Cara Elak dan Halang Akaun WhatsApp Kena Hack

Bagaimana Menghalang Akaun WhatsApp kena Godam

Cara Elak dan Halang Akaun WhatsApp Kena Hack


Akaun WhatsApp yang kena hack biasanya akan ada tanda dengan akaun yang tiba-tiba log keluar (Logout). Oleh kerana WhatsApp tidak sama dengan media sosial lain, yang membolehkan banyak log masuk pada beberapa peranti sekaligus. Semak juga artikel ini bagaimana πŸ‘‰ cara tahu siapa lihat status WhatsApp.


Sekiranya peranti lain cuba log masuk ke akaun WhatsApp anda, akaun pada peranti lama akan log keluar secara automatik. Semak juga artikel cara guna πŸ‘‰ WhatsApp Web.


Sekiranya perkara tersebut berlaku, anda dikehendaki dengan kadar segera log masuk ke akaun WhatsApp anda. Dengan segera masuk semula setelah log keluar, anda dapat menghalang penggodam masuk ke akaun WhatsApp anda terlebih dahulu. Semak juga di Quora.com 


End-to-end encryption (Penyulitan hujung ke hujung)

Semua pengguna WhatsApp harus memastikan bahawa sembang mereka disulitkan dari hujung ke hujung. Untuk mengesahkan bahawa sembang disulitkan dari hujung ke hujung, buka sembang, ketik pada nama kenalan untuk membuka skrin maklumat kenalan, dan kemudian ketik Penyulitan untuk melihat kod QR dan nombor 60 digit. Penyulitan hujung ke hujung WhatsApp memastikan bahawa hanya anda dan kenalan anda boleh membaca mesej yang sedang ditukar dan tiada sesiapa pun di antaranya, malah WhatsApp.


Jangan klik pada mana-mana pautan yang mencurigakan

Adakah anda terus mendapat pautan rawak sebagai mesej daripada kenalan anda di WhatsApp? Oleh itu, anda tidak boleh mengklik pautan yang anda rasa mencurigakan. Sebenarnya, adalah idea yang baik untuk terlebih dahulu mengetahui maksud pautan yang dihantar daripada kenalan anda dan kemudian klik padanya. Sesetengah laporan mencadangkan bahawa WhatsApp sedang mengusahakan ciri "pautan yang mencurigakan", yang akan memudahkan pengguna untuk mengetahui pautan tertentu itu sahih atau tidak.


Ubah suai tetapan privasi

WhatsApp menyediakan pelbagai pilihan privasi kepada pengguna. Platform pemesejan memberi pengguna pilihan untuk memilih dengan siapa mereka mahu berkongsi foto profil, status dan butiran lain mereka. Adalah idea yang baik untuk menukar Tetapan kepada "Kenalan sahaja". Ini bermakna hanya nombor telefon yang disimpan pada telefon pintar anda akan dapat melihat foto profil, status, nombor telefon dan status autopadam anda juga.


Nyahaktifkan WhatsApp apabila telefon dicuri, hilang

Kehilangan telefon adalah fenomena yang sangat biasa. Dalam kes ini, anda harus memastikan untuk menyahaktifkan akaun WhatsApp sebelum orang lain menggodamnya dan mendapat akses kepada semua data peribadi anda. Untuk menyahaktifkan akaun WhatsApp, pergi ke Tetapan, Padam pilihan akaun saya, masukkan nombor telefon, dan kemudian klik pada "Delete My Account".


Sentiasa ingat untuk log keluar dari WhatsApp Web

Untuk log masuk ke WhatsApp Web di pejabat dan kemudian membiarkan akaun terbuka pada desktop. Tabiat ini sebenarnya boleh menimbulkan masalah untuk anda. Orang lain yang duduk pada PC yang sama boleh mengakses semua sembang anda tanpa anda sedari. Adalah satu amalan yang baik untuk Log Keluar daripada Web WhatsApp sebelum meninggalkan pejabat. Ia hanya mengambil beberapa saat untuk log masuk semula. Hanya imbas kod dan anda selesai.


Kunci skrin WhatsApp

Cuba pilihan skrin kunci WhatsApp yang tersedia pada Android. Ini akan memastikan tiada orang lain boleh tetapi anda boleh membuka akaun WhatsApp anda. Hanya pergi ke menu Tetapan, Privasi, dan kemudian pilih pilihan Kunci Skrin. Anda kemudiannya perlu mendaftar cap jari anda. Selepas proses selesai, anda perlu mengimbas cap jari anda setiap kali anda membuka aplikasi WhatsApp. Ini menambah lapisan keselamatan tambahan.


Berikut adalah beberapa lagi ciri privasi WhatsApp. Semak keluar


Pengesahan dua langkah (Two step verification)


Sila log masuk akaun πŸ‘‰ WhatsApp.

WhatsApp memperkenalkan ciri "Pengesahan dua langkah" sekitar dua tahun lalu. Ciri ini menambah lebih keselamatan pada akaun WhatsApp anda. Untuk mendayakan pengesahan dua langkah, buka WhatsApp, pergi ke Tetapan, klik pada Akaun, Pengesahan dua langkah, dan dayakannya. WhatsApp juga meminta anda memasukkan alamat e-mel anda yang betul.

Cara Elak dan Halang Akaun WhatsApp Kena Hack

Cara Elak dan Halang Akaun WhatsApp Kena HackCara mendayakan pengesahan dua langkah pada WhatsApp

WhatsApp menyebut dalam blog rasmi bahawa, "alamat e-mel ini akan membolehkan WhatsApp menghantar pautan kepada anda melalui e-mel untuk melumpuhkan pengesahan dua langkah sekiranya anda terlupa PIN enam digit anda, dan juga untuk membantu melindungi akaun anda. Mengesahkan alamat e-mel ini untuk mengesahkan ketepatannya. Amat disyorkan anda memberikan alamat e-mel yang tepat supaya tidak terkunci daripada akaun jika anda terlupa PIN." Platform pemesejan juga menyatakan, "Jika anda menerima e-mel untuk melumpuhkan (mematikan) pengesahan dua langkah, tetapi tidak memintanya, jangan klik pada pautan tersebut. Ini adalah kerana seseorang (hacker) mungkin untuk cuba mengesahkan nombor telefon anda tersebut.

Cara Elak dan Halang Akaun WhatsApp Kena Hack


😎Nota: Berhati-hati jangan sampai akaun WhatsApp anda kena hack, sentiasa lindung dan ikut langkah-langkah perlindungan.

Comments
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Buat Video Montaj