Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word

Bagaimana untuk Membuat Jadual Kandungan dalam Word

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word

Bayangkan anda sedang bekerja dengan dokumen yang sangat panjang dalam Microsoft Word, seperti kertas akademik atau laporan penting yang lain. Bergantung pada projek, ia mungkin berpuluh-puluh atau bahkan ratusan halaman. Apabila dokumen sebesar ini, mungkin sukar untuk mengingati halaman mana yang mempunyai maklumat apa. Nasib baik, Word membolehkan anda memasukkan jadual kandungan, menjadikannya mudah untuk mengatur dan menavigasi dokumen anda. Semak juga di πŸ‘‰ Microsoft Support.


Jadual kandungan adalah seperti senarai bab pada permulaan buku. Ia menyenaraikan setiap bahagian dalam dokumen dan nombor halaman di mana bahagian itu bermula. Jadual kandungan yang benar-benar asas mungkin kelihatan seperti ini:

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word

Anda boleh membuat jadual kandungan secara manual menaip nama bahagian dan nombor halaman tetapi ia memerlukan banyak kerja. Dan jika anda memutuskan untuk menyusun semula bahagian anda atau menambah lebih banyak maklumat, anda perlu mengemas kini semuanya sekali lagi. Walau bagaimanapun, dengan pemformatan yang betul, Word boleh membuat dan mengemas kini jadual kandungan secara automatik. Baca juga di πŸ‘‰ APB.


Langkah 1: Gunakan gaya tajuk

Jika anda sudah membaca pelajaran Memohon dan Mengubah Suai Gaya anda, anda tahu bahawa ini adalah cara mudah untuk menambah pemformatan teks profesional pada bahagian lain dokumen anda. Gaya juga mempunyai satu lagi tujuan penting: menambahkan lapisan tersembunyi organisasi dan struktur pada dokumen anda.


Jika anda menggunakan gaya tajuk, anda memberitahu Word bahawa anda telah memulakan bahagian baharu dokumen anda. Apabila anda memasukkan jadual kandungan, ia akan membuat bahagian untuk setiap tajuk. Dalam jadual kandungan di atas, setiap bab menggunakan gaya tajuk, jadi terdapat empat bahagian.

Untuk menggunakan gaya tajuk, pilih teks yang ingin anda formatkan, kemudian pilih tajuk yang dikehendaki dalam kumpulan Gaya pada tab Laman Utama.


Langkah 2: Masukkan jadual kandungan

Sekarang untuk bahagian yang mudah. Setelah anda menggunakan gaya tajuk, anda boleh memasukkan jadual kandungan anda dalam beberapa klik sahaja. Navigasi ke tab Rujukan pada Reben, kemudian klik arahan Jadual Kandungan. Pilih jadual terbina dalam daripada menu yang muncul dan jadual kandungan akan muncul dalam dokumen anda.

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word

Seperti yang anda boleh lihat dalam imej di bawah, jadual kandungan menggunakan gaya tajuk dalam dokumen anda untuk menentukan di mana setiap bahagian bermula. Bahagian yang bermula dengan gaya Tajuk 2 atau Tajuk 3 sama dalam gaya Tajuk 1, sama seperti senarai berbilang peringkat.

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word


Jadual kandungan juga mencipta pautan untuk setiap bahagian, membolehkan anda menavigasi ke bahagian lain dokumen anda. Hanya tahan kekunci Ctrl pada papan kekunci anda dan klik untuk pergi ke mana-mana bahagian.

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word

Langkah 3: Kemas kini mengikut keperluan

Jika anda mengedit atau menambah dokumen anda, anda boleh mengemas kini jadual kandungan dengan mudah. Cuma pilih jadual kandungan, klik Kemas Kini Jadual, dan pilih Kemas Kini Seluruh Jadual dalam kotak dialog yang muncul. Jadual kandungan kemudiannya akan dikemas kini untuk menggambarkan sebarang perubahan.

Cara untuk Membuat Table Of Content dalam Word

Tidak kira betapa besarnya dokumen anda, anda dapat melihat tiada perkara yang rumit tentang membuat jadual kandungan. Jika anda mahukan lebih kawalan ke atas cara jadual kandungan anda muncul, lihat tutorial ini daripada Microsoft tentang Mengambil Jadual Kandungan ke Tahap Seterusnya. Semak di πŸ‘‰ HTG.

 

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram