Posts

Showing posts from February, 2018

Google My Business: Daftar Percuma Perniagaan Anda

Image
Daftar Perniagaan Anda di Google My Business
Google My Business dahulunya dikenali sebagai Google Places, merupakan platform Perniagaan di Google untuk membuat pemetaan tapak perniagaan anda. Anda layak mendapatkannya dan anda mudah ditemui dalam enjin carian. Itulah, tugas Google untuk memastikan orang ramai mudah mencari apa yang mereka cari. Ini adalah satu kemudahan untuk orang ramai mencari berbagai jenis perniagaan dan juga organisasi tempatan di Internet.

Apabila seseorang menggunakan Google untuk melakukan carian berasaskan geografi, Google akan memaparkan hasil perniagaan tempatan yang sepadan dengan niat permintaan carian mereka.

Apabila anda memulakan perniagaan baru, enjin carian Google mempunyai maklumat yang sangat terhad untuk dikongsi di internet.

Antara lain, ia mempunyai masalah untuk menentukan sama ada laman web atau syarikat anda ada. Itulah sebabnya pengesahan merupakan bahagian penting dalam pemasaran dalam talian yang membolehkan anda membuat kehadiran web.

Jika and…

Cara Bertukar dari Blogger Ke WordPress

Image
Berpindah Dari Blogger Ke Wordpress
Blog kita (inibelogsaya.blogspot.com) dihoskan di Blogger dan sekarang anda ingin berhasrat untuk memindahkan blog dari Blogger ke WordPress (Peribadi) dengan nama domain peribadi seperti blogsaya.com. Apakah cara yang paling mudah untuk bertukar dari Blogger ke WordPress tanpa kehilangan trafik carian Google, kedudukan laman dan pelanggan suapan anda yang sedia ada?

"WordPress menyediakan pilihan satu klik mudah untuk mengimport posting blog dan komen pembaca dari Blogger ke WordPress blog baru tetapi masih ada lagi penghijrahan daripada kandungan yang dipindahkan".


Misalnya: sebahagian artikel anda di blog blogspot lama boleh menjadi kedudukan yang sangat tinggi dalam enjin carian untuk kata kunci tertentu tetapi apabila anda bergerak artikel ini ke blog WordPress yang baru, anda akan kehilangan trafik carian organik sejak pautan kekal (atau URL) catatan blog anda akan berubah.

Pelawat datang ke blog anda melalui enjin carian, selain dari ru…

7 Tips Penulisan SEO Profesional

Image
7 Rahsia Penulisan SEO Profesional
Sekiranya anda sudah mempunyai laman web untuk perniagaan anda, maka adalah penting untuk memastikan kandungan laman web tersebut berada dalam senarai index enjin carian yang telah dioptimumkan (SEO). Kandungan mesra SEO adalah penting kerana ia mempengaruhi kedudukan ranking laman web anda pada enjin carian.

Jika tapak web anda muncul di halaman utama, anda akan mendapat lebih banyak klik, dikongsi, disukai kerana ramai yang berkunjung. Sekiranya tiada sesiapa yang melawati laman web anda, maka artikel-artikel ditulis tidak cukup bagus. Tetapi penulisan kandungan SEO yang dipertingkat bukanlah tugas yang mudah. Terdapat banyak pemikiran serta pandangan ke hadapan yang perlu dimasukkan ke dalam untuk menguatkan  kandungan SEO tersebut. Disini ada beberapa petua untuk membantu anda menulis kandungan yang menarik dan relevan dengan laman web anda, selain menarik perhatian dan akan muncul dalam enjin carian hasil dari pertanyaan pengguna.

Gunakan tajuk uta…

Cara Menyambung Siaran Pos dari Blogger Ke Google+, Twitter dan Facebook

Image
Hari ini pengguna rangkaian sosial media seperti Google Plus merungut kerana kekurangan aplikasi pihak ketiga di Google+, perkara ini telah menjadikannya hampir mustahil untuk menyambungGoogle+ dengan Twitter atau Facebook

Apabila anda synchronize Twitter ke Facebook atau sebaliknya, apa sahaja update yang anda siarkan pada salah satu akaun dan ia akan secara automatik menyiarkannya semula kepada rangkaian sosial media yang lain. 

Dengan melaksanakan peraturan dan tag khas supaya tidak setiap pos muncul semula di laman sosial lain. Hubungkan secara synchronize menjadikannya cara pengurusan media sosial yang lebih berkesan daripada mengemas kini setiap update secara manual.

Berikut ada beberapa langkah dan cara untuk melakukannya:

1. Pergi ke ManageFlitter.com/plus untuk menyambungkan Google+ ke Twitter.

2. Isikan borang yang disediakan.

a. Ia meminta URL akaun Google+ anda, yang boleh anda ambil dengan mengklik pada gambar profil anda pada halaman Google+ anda di sudut kanan atas. URL aka…

Auto Scrolling Recent Posts Widget

Image
Cara Buat Auto Scrolling Recent Posts Widget Untuk Blogger/Blogspot

Ada sesetengah pengguna blogspot sentiasa mahu mengubah atau menghias blog mereka dengan kaedah yang berbeza. Begitu juga, ada diantaranya menggunakan teknik auto untuk mengemaskini update kepada pelawat blog mereka. Widget ini juga dikenali sebagai marquee. Hari ini saya nak berkongsi sedikit menambah kod untuk membuat penggiliran automatik untuk recent post blog anda.

Dengan cara ini, menambah post blog tersebut dan memaparkan siaran itu pada sidebar. So, jika anda ingin menambah widget ini ke dalam blog blogspot anda, ikuti langkah berikut dengan betul.

Langkah 01: Hanya masuk ke papan pemuka blogger anda dan pergi ke susunatur blogger.
Langkah 02: Sekarang klik pada menambah pautan widget.
Langkah 03: Tambah beberapa kod berikut dan simpannya.

Jika anda mempunyai banyak post dalam blog, atau jika ingin menunjukkan kepada semua orang senarai post kegemaran anda, cuma sedikit ruang dalam widget sidebar ini. Siaran ini men…

10 Tips Pemasaran Laman Web dan Blog

Image
Pemasaran Laman Web dan BlogAnda baru sahaja melancarkan laman web baru dan sedang menunggu longsoran lalu lintas dan jualan yang pasti ditunggu-tunggu. Apabila melihat statistik prestasi laman web anda menerusi Google Analytics hari demi hari, semangat anda tiba-tiba mula jatuh merundum, melihat perkembangan yang kurang memberangsangkan dalam statistik prestasinya.

Hari-hari kerja keras mempromosi mengenai perniagaan anda, memandu lalu lintas trafik ke laman web anda, menyebarkan jenama produk anda dan akhirnya jualan daripada perniagaan anda yang masih juga kurang memberangsangkan  mungkin akan menyebabkan tahap kecemasan anda semakin meningkat.

Sebelum anda melancarkan perniagaan anda langkah pertama dan dari saat ini ke masa depan anda perlu mempertimbangkan untuk pemasaran (Marketing). Oleh itu, jangan sekali-kali refresh akaun Google analitik anda, dan sebaliknya gunakan panduan yang berguna untuk menanda aras pencapaian perniagaan anda.

1. Mengenalpasti audience sasaran
Ia adalah d…

Alibaba Cloud Hub Ekonomi Digital Global

Image
Alibaba Cloud dahulu dikenali: Aliyun, anak syarikat Alibaba Group, adalah sebuah syarikat pengkomputeran awan global yang beribu pejabat di Hangzhou.

Alibaba Cloud menyediakan rangkaian perkhidmatan pengkomputeran awan yang meliputi pengkomputeran elastik, penyimpanan objek, pangkalan data relasi, analisis data besar, dan kecerdasan buatan dalam lima belas wilayah geografi di seluruh dunia.

Ditubuhkan pada bulan September 2009, Alibaba Awan bermula sebagai awan swasta untuk memenuhi keperluan dalaman perniagaan e-dagang Alibaba, termasuk Taobao, Tmall, dan Alipay.

"Alibaba Cloud adalah syarikat pengkomputeran awan terbesar di China, dengan pusat data merentasi enam wilayah di tanah besar China. Alibaba Cloud juga beroperasi di lapan wilayah geografi di seluruh dunia, dengan dua lokasi pusat data baru dijangka dilancarkan".
Sebagai unit pengkomputeran awan dan unit perniagaan Alibaba Group, Alibaba Cloud menyediakan suite komputasi awan global yang komprehensif untuk menguasai p…

Bagaimana Cara Buat Facebook Fan Page

Image
Cara Membuat Facebook Fan Page di Blogspot
Tutorial: Membuat Facebook fan page widget ini pada blog anda, bila pengunjung melawat blog anda dan bila mereka hala sahaja cursor pada ikon Facebook tersebut seperti gambar kat bawah, widget tersebut akan bergerak ke kiri dan ke kanan.

Dibawah ini adalah contoh gambarajah Facebook Fan Page Sliding


1. Log in akaun blogger dan klik drop down menu.
2. Selepas tu pilih "Layout".
3. Sekarang klik "Add Gadget".
4. Pilih  "HTML/Javascript"
5. Copy & Paste semua code dibawah :


<style type="text/css"> /*<![CDATA[*/ #fbplikebox{display: block;padding: 0;z-index: 99999;position: fixed;}.fbplbadge {background-color:#3B5998;display: block;height: 150px;top: 50%;margin-top: -75px;position: absolute;left: -47px;width: 47px;background-image: url("http://4.bp.blogspot.com/-GACw7ApUC7Q/T9yn4xcSjjI/AAAAAAAADU0/riFGzBVgF-k/s1600/md_vertical-right.png");background-repeat: no-repeat;overflow: hidden;-web…

Cara Melindungi Akaun Google Melalui Chrome

Image
Cara Melindungi Akaun Google Melalui Chrome Browser Recovery
Saya terlupa kata laluan saya, tetapi semasa menyemak imbas kemungkinan penyemak imbas menyerap kata laluan anda (iaitu, bidang kata laluan dimuat secara automatik apabila anda log masuk ke akaun Google anda, dan anda boleh log masuk), anda sepatutnya dapat kata laluan anda melalui pengurus kata laluan penyemak imbas.





Lihat arahan untuk pelayar:


Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Internet ExplorerOpera

Saya terlupa kata laluan untuk akaun peribadi saya Google (Gmail)

Layari halaman Pemulihan Akaun Google; Pilih tidak tahu pilihan kata laluan
Ikut arahan yang ditunjukkan.

Saya terlupa nama pengguna / alamat e-mel untuk akaun peribadi saya Google (Gmail)

Lawati halaman Pemulihan Akaun Google; Pilih yang saya tidak tahu pilihan nama pengguna saya;

Ikut arahan yang ditunjukkan.




Untuk memulihkan nama pengguna Google anda menggunakan borang ini, anda mestilah telah menentukan alamat e-mel pemulihan atau nombor telefon pemulihan.

Jika anda…

Bestnya Join GALS, Hadiah Untuk 5 PEMENANG

Image
Ketika login masuk akaun blogger saya, mata terus terarah ke Notifications berwarna merah di sebelah profil akaun Blogspot saya.  Bila klik ajer... dan mendapati ada seorang blogger wanita bernama Blog Rabiahtul Adawiyah sedang following me back menerusi Google+, tertulis dalam post entrinya bertajuk "Bestnya join GALS, hadiah untuk 5 PEMENANG".

Rupa-rupanya ada contest Giveaway daripada lubukseni.com, bila klik sahaja dan baca giveaway tersebut sampai habis, sebab katanya " Baca sampai habis kalau nak tahu apa hadiahnya. Macam2 giveaway ada...rasa teringin pulak nak join Giveaway ni...

Katanya, Sahabat blogger dapat berkenalan dengan yang lain. Sesambil join, boleh baca entry menarik yang blogger hebat kongsi kan. Ohya!, dah singgah tu, drop laa komen seketul dua tau.

Untuk info uols, ini kali ketiga Lubuk Seni buat giveaway. So far, hadiah yang di-offer sangat puas hati. Selain spesis jarang ditemui, we'ols  tawarkan hadiah untuk ramai pemenang. Kali ni, pemenang unt…