Posts

Showing posts from January, 2020

Daftar Perniagaan di Google My Business

Image
Google My BusinessMengenai Perniagaan Saya di Google
Google My Business adalah alat percuma dan mudah digunakan untuk perniagaan dan organisasi untuk menguruskan kehadiran dalam talian mereka di seluruh Google, termasuk carian dan peta. Jika anda mengesahkan dan mengedit secara terperinci maklumat dan lokasi perniagaan anda, anda boleh membantu pelanggan mencari perniagaan anda dan beritahu tentang diri anda. 👉Daftarlah sekarang


Faedah Perniagaan Saya di Google
  (Menguruskan maklumat anda)
Mengurus maklumat yang dicari oleh pengguna Google apabila mereka mencari perniagaan anda, atau produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan. Perniagaan yang mengesahkan maklumat mereka dengan Google My Business adalah dua kali lebih mungkin untuk dipertimbangkan oleh pengguna. Apabila orang mencari perniagaan anda di Google Maps dan Carian, pastikan mereka mempunyai akses kepada maklumat seperti lalu lintas, laman web dan alamat lokasi ke tapak perniagaan anda.
Berinteraksi dengan pelanggan
Baca dan bal…

JDT Blogger Team

Image
# Join JDT Blogger Makluman: 📢Sesiapa sahaja warganegara Malaysia yang bermastautin di Johor. Anda memenuhi kriteria berikut? dan anda seorang Blogger, syarat-syaratnya mudah anda cuma perlu berblogging dan blog anda sentiasa aktif dan bukan hanya sekadar berbelog celam-celum sebulan dua lepas tu blog terbiar bersawang. Blogger juga adalah anak jati Johor yang menetap di Johor/ untuk mereka yang bukan anak jati Johor pun layak juga menyertai JDT Blogger dengan syarat anda menetap di Johor walaupun bukan ic Johor.


Ingin review tentang apa yang disebut kat bawah yang berlaku sekitar negeriJohor, anda boleh mewakili mana-mana daerah dan kawasan di seluruh negeri Johor, asalkan anda berminat untuk berkongsi atau sharing maklumat seperti: 
Event/ AcaraFood/ MakananReview/ UlasanTravel/ PelanconganCSR/ Tanggungjawab Sosial KorporatPress Release/ Siaran AkhbarKedudukan daerah-daerah negeri Johor | maklumat sumber
Templat: Gambar peta Johor 
Pembahagian Daerah Negeri Johor

👉Johor terbahagi kepad…

Proton X50 Bakal Akan Dilancarkan Tahun 2020

Image
Kereta Proton X50 Terbaru Tahun 2020
Pada majlis makan tengah hari media Tahun Baru Cina dua hari lalu, Pegawai Eksekutif Proton, Li Chunrong mengumumkan bahawa SUV kedua pembuat kereta kebangsaan akan dilancarkan pada tahun ini. Model yang lebih kecil ini, secara meluas disebut X50, akan menjadi pengenalan produk utama kedua syarikat pada tahun 2020 selepas X70 yang dipasang secara tempatan.

Li kemudian memberitahu media bahawa kereta tersebut, yang akan didasarkan pada Geely Binyue / Coolray, akan tiba di dalam bentuk dipasang secara tempatan dengan serta-merta, bukan diimport terlebih dahulu seperti dengan X70. Ini kerana kereta penderma hanya dibina di China sebagai model memandu kiri, jadi ia tidak boleh dieksport. Telah dilaporkan sebelum ini bahawa kilang Proton Tanjung Malim bertujuan untuk menjadi hab pemacu pengeluaran pemandu kanan Geely.



Prototaip kereta telah diperiksakan berkali-kali sejak awal tahun lepas, dengan yang paling baru pada awal tahun ini. Berbeza dengan kereta…

Bagaimana Membuka Lock/UnLock Pattern Android, PIN atau Kata Laluan

Image
Cara Membuka Unlock Pattern Phone
Phone anda terkunci, Apakah sebab utama untuk mewujudkan beberapa jenis keselamatan skrin kunci❔ Pada telefon pintar adalah untuk memastikan orang asing (atau kawan) daripada menyemak mesej atau gambar peribadi anda. Sila semak Panduan Google Android.

Selain itu, anda tidak mahu sesiapa ada berniat jahat ingin mencuri telefon anda untuk mendapatkan akses penuh ke email anda, gambar atau data sensitif yang lain. Tetapi bagaimana jika anda tidak dapat mengakses telefon anda? Anda lupa PIN atau Pattern unlock telefon anda, Kemungkinan jika ada seseorang telah mengejutkan anda dengan mengubah pattern kunci skrin dan hanya membuatkan anda stressed bergelut dengan masalah untuk membukanya (Unlock).

Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian yang mudah untuk ini tanpa melemparkan telefon anda ke dinding (muka rakan anda tersebut) yang menyebabkan anda pening. Satu-satunya perkara yang anda perlukan adalah agar Pengurus Peranti Android dibolehkan pada peranti an…

Cara Bertukar Domain Blogspot ke Domain Sendiri

Image
Cara Setting Custom Domain Blogspot
Adakah anda tahu bahawa anda boleh menukar atau mengubahsetting alamat laman blogger anda? Bertukar subdomain blogger dari http://yourblogname.blogspot.com kepada https://www.yourblog.com. Bagi anda yang tidak pernah tahu bagaimana menetapkannya, dibawah saya akan kongsikan dan menunjukkan kepada anda cara-cara bagaimana langkah demi langkah untuk menetapkan dalam https://www.blogger.com (blogspot).

Anda tak perlu risau... mempunyai nama domain anda sendiri adalah untuk memperlihatkan blog blogger anda akan kelihatan lebih profesional. Hmmm...biar betul saya ni, tiba-tiba berkongsi tutorial tentang cara nak ubah domain name, tapi blog saya sendiri pun masih guna blogspot.com. He..he...anda jangan salah faham!, saya lebih selesa guna blogspot.com... sebab apa?, ia percuma, kalau guna Domain Name sendiri tiap-tiap tahun nak kena renew semula...ha..ha. Dulu saya dah guna domain .com ni, tapi blog tu dah delete sebab tiada masa nak update dan terbiar bers…

Maksud A.I dan Fungsi Artificial Intelligence

Image
Artificial Intelligence -Penjelasan Sejarah A.I
 "AI" bermaksud Artificial Intelligence atau dalam maksud lain iaitu kecerdasan buatan. Untuk kegunaan lain, lihat maksud dan penjelasan AI (nyahkekaburan) dan kecerdasan Buatan (nyahkekaburan).

Kecerdasan buatan
Matlamat utamaPemikiran pengetahuanPerancanganPembelajaran mesinPemprosesan bahasa semulajadiVisi komputerRobotikKecerdasan umum buatanPendekatan
SimbolikPembelajaran yang mendalamRangkaian BayesianAlgoritma evolusiFalsafah
EtikaRisiko eksistensialUjian TuringMasalah kawalanMesra AISejarah
Garis masaKemajuanMusim sejuk AITeknologi
PermohonanProjek-projekBahasa pengaturcaraanDalam sains komputer, kecerdasan buatan (AI), kadang-kadang dipanggil kecerdasan mesin, adalah kecerdasan yang ditunjukkan oleh mesin, berbeza dengan kecerdasan semula jadi yang ditunjukkan oleh manusia. Buku teks utama AI mendefinisikan bidang sebagai kajian "agen pintar": mana-mana peranti yang menganggap persekitarannya dan mengambil tindakan …

Google Pixel 4 dengan Ciri Face Unlock Technology

Image
Google Pixel 4 dan Pixel 4 XL


Google memberitahu mengenai perkara yang terbaru mengenai Pixel 4 ketika menjelang pelancarannya pada oktober 2019 yang lalu. Dalam Video Youtube dan catatan Blog Google, syarikat itu mendedahkan bahawa telefon itu akan menampilkan teknologi face unlock dan bukannya sensor cap jari. Google juga mendedahkan bahawa Pixel 4 akan mempunyai ciri yang dipanggil "Motion Sense," yang mengesahkan bahawa ia akan mempunyai cip Projek Soli yang menggunakan radar untuk mengesan gerak isyarat tangan berhampiran skrin telefon.

Memandangkan Google hanya membuat penambahbaikan di bahagian belakang telefon, tidak ada sebarang laporan yang disahkan mengenai apa yang kelihatan seperti bahagian depan Pixel 4 dan Pixel 4 XL. Walau bagaimanapun, mengikut maklumat yang bocor awal dari OnLeaks dan maklumat yang dikongsi daripada Terapi Unbox yang menunjukkan bahawa Pixel 4 dan Pixel 4 XL akan ada perubahan baru.

Dengan menambah face unlock technology meletakkan Pixel 4 se…

MyFreeView Siaran TV Digital di Seluruh Malaysia

Image
TV Digital MyFreeView di Malaysia
Tahukah Anda?
Kerajaan sedang dalam proses memindahkan sistem penyiaran analog yang sedia ada kepada siaran digital. Untuk menikmati siaran digital, anda memerlukan dekoder DVB-T2 atau TV digital (IDTV) yang dilengkapi dengan penala digital (digital tuner). Sila semak di laman web: MyFreeView


Kelebihan Siaran Digital myFreeview


Imej lebih jelas dengan resolusi lebih tinggi

Audio yang berkualiti tinggi


Penambahan perkhidmatan dan saluran TV


Tanpa bayaran bulanan


Cara mengakses Siaran Digital myFreeview


Cara 1: Dekoder


-Set TV biasa


-Dekoder DVB-T2


-Aerial UHF

Sambungkan dekoder DVB-T2 ke TV menggunakan kabel AV/HDMI dan aerial UHF pada terminal aerial TV anda.
Cara 2: IDTV
-IDTV

-Aerial UHF

Sambungkan aerial UHF pada terminal aerial IDTV anda
Set TV lama memerlukan dekoder DVB-T2 untuk menonton Siaran Digital myFreeview sekiranya.

Senarai saluran Digital yang ditawarkan adalah seperti berikut:

1. TV1 2. TV2

3. TV3 4. RTM HD SPORT

5. NTV7 6. 8TV

7. TV9 8. BES

9. OKEY 10. BNC (Ber…

Perkhidmatan TV Satelit Sirius Dalam Fasa Percubaan

Image
Perkhidmatan TV Satelit Sirius
Tempoh TV satelit eksklusif bagi Astro telah berakhir pada Februari 2017. Sejak itu, 4 syarikat telah diberi lesen untuk menyiarkan TV Satelit. Salah satu darinya ialah Smart Digital International Sdn. Bhd.

Tidak lama lagi, Smart Digital International akan memperkenalkan perkhidmatan satelit TV mereka yang diberi nama Sirius, kepada pengguna di Malaysia. Sirius kini masih di fasa percubaan dan telah dilancarkan pada bulan November yang lalu.
Ketua Pegawai Eksekutifnya, Khairuddin Abd. Rahman berkata, pengguna akan menikmati langganan secara percuma selama satu tahun sekiranya melanggan Sirius perkhidmatan bermula sejak prapelancaran perkhidmatan sehingga Mei 2020. 

Sirius akan memperkenalkan bulan bayaran serendah RM20 atau langganan langganan setahun hanya RM200 selepas enam bulan dari prapelancaran. Malah pelanggan juga tidak terikat dengan perkhidmatan langganan kontrak.

Walau bagaimanapun, pakej pelancaran Sirius TV kelihatan agak menarik walaupun sebaga…