Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube

Cara Pin Komen YouTube ke Bahagian Atas Kolum Komen

Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube

Apabila anda menerbitkan video di YouTube, anda mahu pengguna melakukan lebih daripada sekadar menontonnya. Anda juga mahu mereka terlibat dengannya dengan meninggalkan komen. Lebih-lebih lagi, jika anda ingin menggalakkan mereka menonton lebih banyak video selain untuk melakukan beberapa tindakan penting lain yang akan memberi manfaat kepada jenama produk anda. Semak juga di πŸ‘‰ Youtube Help.


Terdapat pelbagai cara untuk memanggil penonton YouTube anda untuk melakukan tindakan yang anda inginkan. Salah satu yang paling mudah ialah menyematkan ulasan pada video anda. Semak juga di πŸ‘‰ Quora.


Kedengarannya terlalu mudah, bukan? ianya  lebih daripada itu! Jom mari kita mulakan dengan menerangkan apa itu ulasan YouTube yang di Pin atau disematkan, dan kemudian kita akan mengetahui sebab dan cara melakukannya. Semak juga di πŸ‘‰ Tubefilter.


Teruskan membaca...


Apakah Komen YouTube yang Disemat (Pin)?

Ulasan YouTube yang disematkan ialah ulasan yang "disemat" di bahagian atas bahagian ulasan. Ia merupakan ulasan pertama yang dilihat pengguna apabila mereka mengklik pada video anda. Semak juga di πŸ‘‰ APB.


Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube


Pencipta YouTube mempunyai pilihan untuk menyematkan ulasan pada video mereka atau tidak. Mereka juga boleh memilih ulasan yang ingin mereka sematkan. Ia boleh menjadi salah satu daripada mereka sendiri atau pengguna lain. Dan mereka boleh menukar ulasan yang disematkan mengikut kehendak mereka.


Walau bagaimanapun, satu perkara yang anda tidak boleh lakukan ialah menyematkan ulasan pada video yang bukan milik anda.


Mengapa Menyemat (PIN) Komen YouTube Idea yang Baik?

Hakikat bahawa ulasan YouTube yang disematkan adalah yang pertama dilihat oleh pengguna di bahagian komen adalah penting. Dalam kedudukan teratas ini, ia menjadi tumpuan bagi sesiapa yang membacanya. Oleh itu, ia boleh mempengaruhi persepsi penonton terhadap video dan juga tindakan yang mereka ambil selepas menontonnya.


Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube


Sesuatu yang biasa dilakukan oleh pengguna YouTube apabila menonton video ialah tatal ke bawah dan baca ulasan. Bahagian komen boleh menjadi sangat berwawasan. Ia boleh memberitahu anda sama ada video berbaloi untuk ditonton sehingga tamat. Ia juga boleh mengandungi pautan berguna kepada video, senarai main atau tapak web lain yang menambah kandungan video semasa.


Komen yang disematkan menjalankan fungsi yang sama. Dengan soalan permulaan perbualan, sindiran lucu atau URL, anda boleh mempengaruhi penonton untuk menonton video anda dari awal hingga akhir, menambah ulasan dan menyumbang kepada wacana, dan juga mengklik pada pautan untuk menggunakan lebih banyak kandungan anda.


Jenis Komen YouTube yang Disemat (PIN)

Berikut ialah senarai jenis ulasan YouTube yang boleh anda sematkan pada video anda untuk mendapatkan lebih banyak penglibatan daripada khalayak anda.

Seruan tindak (cth., "Suka, komen dan langgan!" atau "Klik pautan ini untuk melihat produk yang saya sertakan di atas!"

Komen soalan (cth., "Apakah pendapat anda tentang video ini? Komen di bawah!")

Komen yang membayangkan tentang kandungan video (cth., "Itu Sangat Baik!" atau "Saya mempunyai masa terbaik merakam video ini!")

Komen dengan pautan ke tapak web atau produk anda

Komen dengan pautan ke video atau senarai main lain daripada saluran anda

Cara Pin Ulasan pada Video YouTube Anda


Di bawah ialah langkah untuk menyemat ulasan pada video YouTube anda.

Langkah #1: Dayakan akses saluran anda kepada Ciri Lanjutan jika anda belum melakukannya (langkah ini diperlukan sebelum anda boleh beralih kepada yang lain dalam tutorial ini).


Langkah # 2: Klik pada video yang anda ingin pin ulasan.


Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube


Langkah#3: Cari ulasan yang ingin anda sematkan atau tulis yang baharu dan terbitkannya.


Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube


Langkah# 4: Klik butang Lagi (butang dengan tiga titik menegak) di sebelah ulasan yang ingin anda sematkan.


Langkah # 5: Dalam menu more, klik Pin.

Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube

Langkah # 6: Klik Pin untuk mengesahkan keputusan anda.


Cara Unpin (Menyahsemat) Ulasan pada Video YouTube Anda

Terdapat dua cara untuk menyahsemat ulasan. Cara pertama ialah mengikuti langkah-langkah untuk menyematkan ulasan dan menggantikan yang lama dengan yang baharu.


Berikut ialah cara kedua untuk menyahsemat ulasan pada video YouTube anda.

Langkah#1: Pada ulasan yang disematkan, klik butang "More".


Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube


Langkah#2: Dalam butang Lagi, klik "Unpin".

Cara Pin Komen dan UnPin (Nyahsemat) Ulasan pada Video YouTube


Soalan Lazim

Adakah Mungkin untuk Pin Komen saya sendiri pada Video YouTube?

ya. Anda boleh menulis ulasan anda sendiri pada video YouTube anda sendiri dan kemudian menyematkannya ke bahagian atas bahagian ulasan.


Apakah yang Perlu Saya Taipkan dalam Komen yang  Saya Pin?

Satu idea hebat untuk ulasan yang disematkan ialah menaip seruan tindak dan menyertakan pautan ke lebih banyak kandungan anda. Sebagai contoh, anda boleh meminta penonton mengikuti saluran anda dan menyertakan URL untuknya.


Adakah Mungkin untuk Pin Lebih daripada Satu Komen pada Video YouTube yang Sama?

Tidak. Anda hanya boleh menyemat satu ulasan pada satu masa pada setiap video YouTube.


Adakah mungkin untuk menyemat ulasan pada YouTube Live dan YouTube Shorts?

ya. Anda boleh menyemat ulasan pada YouTube Shorts anda dan mesej pada YouTube Live anda.


Adakah Sesiapa dapat menyematkan Komen pada Video YouTube?

Tidak. Hanya pemilik saluran yang menyiarkan video YouTube boleh menyematkan ulasan.


Adakah Saya Perlu Semat Ulasan YouTube pada Video Saya?

Tidak. Pin ulasan pada video YouTube adalah pilihan pemilik Channel sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ini adalah cara yang bagus untuk menjemput penonton mengulas dan melihat lebih banyak kandungan anda


Kesimpulan

Menyemat ulasan YouTube pada video anda tidak diperlukan untuk menjayakan video anda. Tetapi dengan berbuat demikian, anda mempunyai peluang untuk meningkatkan penglibatan daripada khalayak anda dengan memanggil mereka untuk bertindak. Tidak kira tindakan - sama ada anda mahu penonton menyukai dan melanggan, membeli produk tertentu atau menonton lebih banyak video anda, anda boleh mencadangkan atau memintanya dengan cepat dan mudah, hanya dengan menyematkan ulasan yang ditulis dengan bijak.

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram