Apakah Maksud dan Konsep Pengurusan Teknologi

Pengurusan Teknologi (Technology Management)


Apakah Maksud dan Konsep Pengurusan Teknologi


Pengurusan Teknologi (Technology Management) adalah satu set disiplin pengurusan yang membolehkan organisasi menguruskan asas teknologi mereka untuk menghasilkan kelebihan daya saing. 

Konsep tipikal yang digunakan dalam pengurusan teknologi adalah:
Strategi teknologi (logik atau peranan teknologi dalam organisasi), ramalan teknologi (pengenalpastian kemungkinan teknologi yang berkaitan untuk organisasi, mungkin melalui pengakap teknologi), hala tuju teknologi (teknologi pemetaan kepada keperluan perniagaan dan pasaran), dan portfolio projek teknologi (satu set projek dalam pembangunan) dan portfolio teknologi (satu set teknologi yang digunakan).

Maksud dan Gambaran Keseluruhan
Peranan fungsi Pengurusan Teknologi dalam organisasi adalah untuk memahami nilai teknologi tertentu untuk organisasi. Perkembangan teknologi yang berterusan adalah berharga selagi ada nilai untuk pelanggan dan oleh itu fungsi pengurusan teknologi dalam sesebuah organisasi harus dapat berhujah bila melabur dalam pembangunan teknologi dan bila hendak menarik diri.

Pengurusan teknologi juga boleh ditakrifkan sebagai perancangan bersepadu, reka bentuk, pengoptimuman, operasi dan kawalan produk, proses dan perkhidmatan teknologi, definisi yang lebih baik adalah pengurusan penggunaan teknologi untuk kelebihan manusia.

Persatuan Teknologi, Pengurusan, dan Kejuruteraan Gunaan mentakrifkan pengurusan teknologi sebagai bidang yang berkaitan dengan pengawasan kakitangan merentasi spektrum teknikal dan pelbagai sistem teknologi yang kompleks. Program pengurusan teknologi biasanya termasuk arahan dalam pengurusan pengeluaran dan operasi, pengurusan projek, aplikasi komputer, kawalan kualiti, isu keselamatan dan kesihatan, statistik, dan prinsip pengurusan am.

Mungkin input yang paling berwibawa untuk pemahaman kita terhadap teknologi adalah penyebaran teori inovasi yang dibangun pada separuh pertama abad kedua puluh. Ia mencadangkan bahawa semua inovasi mengikuti corak penyebaran yang sama yang paling terkenal pada hari ini dalam bentuk lengkung "s" walaupun asalnya berdasarkan konsep pengagihan piawaian penerimanya. 

Keempat fasa ini ditambah pula dengan peningkatan tahap penerimaan sesuatu inovasi atau, dalam kes kita, teknologi baru. Pada masa-masa terdahulu banyak teknologi lengkung songsang - yang sepadan dengan penurunan kos seunit - telah dirumuskan. Ini mungkin tidak dapat dibuktikan secara sejagat walaupun untuk teknologi maklumat di mana banyak kos berada pada fasa awal ia telah menjadi harapan yang munasabah.

Sumbangan besar kedua ke kawasan ini ialah Model Kematangan Kemampuan. Model ini mencadangkan bahawa satu siri keupayaan progresif dapat diukur melalui satu set ujian ambang. Ujian ini menentukan kebolehulangan, definisi, pengurusan dan pengoptimuman. Model ini menunjukkan bahawa mana-mana organisasi perlu menguasai satu peringkat sebelum dapat meneruskan ke peringkat seterusnya.

Sumbangan ketara ketiga berasal dari Gartner - perkhidmatan penyelidikan, ia adalah kitaran Hype, ini menunjukkan bahawa pendekatan moden kami terhadap teknologi pemasaran menghasilkan teknologi yang lebih tinggi di peringkat awal pertumbuhan. Diambil bersama, konsep-konsep asas ini memberikan asas untuk merasmikan pendekatan pengurusan teknologi.

Pengurusan Peranti Mudah Alih 
(MDM) adalah kawasan pentadbiran yang berurusan dengan menggerakkan, mengamankan, memantau, mengintegrasikan dan mengurus peranti mudah alih, seperti telefon pintar, tablet dan komputer riba, di tempat kerja dan kawasan lain. Tujuan MDM adalah untuk mengoptimumkan kefungsian dan keselamatan peranti mudah alih dalam perusahaan, sementara pada masa yang sama melindungi rangkaian korporat. MDM biasanya dilaksanakan dengan menggunakan produk pihak ketiga yang mempunyai ciri-ciri pengurusan untuk vendor tertentu peranti mudah alih.

Persatuan Teknologi, Pengurusan, dan Kejuruteraan Gunaan (ATMAE), akreditasi program kolej terpilih dalam pengurusan teknologi. Seorang pengajar atau lepasan program pengurusan teknologi boleh memilih untuk menjadi Pengurus Teknologi Bersertifikat (CTM) dengan duduk untuk peperiksaan yang ketat yang dikendalikan oleh ATMAE yang merangkumi perancangan, kawalan produksi, keselamatan, kualiti, dan pengawasan.

Teknologi Industri adalah bidang yang berkaitan dengan penggunaan prinsip kejuruteraan asas dan kemahiran teknikal dalam menyokong jurutera dan pengurus perindustrian. Program-program degenerasi Teknologi Industri biasanya merangkumi pengajaran dalam teori pengoptimuman, faktor manusia, tingkah laku organisasi, proses perindustrian, prosedur perancangan industri, aplikasi komputer, dan penyediaan laporan dan persembahan.

Pengurusan Teknologi adalah bidang yang berkaitan dengan pengawasan kakitangan merentasi spektrum teknikal dan pelbagai sistem teknologi yang kompleks. Pengurusan Teknologi Program degenerasi biasanya termasuk arahan dalam pengurusan pengeluaran dan operasi, pengurusan projek, aplikasi komputer, kawalan kualiti, isu keselamatan dan kesihatan, statistik, dan prinsip pengurusan am.

Pengurusan Operasi adalah bidang yang berkaitan dengan mengurus dan mengarahkan fungsi fizikal dan / atau teknikal firma atau organisasi, khususnya yang berkaitan dengan pembangunan, pengeluaran, dan pembuatan. Pengurusan Operasi program degenerasi biasanya termasuk arahan dalam prinsip pengurusan umum, pembuatan dan pengeluaran sistem, pengurusan loji, pengurusan penyelenggaraan peralatan, kawalan pengeluaran, hubungan buruh perindustrian dan penyeliaan perdagangan mahir, dasar pembuatan strategik, analisis sistem, analisis produktiviti dan kawalan kos, dan perancangan bahan.

Pengurusan Kejuruteraan adalah bidang yang berkaitan dengan penerapan prinsip-prinsip kejuruteraan kepada perancangan dan operasi operasi operasi perindustrian dan pembuatan, dan Pengurus Kejuruteraan bersedia untuk merancang dan mengurus operasi tersebut. Pengurusan Kejuruteraan program degenerasi biasanya termasuk arahan dalam perakaunan, ekonomi kejuruteraan, pengurusan kewangan, pengurusan sumber manusia dan industri, psikologi industri, sistem pengurusan pengurusan, pemodelan matematik dan pengoptimuman, kawalan kualiti, penyelidikan operasi, isu keselamatan dan kesihatan, dan pengurusan program alam sekitar.

Kejuruteraan Gunaan (bidang) adalah bidang yang berkaitan dengan penggunaan pengurusan, reka bentuk, dan kemahiran teknikal untuk reka bentuk dan integrasi sistem, pelaksanaan reka bentuk produk baru, peningkatan proses pembuatan, dan pengurusan dan arah fizikal dan / atau fungsi teknikal firma atau organisasi. Kejuruteraan Terapan Kejuruteraan biasanya termasuk arahan dalam prinsip kejuruteraan asas, pengurusan projek, proses perindustrian, pengurusan pengeluaran dan operasi, integrasi dan kawalan sistem, kawalan kualiti dan statistik.

Teknologi Kejuruteraan adalah bidang yang berkaitan dengan penggunaan prinsip kejuruteraan asas dan kemahiran teknikal dalam menyokong para jurutera yang terlibat dalam pelbagai projek. Program kejuruteraan Teknologi kejuruteraan lazimnya merangkumi pengajaran dalam pelbagai fungsi sokongan kejuruteraan untuk penyelidikan, pengeluaran, dan operasi, dan aplikasi untuk kepakaran kejuruteraan spesifik.

Comments
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Membuat Video Montaj