Posts

Showing posts from 2016

Bagaimana Mencari Rakan dan Kawan di Facebook

Image
Mencari rakan mengikut nama atau E-mel di Facebook  Navigate ke bar carian yang terletak di bahagian atas sesi Facebook anda.
  Taip nama atau alamat e-mel rakan anda di tab carian (search) Facebook bahagian   atas sebelah kiri, kemudian tekan "Enter" pada keyboard anda.  Browse melalui hasil carian sehingga anda mencari rakan anda. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu untuk melayari melalui beberapa profil untuk mencari rakan anda, terutamanya jika mereka mempunyai nama yang sama. Klik pada "See More Results" di bahagian bawah senarai keputusan carian untuk terus melayari melalui profil sehingga anda mencari rakan anda. Klik pada "Tambah Rakan" di sebelah kanan profil rakan anda untuk menambah orang itu kepada kumpulan anda kawan-kawan Facebook. Jemputan akan dihantar kepada orang itu, meminta mereka menerima persahabatan anda di Facebook.
Mengimport Email Kenalan Ke Facebook

1.Klick pada "Cari Kawan" di bahagian atas kanan mana-mana sesi Faceboo…

SEO Blog dan Website di Enjin Carian Google

Image
Belajar SEO Blog Melalui Enjin Carian Google Salam sejahtera dan salam 1 blogger untuk semua, terdetik pulak hari ni nak mengulas sedikit perkongsian apa yang dikaitkan dengan kedudukan laman blog atau website ketika berada dalam senarai rank mahupun SERP dalam enjin carian Google.

Tiba-tiba pulak dapat ilham nak buat update berkaitan dengan enjin carian seperti Google, ye..lah seperti apa yang semua blogger telah maklum ada penganjur yang mengadakan  peraduan SEO contohnya seperti:- Contest Review Lynk.my 2015.  Adakah anda terfikir kenapa ye, mengapa laman web atau blog sekejap page atas tak lama kemudian page bawah dan silap haribulan hilang terus dari pandangan kacamata.

Google Search Engine-SEO
SEO atau singkatan kepada Search Engine Optimization. Ramai para blogger otai dan baru kat luar sana termasuk saya sendiri, mencuba manalah tahu kot-kot terpilih oleh en. bot-bot nak duduk rank #1 di Google.

Apa yang dalam pemerhatian saya, setelah membuat beberapa penelitian kenapakah laman bl…

Bagaimana Buat Menu Bar Attractive Untuk Blog

Image
Menu Bar atau menu tab untuk blogger/blogspot? Bagaimana cara untuk menambah dan menampal menu bar ini dibawah header blog tuan-tuan,ianya dibina menggunakan CSS dan BB namakan ia sebagai menu bar attractive Css3  atau drop down menu bar. 

Anda boleh rujuk disini. Menu bar ini simple dan kelihatan menarik dan sesuai dipadankan dengan template blogger (New Template Designer) yang berwajah baru oleh www.blogger.com




Berikut dibawah adalah langkah-langkah yang saya ingin kongsi dengan anda :

1. Log masuk ke akaun  blogger,selepas tu klik dan scroll ke bawah drop down menu,

2. Selepas tu sila pilih " Template",

3. Sekarang pilih " EDIT HTML",

4. Kemudian klik butang " Proceed ",

5. Cari code html dengan menekan Ctrl+F    ]]></b:skin>

6. Paste kod html di bawah sebelum tag ini ]]></b:skin>

***Sila abaikan bahagian ini sekiranya tak faham.....(Terus ke step 7-10 dan save)

/* The CSS Code for the menu starts here for belajarblogging.com */
#container1 {
w…

Buat Duit Secara Online Melalui Lynk Dot My

Image
Buat Duit Secara Online Bersama LYNK.MY

Pengenalan
Lynk.my ini merupakan satu sistem pemendek url ( Url Shortener ) yang bukan sahaja memudahkan urusan pengguna dalam mengingati Url atau alamat web yang panjang malah menjana pendapatan melalui sistem Pay Per Click. 

Sistem ini dapat memudahkan semua blogger secara umumnya dan secara khasnya untuk pengguna IT di Malaysia. Penggunaan Bahasa Malaysia untuk blog ini ialah penyampaian maklumat terkini dengan lebih mudah kepada pengguna, publisher mahu pun advertiser.

Tidak pernah terfikirkan sebelum ini syarikat dari Malaysia mampu membina link shorterner dan setaraf dengan link shorterner antarabangsa lain, sebelum ini kita hanya beriklan secara online seperti di Facebook, Google Adword dan lain-lain betul tak? Dengan menggunakan Lynk.my, semua orang boleh mengiklankan produk, laman web dari hanya RM10. Tiada yuran pendaftaran dikenakan. Serius percuma!

Menjana Pendapatan Secara Online
Anda ingin menjana pendapat mudah ? Menjadi penerbit lynk.m…

Komen Guna Google Plus Atau Blogger Comment Box

Image
Blogger comment Box dan Google+ (plus)Adakah anda nak pelawat komen di blogger comment box atau Google+, So saya nak kongsi sedikit tips macam mana ia berfungsi:
Blogger Comment Box Anda tak perlu ubah apa-apa setting seperti contoh gambar di bawah:


Google+ 1.Anda perlu klik di kotak seperti dalam gambar (Use Google+ Comments on this blog ?)
2.Klik dalam kotak share pos guna Google+ secara automatik- (Automatically share after posting?).
3.Sekiranya anda nak kiv post tersebut sebelum share (Prompt to share after posting ?).

Google hari ini mengumumkan kepada penulis blog pada platform penerbitan Blogger yang kini boleh menggunakan Google +  baru untuk mengulas komen untuk blog mereka. Ini bermakna pengguna Blogger kini boleh menggunakan Google+ sebagai platform untuk mengulas blog dan komen mereka dari Google+ secara automatik akan muncul di blog mereka.
Google telah membina sistem baru ini membolehkan pengguna semua blog rasminya. Ini adalah widget ulasan komen baru, Google berkata ini akan me…

Cara Buat Popular Post Widget Bergerak

Image
Blogger widget: macam mana cara nak buat popular post bergerak di sebelah bahagian sidebar kiri  atau kanan blog saudara (ianya bergerak dari atas ke bawah) ia kelihatan lebih dinamik dan menarik
Langkah 1. Login masuk akaun blogger, pilih  Dashboard > Layout > Add Gadget > Popular Posts seperti gambar di bawah :










Langkah 2.
Login masuk akaun blogger, selepas tu pilih 
Dashboard > Layout > Add Gadget HTML/Javascript ,
selepas tu copy & paste semua kod di bawah pada HTML/Javascript,


***Nota penting : Sila rujuk gambarajah di atas.


<style type="text/css" media="screen">

#PopularPosts1 {

overflow:hidden;

margin-top:5px;

padding:0px 0px;

height:400px;

}

#PopularPosts1 ul {

width:340px;

overflow:hidden;

list-style-type: none;

padding: 0px 0px;

margin:0px 0px;

}

#PopularPosts1 li {

width:340px;

padding: 5px 5px;

margin:0px 0px 5px 0px;

list-style-type:none;

float:none;

height:80px;

overflow: hidden;

background:#fff url(http://i879.photobucket.com/albums/ab351/bloggerblog…

Strategi dalam SEO Marketing

Image
1. SEM
kata singkatan untuk Search Engine Marketing, ia melibatkan perkhidmatan pemasaran atau produk melalui enjin carian. SEM dibahagikan kepada dua teras utama: SEO dan PPC. SEO adalah singkatan bagi Search Engine Optimization, dan ia adalah amalan dan cara mengoptimumkan laman web untuk membuat laman web  muncul dalam hasil carian organik. PPC bermaksud Pay-Per-Clik, dan ia adalah kaedah menjana klik dari enjin carian. Klik yang terhasil dari penyenaraian ditaja dalam keputusan enjin carian.

2. Backlink
Juga dipanggil inlink atau pautan, ia adalah satu pautan di laman web lain menunjuk kembali ke laman web anda sendiri. Backlinks adalah penting untuk SEO kerana ianya memberi kesan langsung PageRank mana-mana laman web, ia mempengaruhi kedudukan carian.

3. PageRank
PageRank adalah algoritma yang menggunakan Google untuk menganggarkan penting relatif laman di seluruh web. Idea asas di sebalik algoritma adalah hakikat bahawa pautan dari halaman A ke halaman B boleh dilihat sebagai undian …

SEO Asas dalam Kata Kunci dan Pautan

Image
Berikut adalah beberapa tips pengoptimuman enjin carian percuma untuk anda membuat laman web yang berjaya. Perkara jelas yang mungkin menjadi kelam sedikit, kerana apa jadi kelam sebab kurang mengetahui asas dalam search engine optimization ataupun singkatannya SEO.

Apakah SEO?
Terdapat banyak definisi SEO (dieja pengoptimuman Search engine di UK, atau pengoptimuman enjin carian di Amerika Syarikat) tetapi membolehkan menghadapi SEO pada tahun 2013 adalah untuk mendapat trafik percuma dari Google, enjin carian paling popular di dunia. Ia mengenai KEYWORDS dan PAUTAN . Ia mengenai KEPERLUAN dan REPUTASI . Ia adalah mengenai KEPUASAN PENGUNJUNG. 

Pengoptimuman enjin carian adalah kira-kira laman web yang cukup relevan untuk pertanyaan, dan yang dipercayai cukup ke pangkat untuk itu. Ia mengenai kedudukan untuk kata kunci popular untuk jangka masa panjang. 

Tetapi taktik PALING SEO untuk beberapa waktu, pada tahap tertentu, bergantung kepada siapa yang melakukannya, dan bagaimana ia digunaka…

Download Template Untuk Blogger Blog

Image
Download Template Untuk Blogger BlogBlog template adalah sesuatu yang boleh digunakan untuk memanipulasi fizikal blog, dengan tetapan yang terpakai bagi setiap halaman di blog.Blogger mempunyai template asas (template klasik), dan kemudiannya telah ditambahbaik perubahan, ubahsuai mengikut kesesuaian setiap entri. 
Kerana blog juga melibatkan aktiviti-aktiviti kompleks seperti mengekalkan arkib, mewujudkan laman dinamik dan sebagainya, template blog mengautomasikan fungsi-fungsi seperti mengurangkan risiko kesilapan dalam seluruh blog dan membolehkan penulis blog menerbitkan entri.

Selain untuk memberi tumpuan kepada blog dan bukan untuk membina laman web. Program dalam blog merupakan sebahagian daripada template lalai, dan pengguna blog juga boleh mengakses template di pelbagai laman web sokongan, kedua-duanya adalah percuma dan ada juga dengan bayaran. 

Templat juga boleh dikenali dengan nama lain sebagai tema (theme), dan biasanya boleh diedit dari dalam dashboard (papan pemuka blog)…

Kenapa Blog Berubah Kedudukan dalam Enjin Carian

Image
SEO: Kenapa laman blog sentiasa berubah kedudukan dalam Enjin CarianSalam sejahtera dan salam 1 blogger untuk semua, SEO atau singkatan kepada Search Engine Optimization. Terdetik pulak hari ni nak mengulas sedikit perkongsian apa yang dikaitkan dengan kedudukan laman blog atau website ketika berada dalam senarai rank mahupun SERP dalam enjin carian Google.

Apa yang dalam pemerhatian saya, setelah membuat beberapa kajian kenapakah laman blog/website kita tidak boleh mengekal kedudukan, mendaki lebih tinggi walaupun tdak berada dalam kedudukan page #1 atau setidak-tidaknya memperbaiki kedudukan yang lebih baik sedikit. apa sebabnya? oleh kerana faktor SERP mengikut pengindeksan google tiada siapa yang boleh bertahan begitu lama kerana sekiranya kekuatan SEO sesebuah blog tersebut tidak memenuhi kriteria dan syarat yang ditetapkan oleh Google.

Mengikut kajian dan penelitian blog archives, categories, labels dll
Apa yang saya maksudkan adalah seperti berikut:
1.Sekiranya terdapat penambahan …