Posts

Showing posts from November, 2019

Cara Convert Powerpoint Ke Video

Image
Cara Menukar PowerPoint ke Video (Langkah demi Langkah)
Dalam artikel ini anda akan belajar cara menukar PowerPoint ke video, dan pilihan yang berbeza. Walaupun kebanyakan orang tahu cara menggunakan PowerPoint untuk membentangkan produk dan perkhidmatan mereka secara langsung, beberapa orang tahu bagaimana untuk menukar PowerPoint menjadi video yang berjalan sendiri. Walaupun itu mungkin rumit, ia sebenarnya agak mudah, seperti yang anda akan lihat di bawah.

Terdapat dua cara yang berbeza untuk menjadikan pembentangan PowerPoint anda dalam video, yang pertama memberi anda banyak pilihan, seperti yang dikongsikan di bawah.

Tetapi sebelum anda memulakan proses penukaran, berikut adalah beberapa pemikiran tentang mengapa anda perlu mempertimbangkan untuk melakukannya di tempat No.1.


Video adalah lebih mudah dan boleh dikongsi
Walaupun kebanyakan orang mempunyai PowerPoint pada komputer mereka, kita tidak boleh menganggap bahawa mereka melakukannya. Tukar PowerPoint anda ke video dan penerima…

Cara Masukkan Lembaran Kerja Excel ke dalam Word Doc

Image
Bagaimana Masukkan Excel Worksheet ke dalam Word Doc
Adakah anda pernah memasukkan lembaran kerja Excel ke dalam dokumen Word dan memautnya (link) supaya apabila anda mengemas kini lembaran kerja Excel utama, ia akan mengemas kini juga semua nilai-nilai dalam dokumen Word secara automatik?

Ok, sebenarnya ada beberapa cara untuk memasukkan spreadsheet Excel ke dalam Word termasuk: menghubungkan, memasukkan dan membuat yang baru. Sama ada anda menanamkan (embeded) atau menghubungkan (link), hamparan Excel yang dimasukkan tidak akan dikemas kini secara automatik melainkan anda secara khusus membuat pautan antara kedua-dua fail tersebut.

Setelah dihubungkan, bagaimanapun, data dalam spreadsheet akan embeded atau yang dikaitkan akan dikemas kini apabila perubahan dikesan dalam hamparan Excel yang asal.

Selain memasukkan hamparan Excel sedia ada, anda juga boleh memasukkan objek Excel baru ke dalam Word, yang pada dasarnya menjalankan Excel di dalam Word itu sendiri.

Dalam artikel ini, saya aka…

Cara Membuat Link Direct Terus ke WhatsApp dengan WhatsApp.My

Image
Cara Mewujudkan Link Direct Ke WhatsApp
Mesti anda ada perasan betul tak? sebab sekarang ramai peniaga online yang letakkan link bila tekan je link tersebut direct  terus boleh whatsapp. So bagaimana nak membuat link WhatsApp tersebut. Ok terus baca artikel ini untuk mengetahu lebih lanjut...

Mewujudkan pautan WhatsApp
WhatsApp menawarkan fungsi "Klik untuk Sembang", yang membolehkan anda membuat pautan yang membuka mesej baru di WhatsApp anda yang dialamatkan ke nombor telefon anda.

Untuk membuat pautan:
Gunakan https://api.whatsapp.com/send?phone= diikuti dengan nombor telefon penuh orang dalam format antarabangsa.
Pastikan tidak menggunakan sifar di hadapan nombor telefon, tiada tanda atau tanda kurungan.

Contoh yang betul
Pautan berikut adalah contoh pautan yang betul:

Nombor telefon Belanda 0612345678 akan kelihatan seperti ini: https://api.whatsapp.com/send?phone=+31612345678.
Nombor telefon Belgium 0474-12-34-56 akan kelihatan seperti ini: https://api.whatsapp.com/send?phone=+…

Giveaway Akhir Tahun- Wang Tunai Dan Template Blogger Premium

Image
"Giveaway Akhir Tahun Wang Tunai dan Template Blogger Premium" oleh seorang blogger yang tak asing lagi dalam dunia blogging iaitu tuan Hasrul Hassan atau singkatannya HH. Mungkin masih belum terlewat untuk saya join memandangkan dah ramai yang telah menyertai Giveaway ini.

Selain hadiah wang tunai disediakan seperti yang tertulis dalam banner kat bawah tu... peserta juga akan ditawarkan hadiah template blogspot premium berharga RM50 dalam giveaway ini.

Tuan HH juga meminta supaya link banner giveaway dibawah ini dalam blog post masing-masing dan link semula dengan post banner Giveaway Akhir Tahun HasrulHassan.com ...(Sila klik banner di bawah)👇



Sesiapa yang berminat boleh menyertai giveaway ini dengan beberapa syarat yang telah ditetapkan oleh beliau. Syarat-syarat yang diberikan dalam entri blog beliau dan saya copy/paste bulat-bulat (maaf ye tuan HH) dibawah ini adalah seperti berikut:

Wajib menjadi followers blog ini. Jika belum atau tidak pasti, anda boleh klik pautan ini …

10 Alat Teknologi Kelas Untuk Guru dan Pelajar

Image
Bantuan Alat Teknologi Untuk Guru Mengajar di dalam Kelas
Penggunaan teknologi di bilik darjah tidak lagi menjadi perdebatan. Ia kini sangat jelas: penggunaan berkesan teknologi bilik darjah memacu keputusan pelajar. Tetapi, mana-mana profesional pendidikan yang kompeten akan cepat menunjukkan bahawa hasil pelajar hanya memberi kesan positif apabila mereka diperkenalkan ke alat yang betul.

Dengan pasaran edtech berasaskan teknologi yang telah dinaikkan kepada satu teras pada tahun lepas, pilihan untuk alat teknologi yang digunakan dalam kelas anda. Di sini akan membantu mereka telah menjelajah internet, persidangan terkini, dan Twitter untuk alat yang terbaru dan paling berkesan untuk digunakan di dalam bilik darjah. Oleh itu, lihatlah di bawah untuk senarai senarai alat terbaru.

Teknologi Kelas yang hebat akan membantu anda seperti dibawah:

1. Screencastify
Ok, anda mungkin pernah mendengar tentangnya, tetapi menarik beberapa rentetan untuk dimasukkan ke dalam senarai ini. Perakam skrin m…

Cara Masukkan Video Ke Youtube

Image
Cara Muat Naik/ Upload Video ke Youtube
YouTube merupakan salah satu platform penstriman video yang paling popular dalam talian, jika anda ingin membuat vlog, lakaran komedi atau video muzik yang dilihat oleh seseorang, untuk mendapatkannya di YouTube adalah suatu kemestian. Tetapi jika anda masih baru dengan Youtube, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk "caramemasukkan video ke YouTube".
Nota: Untuk tujuan itu sila baca panduan ini sampai habis , seandainya anda telah membuat akaun YouTube/Google anda. Walaupun anda bermula dari awal perlu berbuat demikian, terdapat banyak elemen yang terlibat dalam persediaan dan penyesuaian yang lebih subjektif dan tidak dilindungi oleh skop panduan seperti ini.



Anda tidak boleh upload atau memuat naik video ke akaun anda dengan betul jika anda tidak melog masuk akaun.


Pada halaman utama YouTube dan klik pautan log masuk di sudut kanan atas. Sekiranya anda mempunyai berbilang akaun yang dikaitkan dengan peranti yang anda gunakan, anda…

Bagaimana Untuk Mengambil Screenshot Pada Windows 10

Image
Cara Mengambil Tangkapan Screenshot di Windows 10
Kaedah Satu: Skrin Pantas dengan Skrin Cetak (PrtScn)
Tekan butang PrtScn untuk menyalin skrin ke papan klip
Tekan butang Windows + PrtScn pada keyboard anda untuk menyimpan skrin pada fail.
Gunakan alat Snipping.
Gunakan Game Bar dalam Windows 10.



Butang Cetak Skrin pada papan kekunci anda boleh mengambil tangkapan skrin dan menyimpannya sebagai fail, mengambil tangkapan skrin tanpa menyimpannya sebagai fail, atau mengambil tangkapan skrin hanya satu tetingkap (bukan seluruh skrin). Butang skrin cetak mungkin dilabelkan sebagai "PrtScn," "PrntScrn," "Print Scr," atau sesuatu yang serupa. Pada kebanyakan papan kekunci, butang biasanya dijumpai di antara F12 dan Tatal Kunci. Pada papan kekunci komputer riba, anda mungkin perlu menekan kekunci "Fungsi" atau "Fn" untuk mengakses ciri Skrin Cetak. Apabila anda menekan kekunci, ia akan kelihatan seperti tiada apa yang berlaku, tetapi tangkapan sk…

Bagaimana Download Video di Instagram (IG)

Image
Cara Download Video dan Foto Instagram (IG)
"Instagram" mempunyai komuniti jurugambar yang sangat hebat, dengan sebahagian daripada mereka lebih berbakat antara satu sama lain. Sekali-sekala, anda akan melihat foto atau video di Instagram yang ingin di simpan ke iPhone anda untuk tontonan kemudian nanti, atau atas sebab anda mendapati video atau foto tersebut menarik.

Masalahnya ialah "Instagram tidak membenarkan anda download Video atau Gambar", So anda tidak boleh menyimpan foto atau video dari dalam aplikasi. Saya tidak pasti, mengapa jadi begitu dan ini bukan satu pilihan, tetapi saya berpendapat bahawa undang-undang hak cipta mungkin ada kaitannya dengan perkara itu, bersama-sama dengan hakikat bahawa Instagram mahu anda menggunakan aplikasi dan bukan memuat turun gambar terus ke iPhone anda.

Dengan itu, sudah pasti cara anda boleh memuat turun video Instagram atau foto ke iPhone anda. Semasa menggunakan tweak jailbreak adalah pilihan, pada aplikasi App Store ya…