelanggaran data dan kelemahan, memadamkan apl lama adalah langkah pintar. Bagi yang anda simpan, kemas kininya dengan kerap dan hidupkan kemas kini automatik jika itu pilihan. Kemas kini bukan sahaja memperkenalkan ciri baharu kepada apl, malah ia juga sering menangani isu keselamatan.


7. Lindungi telefon anda.

Dengan begitu banyak kehidupan anda pada telefon anda, memasang perisian keselamatan padanya boleh melindungi anda dan perkara yang anda simpan pada telefon anda. Sama ada anda pemilik Android atau pemilik iOS, perisian keselamatan mudah alih boleh memastikan data anda, beli-belah dan pembayaran anda selamat. Baca dan semak πŸ‘‰ cara remove hacker dari Smartphone anda.

Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram