Posts

Showing posts from June, 2016

Bagaimana Mencari Rakan dan Kawan di Facebook

Image
Mencari rakan mengikut nama atau E-mel di Facebook  Navigate ke bar carian yang terletak di bahagian atas sesi Facebook anda.
  Taip nama atau alamat e-mel rakan anda di tab carian (search) Facebook bahagian   atas sebelah kiri, kemudian tekan "Enter" pada keyboard anda.  Browse melalui hasil carian sehingga anda mencari rakan anda. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu untuk melayari melalui beberapa profil untuk mencari rakan anda, terutamanya jika mereka mempunyai nama yang sama. Klik pada "See More Results" di bahagian bawah senarai keputusan carian untuk terus melayari melalui profil sehingga anda mencari rakan anda. Klik pada "Tambah Rakan" di sebelah kanan profil rakan anda untuk menambah orang itu kepada kumpulan anda kawan-kawan Facebook. Jemputan akan dihantar kepada orang itu, meminta mereka menerima persahabatan anda di Facebook.
Mengimport Email Kenalan Ke Facebook

1.Klick pada "Cari Kawan" di bahagian atas kanan mana-mana sesi Faceboo…

SEO Blog dan Website di Enjin Carian Google

Image
Belajar SEO Blog Melalui Enjin Carian Google Salam sejahtera dan salam 1 blogger untuk semua, terdetik pulak hari ni nak mengulas sedikit perkongsian apa yang dikaitkan dengan kedudukan laman blog atau website ketika berada dalam senarai rank mahupun SERP dalam enjin carian Google.

Tiba-tiba pulak dapat ilham nak buat update berkaitan dengan enjin carian seperti Google, ye..lah seperti apa yang semua blogger telah maklum ada penganjur yang mengadakan  peraduan SEO contohnya seperti:- Contest Review Lynk.my 2015.  Adakah anda terfikir kenapa ye, mengapa laman web atau blog sekejap page atas tak lama kemudian page bawah dan silap haribulan hilang terus dari pandangan kacamata.

Google Search Engine-SEO
SEO atau singkatan kepada Search Engine Optimization. Ramai para blogger otai dan baru kat luar sana termasuk saya sendiri, mencuba manalah tahu kot-kot terpilih oleh en. bot-bot nak duduk rank #1 di Google.

Apa yang dalam pemerhatian saya, setelah membuat beberapa penelitian kenapakah laman bl…

Bagaimana Buat Menu Bar Attractive Untuk Blog

Image
Menu Bar atau menu tab untuk blogger/blogspot? Bagaimana cara untuk menambah dan menampal menu bar ini dibawah header blog tuan-tuan,ianya dibina menggunakan CSS dan BB namakan ia sebagai menu bar attractive Css3  atau drop down menu bar. 

Anda boleh rujuk disini. Menu bar ini simple dan kelihatan menarik dan sesuai dipadankan dengan template blogger (New Template Designer) yang berwajah baru oleh www.blogger.com




Berikut dibawah adalah langkah-langkah yang saya ingin kongsi dengan anda :

1. Log masuk ke akaun  blogger,selepas tu klik dan scroll ke bawah drop down menu,

2. Selepas tu sila pilih " Template",

3. Sekarang pilih " EDIT HTML",

4. Kemudian klik butang " Proceed ",

5. Cari code html dengan menekan Ctrl+F    ]]></b:skin>

6. Paste kod html di bawah sebelum tag ini ]]></b:skin>

***Sila abaikan bahagian ini sekiranya tak faham.....(Terus ke step 7-10 dan save)

/* The CSS Code for the menu starts here for belajarblogging.com */
#container1 {
w…

Buat Duit Secara Online Melalui Lynk Dot My

Image
Buat Duit Secara Online Bersama LYNK.MY

Pengenalan
Lynk.my ini merupakan satu sistem pemendek url ( Url Shortener ) yang bukan sahaja memudahkan urusan pengguna dalam mengingati Url atau alamat web yang panjang malah menjana pendapatan melalui sistem Pay Per Click. 

Sistem ini dapat memudahkan semua blogger secara umumnya dan secara khasnya untuk pengguna IT di Malaysia. Penggunaan Bahasa Malaysia untuk blog ini ialah penyampaian maklumat terkini dengan lebih mudah kepada pengguna, publisher mahu pun advertiser.

Tidak pernah terfikirkan sebelum ini syarikat dari Malaysia mampu membina link shorterner dan setaraf dengan link shorterner antarabangsa lain, sebelum ini kita hanya beriklan secara online seperti di Facebook, Google Adword dan lain-lain betul tak? Dengan menggunakan Lynk.my, semua orang boleh mengiklankan produk, laman web dari hanya RM10. Tiada yuran pendaftaran dikenakan. Serius percuma!

Menjana Pendapatan Secara Online
Anda ingin menjana pendapat mudah ? Menjadi penerbit lynk.m…