Posts

Showing posts from 2015

Join Contest Review Lynk.my 2015

Image
Contest Review Lynk.My 2015- contest review 2015 yang hebat oleh Lynk.My untuk penutup penghujung tahun ini untuk blogger Malaysia kerana menawarkan hadiah yang cukup lumayan.

Contest anjuran Lynk.my ini menawarkan hadiah wang tunai berjumlah RM4,000 buat pemenang. Cuma daftar dan buat sedikit review sahaja, anda tak rugi apa-apa pun, hanya membuat sedikit kerja, mana tahu mungkin kali ini tuah anda. Selain menyertai contest ia juga baik untuk blogger sebagai update harian atau mingguan untuk blog anda.

Menyertai "Contest review lynk.my 2015" ini juga menjanjikan hadiah ribuan ringgit kepada peserta dan inilah masanya untuk rakan blogger mengambil peluang. Syabas diucapkan kepada Lynk.my kerana menganjurkan Contest Review Lynk.my 2015!

Cara nak menyertai contest review link.my ini adalah seperti berikut:
Layari http://lynk.myCopy & Paste link yang ingin dipendekkanLink akan diproses dan dipendekkan secara automatik 
Atau tonton video ini untuk rujukan:




Lynk.my ini adalah serv…

5 Tips Menulis Konten dengan Baik

Image
Teknik dan tips menulis dengan berkesan sebagai seorang blogger

Penulisan dengan cara tergesa-gesa dan cepat tidak bermakna menjejaskan karya penulisan dengan baik. Walaupun begitu, saya ada lima tips untuk anda menulis isi kandungan dalam komposisi dalam dua puluh minit - tanpa mengorbankan kualiti penulisan anda.

1. Simpan senarai idea.
Apabila terbitnya inspirasi untuk membuat pos, untuk blogger dan pencipta kandungan, mencari topik hangat,gosip,personaliti dan sebagainya. Menulis dengan mengambil separuh masa, Menyimpan senarai idea membolehkan anda ingin membuat post baru dengan cepat apabila anda sudah bersedia untuk menulis.

2. Biarkan idea anda berkembang.
Jika anda cuba untuk memaksa diri untuk menyebarkan maklumat serta sokongan idea yang bijak, ia akan mengambil masa yang lama . Mencari topik selama beberapa hari, anda boleh menambah idea-idea baru apabila anda sudah bersedia untuk menulis, anda sudah mempunyai semua maklumat yang menyokong keperluan anda.

3. Ubah sebelum anda mu…

Tips Serta Sedikit Pencerahan Tentang Link SEO dan Google SERP

Image
Link (Ping) SEO dan Google SERP
Assalamualaikum dan salam 1 blogger, terlintas pulak hari ini nak menulis entri berkenaan SEO dalam SERP di Google. SEO dan SERP adalah perkara yang saling berhubung kait mengenai kedudukan sesuatu laman web, blog mahupun laman sosial menduduki ranking tertinggi dalam enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.
Bolehkah membuat PING di laman web atau laman sosial boleh menaikkan ranking blog
Pada pendapat peribadi saya tidaklah 100% mengatakan ia boleh berlaku dengan pasti tetapi ia boleh dijadikan sebagai jambatan kepada rangkaian teks anda selain terselit nama blog anda disitu. Ramai para blogger diluar sana menggunakan teknik ini, ianya boleh mencapai matlamat tuan punya (author/penulis) sebuah blog untuk menyebarkan mesej teks yang disampaikan melalui penulisan.


Apakah kepentingan atau kegunaan link building
Membuat rangkaian link diantara laman web atau blog ada keunikan tersendiri melalui sambungan yang terbina diantara halama…

Senarai Peserta Terkini Contest Review Lynk.My 2015

Image
Senarai nama blog yang tersenarai di Contest Review Lynk.My 2015  Top SEO blogger seperti:

1. HasrulHassan.com
2. BinMuhammad.com
3. Blogginspired.com
4. Calrasepatrick.blogspot.my
5. Adibsite.com
6. BloggerLelaki.com
7. vitamin-cerdik.com
8. aynorablogs.com
9. astrallusionarc.com
10. akmaomar.com

Wow! sudah ramai yang mendaftar untuk menyertai contest review lynk.my 2015, persoalannya siapakah yang paling layak dan ranking tertinggi dalam kategori SEO penghujung tahun ini. Bercerita tentang top ranking ini ramai para blogger otai dan baru yang mencuba bakat masing-masing dalam merebut kedudukan paling atas dalam contest lynk.my kali ini.

1] http://www.hasrulhassan.com
[2] http://kenny977.blogspot.my
[3] http://www.syafierayamin.com
[4] http://www.cikpinz.com
[5] http://abdfatah.com/
[6] http://happysus.com
[7] http://www.wikicara.org
[8] http://mawarberduri4147.blogspot.my
[9] http://blog.afzaiafandi.net
[10] http://www.bloggerlelaki.com
[11] http://perniagaaninternethq.com
[12] http://wawaabdulhadi.blogspo…

Bagaimana Cara Nak Fix Crash Google Chrome Browser

Image
Cara fix google chrome browser Pertama: sekali, walaupun amaran mengenai Shockwave, amaran sebenar tiada kaitan dengan Adobe Shockwave, yang merupakan satu program yang berasingan / sistem multimedia dari Adobe Flash.


Kedua: manakala setiap contoh flash crash dalam Chrome dengan masalah flash konflik, kita boleh mengenalpasti ia menjadi sebab pengguna mengalami masalah berkaitan Flash.

Bagaimana anda boleh mengetahui jika konflik flash adalah penyebab utama dalam Google Chrome. Dalam web address bar, taip je mengenai: chrome://plugins lepas tu tekan enter, senarai semua plug-in dipasang di Chrome (berbeza mengikut kehendak pengguna). Lihat di bawah semua senarai plug-in untuk kemasukan Flash. Jika plug-in kelihatan seperti Flash (2 Fail) terdapat cara terbaik mengetahui punca crash flash yang berkaitan dengan satu konflik di antara kedua-duanya.

Di sudut kanan atas tetingkap pelayar, toggle kecil dilabel [+] Details. Klik pada yang button senarai untuk semua plug-in. Selepas tu Kembali k…

Menjana Pendapatan Melalui Klik dan Penukaran dengan Bidvertiser

Image
Menjana Pendapatan Melalui Klik dan Penukaran dengan Bidvertiser sebagai Publisher Anda akan dibayar untuk setiap pelawat yang klik pada iklan, dan pendapatan tambahan jika klik bertukar menjadi penukaran (Conversion rate). Matlamat Bidvertiser adalah untuk membolehkan anda untuk membuat sebanyak mungkin pendapatan dari ruang iklan yang dipaparkan dalam blog atau website anda, dengan membiarkan pengiklan membuat tawaran pada ruang iklan dalam blog. Bidvertiser akan membayar setiap bulan, sama ada melalui cek, wire transfer,atau pembayaran terus ke akaun melalui PayPal sekurang-kurangnya telah mencapai $ 10.


Potensi Dengan Bidaan Tertinggi Dipaparkan di Laman Web AndaBidvertiser akan sentiasa memaparkan pembida tertinggi di laman anda, menjamin pendapatan maksimum yang mungkin anda dapat pada bila-bila masa.


Adakah pembidaan anda semakin bertambah baik dari masa ke masaYa! anda akan melihat peningkatan yang berterusan dalam pembidaan dari masa ke masa, kerana kedua-dua pengunjung dan peng…

Daftar Borang Tempahan Pelanggan Atau Order Form untuk Blog

Image
Mendaftar Borang Tempahan atauOrder Form Order form adalah satu cara atau kaedah untuk mendapatkan tempahan dari pelanggan/pelawat secara online (pelanggan dalam talian). Pelanggan boleh membuat tempahan/pesanan menggunakan borang yang telah tersedia di blog atau website anda.

Bagaimana nak mendaftar borang tempahan order form freedbackadalah seperti berikut:

Langkah 1 : Anda perlu daftar dahulu di laman web order form freedback >>>Klik Sini<<< , selepas daftar anda dikehendaki mengesahkan pendaftaran tersebut dengan login masuk email yang anda gunakan untuk mendaftar tadi dan klik untuk confirm pendaftaran anda.

***Nota: Sila daftar borang tempahan secara online mengikut langkah-langkah yang ditetapkan oleh freedback.com.




Langkah 2 : Login masuk akaun Blogger > dashboard > layout > add gadget > HTML/Javascript, dan letak kod tersebut mengikut kesesuaian anda, boleh letak di sidebar, bawah post atau di bahagian bawah blog footer. Lepas tu copy & paste kod…

Tips Meningkatkan Jualan Produk Dengan Teknik SEO

Image
Teknik pemasaran menggunakan enjin carian (SEM) adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk meningkatkan jualan dengan meningkatkan trafik ke laman web perniagaan anda. Ini serupa dengan pengoptimuman enjin carian (SEO), tetapi jangan keliru dengan kedua-duanya. SEM membuatkan laman web anda kelihatan lebih menonjol kepada pelawat secara meluas, manakala SEO melibatkan kedudukan dalam algoritma Google dan di mana laman web anda muncul dalam hasil carian Google. Sama ada anda memulakan perniagaan kecil anda sendiri atau laman web baru syarikat anda, 

Di sini ada 4 sebab yang berkesan menggunakan SEM boleh membantu meningkatkan jualan anda:-






Berkaitan: 4 Tips Pilihan Terbaik untuk Perniagaan Kecil

1. Meningkatkan Kebolehlihatan Teknik SEO Terkini
Pengoptimuman enjin carian adalah satu kaedah tanpa kos yang memberi tumpuan kepada penempatan kata kunci untuk meningkatkan keterlihatan laman web dalam keputusan enjin carian. Search engine pemasaran juga meningkatkan keterlihatan laman web…

9 Tips dalam Search Engine Marketing

Image
1. SEM: adalah kata singkatan untuk Search Engine Marketing, merangkumi perkhidmatan pemasaran atau produk melalui enjin carian. SEM dibahagikan kepada dua teras utama iaitu SEO dan PPC.

SEO adalah singkatan bagi Search Engine Optimization, adalah amalan dan cara mengoptimumkan laman web untuk membuat laman web muncul secara organik dalam hasil carian pengguna. PPC bermaksud Pay-Per-Clik, dan ia adalah kaedah menjana klik  dari enjin carian. Klik yang terhasil dari penyenaraian indeks dalam keputusan enjin carian.


2. Backlink- Ia juga dipanggil inlink atau pautan, merupakan satu pautan di laman web lain dan merujuk kembali ke laman web anda sendiri. Backlinks adalah penting untuk SEO kerana ianya memberi kesan langsung PageRank mana-mana laman web, ia mempengaruhi kedudukan carian.


3. PageRank- PageRank adalah algoritma yang digunakan oleh Google untuk menganggarkan kepentingan secara relatif dalam sesuatu laman web. Idea asas di sebalik algoritma adalah hakikat bahawa pautan dari halama…

Bagaimana Cara Nak Download Atau Copy Photo di Facebook

Image
Tutorial cara download atau copy image gambar dari facebook.

Login masuk akaun Facebook seperti dalam gambar di bawah dan ikut step by step.



Tips Mencari Nama dan Tajuk Blog

Image
Tips mencari nama dan tajuk blog:
Tajuk yang sempurna adalah satu kemestian yang ada pada blog. Malah jika kandungan konten anda berupa nombor, gelaran yang pelik, kelakar, buruk juga satu idea yang menarik pengunjung kembali mengunjungi blog anda. Malah, ada beberapa perkara yang blogger mesti beri perhatian tentang title tags sesebuah blog. Mudah-mudahan, artikel ini akan membantu anda untuk mencari tips menamakan blog anda.


Faktor-faktor yang perlu dititikberat semasa menamakan blog anda



Buat ia sebagai'unik' dan ia akan menjadi 'brandable' atau sebagai jenama.
Tajuk blog anda mesti ada kaitan dengan blog anda. Jadikan ia asal dan unik, supaya lebih significance akan jenama blog anda.

Perkara Mengenai SEO

Merujuk kepada penyelidikan kata kunci yang tepat dan ada kaitan dengan kata kunci tren khusus. Pastikan anda sasarkan kata kunci dengan jumlah carian yang tinggi supaya ia akan membantu blog anda meningkatkan ranking yang lebih tinggi dan menarik pengunjung organik.
Meng…

Kenapa Blogger Perlu Update Post Yang Lama

Image
Kenapa Blogger Perlu Update Post Yang Lama
kenapa penulis blog perlu untuk mengedit dan kemaskini post entri mereka yang dah lama-lama dulu, adakah ia perlu? Jawapannya memang Ya! mengikut pada pengalaman saya, apabila saya mengemaskini entri yang lama (iaitu yang mula-mula semasa saya berkecimpung dalam dunia blogging) dan saya mendapati ia telah luput tempoh dalam senarai indeks di google. Ini bermaksud mana-mana post entri yang telah lama mengikut jangka masa yang tidak diketahui (mengikut tempoh yang ditetapkan oleh Google) mungkin sebab dah beberapa tahun dan info kandungan konten, image, links yang dah lapuk dek zaman.




Apakah cara ini bermanfaat? memang ya! Disini saya senaraikan beberapa perkara yang perlu dilakukan ketika mengedit post anda:

Perkara yang perlu dibuat ketika mengedit entri lama

Kesilapan ejaan
Semasa anda membaca semula entri yang lama, mungkin terdapat beberapa kesilapan dalam tatabahasa, ejaan (error typing) dan sebagainya, disitu peluang anda untuk memperbaiki se…

SEO Asas Dalam Enjin Carian Google

Image
Asas SEO carian Google adalah berdasarkan SEO on page dan SEO off page.

Ketika ini industri SEO telah berada di persimpangan. Sejak tahun 2011 trend ini telah membawa satu jumlah perubahan yang luar biasa kepada industri ini, mungkin 2-3 tahun akan datang akan membawa lebih banyak lagi kepada perubahan tersebut. Beberapa perubahan memberansangkan baru-baru ini adalah sangat menarik untuk mereka yang berada dalam industri SEO.

Google sejak kebelakangan ini sedang dalam pertarungan kepada kualiti hasil enjin carian. Google Panda dan Google Penguin yang mereka lancarkan beberapa tahun lepas telah bertindak maju lebih jauh ke depan ke arah membersihkan persepsi industri SEO dengan berkesan sekaligus mencegah beberapa taktik kotor yang menggunakan kaedah spammy. Salah satu kesan sampingan daripada perubahan ini adalah SEO, sebagai satu industri, ia mula melibatkan lebih ramai untuk terlibat dalam bidang ini.

Keterlibatan muka baru dan profesion ke dunia SEO sangat baik kerana ia asas sebagai …

Cara Buat Stylish CSS Custom Labels Untuk Blog

Image
CSS stylish label widget
Hi...kepada pemilik blog blogspot diluar sana, hari ni ada tutorial saya nak kongsi macam mana atau bagaimana nak buat atau ubah custom labels kepada stylish CSS custom labels widget versi cloud yang lebih cantik dan menarik dalam blogger. 

Tips ini boleh digunakan dalam label blog widget dengan hanya menambah beberapa kod CSS mudah ke dalam blog. Labels Cloud digunakan untuk menunjukkan semua kategori label. Direka untuk label widget seperti butang CSS yang lebih menarik untuk blogger.




Macam mana nak mengubahnya hanya Ikuti langkah-langkah mudah dibawah: masuk akaun bloggerDashboard > Blogger Template >Edit HTML 

kemudian cari tag dibawah dalam template blogger anda,
 ]]> </ b: skin> 
Kemudian copy dan paste kod CSS di atas sebelum tag ini  ]]> </ b: skin>,
/*----- Custom Labels Cloud Belajar Blogging.com-----*/
.label-size
{
position:relative;
margin:0;
padding:0;
}
.label-size a
{
float:left;
height:24px;
line-height:24px;
position:re…

Apakah Struktur URL SEO-Friendly

Image
Apakah yang dimaksudkan dengan struktur URL SEO-friendly?



Pertama sekali, izinkan saya mulakan dengan mengatakan bahawa lebih baik untuk berkongsi tips dengan pakar SEO dalam peringkat pembangunan, supaya tidak sukar untuk melaksanakan tweak selepas itu.

Dari sudut SEO, struktur URL hendaklah:
Penerangan: URL dengan kandungan salinan(duplicate content) harus mempunyai URL canonical yang dinyatakan pada mereka tidak mengelirukan di laman web.
Bermakna: nama URL harus mempunyai kata kunci di dalamnya, tidak gibbering dalam nombor dan juga tanda baca.

Dengan penekanan kepada URL yang betul: SEO-bagus, tidak semua URL  laman web adalah sama. Ada juga yang perlu disembunyikan daripada enjin carian. Pada masa yang sama, ia adalah penting untuk memeriksa bahawa muka surat yang boleh diakses oleh enjin carian adalah mudah untuk crawl dan indeks.

Jadi, di sini apa yang boleh kita lakukan untuk mencapai satu struktur URL laman SEO-mesra:

1. Menggabungkan www anda dan versi domain bukan -www
Sebagai per…