Posts

Showing posts from August, 2018

Giveaway Merdeka 2018 Lexee Memang Wow!

Image
Giveaway Merdeka 2018 Lexee Memang Wow!Hari ni pagi-pagi login akaun Blogger, di bahagian atas sebelah kanan nampak ada notification berkenaan satu contest bertajuk "Giveaway Merdeka 2018 Lexee Memang Wow" dari seorang blogger wanita bernama Siti Mariam Morshidi.
Syarat-syarat penyertaan seperti di bawah:

Dah lama tak menyertai Contest Giveaway ni, So nak cuba juga nak masuk.
Mudah sahaja syaratnya :
1. Follow Google+ blog ini : Siti Mariam Morshidi
Follow Instagram : Siti Mariam Morshidi
Dah siap, publishkan entri tersebut dan letakkan link tersebut pada bahagian komen entri blog beliau.
Kata beliau jngan lupa copy dan paste banner di bawah dan backlink banner tersebut kepada entri blog tersebut.

Kata beliau hadiah menarik menanti anda seperti berikut dibawah.

Hadiah Pertama : Satu set sebulan Lexee bernilai lebih RM50 menanti anda.
Hadiah Kedua : Satu botol Hygienewash Lexee bernilai lebih RM30.
Mula contest : Hari ini. Tarikh tutup contest : 31 Ogos 2018 / 11.59pm.
Selamat menc…

WPA3 Kemaskini Baru Keselamatan WiFi

Image
Peranti rangkaian dengan keselamatan Wifi (Security Wifi) yang lebih baik akan muncul di pasaran tahun ini, iaitu Wi-Fi Certified WPA3, yang mana Wi-Fi Alliance dilancarkan baru-baru ini. Pengumuman ini membuka jalan untuk percambahan peranti yang menyokong protokol yang baru dan lebih selamat untuk komunikasi WiFi, yang direka untuk menggantikan WPA2 yang berusia 14 tahun.



"WPA3 dalam menyediakan perlindungan industri paling kuat dalam landskap keselamatan yang sentiasa berubah," kata Ketua Pegawai Eksekutif Wi-Fi Alliance Edgar Figueroa.

Protokol baru menambah ciri untuk mempermudahkan keselamatan WiFi, membolehkan pengesahan yang lebih mantap, dan memberikan peningkatan kekuatan kriptografi untuk pasaran data yang sangat sensitif.

WPA3 adalah kemas kini yang dialu-alukan dan sejak dulu lagi dari Alliance, membina dan meningkatkan WPA2," kata Nick Bilogorskiy, ahli strategi keselamatan siber di Juniper Networks.

Walaupun WPA2 telah digunakan lebih daripada satu dekad, sat…

Download dan Install Whatsapp Plus Baru

Image
Download Aplikasi Whatsapp di Komputer, PC, Tablet, Smartphone dll




Whatsapp Plus: Apa yang kita semua ketahui bahawa, mengikut fakta dunia digital ketika ini sedang membuat kemajuan dengan begitu pantas. Jika kita lihat, gergasi rangkaian sosial seperti Facebook, Tweeter dan lain-lain mempunyai aplikasi sendiri untuk sistem operasi Android. Jika kita bercakap mengenai aplikasi pemesejan segera, Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram dan banyak lagi yang menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.

Kegilaan muda mudi sekarang yang menggunakan aplikasi pesanan segera ini telah berkembang sehingga kita seolah-olah  kita tidak boleh bertahan hidup sehari tanpanya. Sebagai contoh, perkara pertama yang kita lakukan selepas ketika bangun pagi selepas tidur adalah untuk memeriksa aplikasi pesanan ringkas. Jika kita bercakap tentang aplikasi pesanan segera yang paling popular, WhatsApp adalah salah satu daripadanya.

WhatsApp, aplikasi yang paling popular di dunia dan atas permintaan Instant Messag…

Samsung Galaxy Note9 Baru

Image
Samsung melancarkan Galaxy Note9 pada hari Khamis di New York City. Syarikat itu membuat beberapa pengumuman lain, kerana ia memperlihatkan wawasannya untuk dunia yang terhubung berjalan lancar.

"Mereka mencipta galaksi pengalaman yang tidak hanya meliputi peranti dan lokasi tetapi platform dan jenama," kata DJ Koh, Ketua Pegawai Eksekutif Samsung Electronics pada majlis itu. Pengalaman ini "dibina di atas asas mengadopsi dan mengantisipasi - tidak mengawal pilihan anda tetapi untuk meningkatkan keupayaan manusia dan mengembangkan kemajuan teknologi."

Samsung akan berkongsi lebih banyak maklumat mengenai persidangan pemaju Samsung yang akan diadakan di San Francisco pada bulan November.





Galaxy Note9 Galaxy Note9 mempunyai skrin 6.4 inci dengan paparan hujung ke hujung, bermakna tiada bezel. Ia mempunyai bateri 4,000mAh, yang terbesar pernah di Nota, yang berlangsung sepanjang hari, menurut Samsung.
Nota9 terdapat dalam 2 versi, satu dengan 128 GB penyimpanan dan 6 GB R…

Cara Mengatasi Warning Error Blogger

Image
Cara memperbaiki atau mengatasi warning/error Missing Required Field "Updated" "Author", "post Id", blog Id", "image", dan "headline". 
Cuba periksa Struktur Data (Structured Data) blog anda menggunakan  Google Webmastertools RichSnippets.




Terdapat banyak blog yang tak lulus struktur ketika melalui ujian ini di Structured Data Testing Tool Google Rich Snippet. Biasanya di bahagian "Extracted structured data" muncul error, seperti Warning/Error: Missing Required Field "Updated" dan "Author".

Warning/Error: Missing Required Field "Updated"


Apakah blog anda juga mengalami error yang sama? Itu adalah disebabkan ada kesalahan dalam struktur data template blog anda.

Struktur data blog/website akan menentukan kutipan keseluruhan konten posting yang tertera pada halaman hasil carian (SERP) yang relevan dengan permintaan user di enjin carian Google.

Jika Google memahami konten pada halaman blog kita, maka …

Bagaimana Untuk Menghentikan Google Daripada Menjejak Anda

Image
Tidak rahsia lagi bahawa Google banyak mengetahui tentang anda. Gergasi Silicon Valley itu sebahagian besarnya bergantung pada pengiklanan dan pengumpulan data. Maklumat ini diperoleh daripada semua interaksi anda dengan Google: melalui carian, penggunaan peta, dan banyak lagi.

Google ingin tahu lebih mendalam tentang para penggunanya, tetapi pada masa yang sama ia tidak menyimpan rahsia sama ada. Dengan pengetahuan yang tepat, anda dapat melihat apa yang Google tahu tentang anda dan mengehadkan apa yang digunakan untuk tujuan pengiklanan. Inilah cara untuk mengetahui apa yang Google tahu dan mengawal data anda.

Google menyimpan semua carian anda
Mungkin anda akan terkejut, sebab Google mempunyai semua rekod sejarah carian anda yang disimpan.

Cara memadamnya: Anda boleh menyingkirkan sejarah carian pelik anda dengan menuju ke halaman Aktiviti Google saya. Di sini anda dapat melihat Aktiviti Google dari hari ini. Klik pada Padam Aktiviti Dengan dalam lajur kiri dan kemudian pilih Cari dari…

Apakah Itu Blog dan Mengapakah Ia Sangat Popular?

Image
Anda mesti pernah mendengar istilah "blog" atau "weblog" dan anda mungkin berfikir tentang perkara itu ... jom kita jelaskan tentangnya, ketika apabila saya berada di Kolej, ramai orang bercakap tentang "blog" dan "blogging", masa tu...tetapi kita tak tahu apa sebenarnya. Macam saya jugalah pun sama satu ketika dulu pun tak tahu gak ...

Sekarang ni...saya telah menerbitkan dan mengurus banyak blog yang berbeza, So...saya boleh mengatakan saya tahu serba sedikit tentang apakah itu blogging.

Jadi APAKAH sejarah BLOG?
Anda mungkin membaca blog lebih daripada sekali, jujur, betul tak? sebenarnya anda pun membaca sekarang.

Mari kita kembali ke titik permulaan tadi. Apakah sebenarnya blog?

Blog sangat mirip dengan laman web. Saya mengatakan bahawa blog juga adalah sama seperti buku harian / jurnal yang kebanyakannya dikendalikan oleh satu orang - blogger. Biasanya, blog sering dikemas kini (sekali sehari, sekali seminggu, sekali sebulan). Blog boleh menjad…

Komputer Desktop, PC dan Laptop Terbaik 2018

Image
Pada tahun 2018, PC yang terbaik terus berkembang dan lebih maju, dan ini adalah bukti Computex 2018. Walau bagaimanapun, jika anda mahu mempunyai salah satu daripada PC terbaik adalah sangat penting. 

Walaupun semua yang anda lakukan adalah menjelajah internet, walaupun  melihat terlalu banyak iklan. Itulah sebabnya PC terbaik masih lebih baik daripada telefon pintar dan, boleh dikatakan, komputer riba 2-in-1 terbaik yang ada boleh dikatakan mampu menggantikannya.

Komputer terbaik juga akan mudah untuk ditingkatkan melampaui swap RAM mudah - jadi anda boleh dengan mudah membuat mereka tetap terkini. Dengan pelbagai pemproses kuasa rendah seperti yang diumumkan oleh Intel baru-baru ini, anda boleh mendapat manfaat kuasa yang ditawarkan oleh komputer riba yang terbaik.




Dan, sebagai bonus, semua lapan komputer ini akan berfungsi dengan semua komponen terbaru dan paling hebat - berasa bebas untuk menampar salah satu kad grafik terbaik di sana jika anda menginginkan salah satu PC permainan t…

Tutorial: Cara Memuat Naik dan Memasang Blogger Template

Image
Templat blogger di blog blogger anda sangat mudah untuk digunakan. Tutorial ini menunjukkan kepada anda cara memasang / memuat naik template blogger baru. Meliputi dua jenis kaedah pemasangan dengan bimbingan langkah demi langkah. Rujukan lebih lanjut tutorial cara-cara menukar templat blogger, sila layari: Gooyaabitemplates.com


Ya, platform Blogger Google hingga kini masih merupakan salah satu cara termudah untuk menjadi tuan pemilik blog secara percuma tanpa iklan dan tidak ada batasan pada jalur lebar. Anda masih boleh menggunakan Blogger untuk menjadi tuan pemilik podcast atau video. 

Terdapat juga banyak templat percuma dan "freemium" yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan rupa blog anda tanpa harus bergantung pada templat sedia ada dari Blogger. Berikut adalah satu contoh galeri di mana templat Blogger boleh dimuat turun, dan terdapat banyak yang lain.

Tutorial ini mengandaikan sekiranya anda baru sahaja memulakan blog di Blogger, anda sudah mempunyai beberapa kandung…