Cara Kaedah Pembayaran Google Adsense - Mana Lebih Selamat?

Kaedah Pembayaran Google Adsense

Cara Kaedah Pembayaran Google Adsense - Mana Lebih Selamat?

Apabila anda telah menjadi penerbit Adsense, tak lain tak bukan tujuannya adalah meningkatkan pengewangan laman web ataupun laman blog anda dengan merealisasikan pembayaran Google AdSense dari kos per klik dan program pencarian AdSense. Semak juga di Adsense Help.


Kaedah pembayaran Google AdSense

Anda akan memperoleh pendapatan setiap kali pelawat di laman web anda mengklik salah satu iklan di laman web atau blog anda. Anda akan dibayar apabila penghasilan AdSense anda menghampiri kelayakan pembayaran jika anda mematuhi terma dan syarat serta tidak ada penangguhan pada akaun AdSense anda. Semak juga artikel lain πŸ‘‰ Disini.

Cara Kaedah Pembayaran Google Adsense - Mana Lebih Selamat?


Sebelum anda dapat memilih kaedah pembayaran, pendapatan AdSense anda harus memenuhi ambang pemilihan kaedah pembayaran. Anda kemudian akan memilih pilihan pembayaran AdSense dengan mengedit butiran pembayaran di halaman tetapan akaun. Anda boleh memilih dari 5 kaedah pembayaran yang berbeza. Adalah mustahak untuk anda memahami sepenuhnya pilihan anda dan memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda. Semak juga artikel adsense lain πŸ‘‰ Disini.


Cara Kaedah Pembayaran Google Adsense - Mana Lebih Selamat?


Setiap pilihan pembayaran ini mempunyai kebaikan dan keburukan dan kelayakan juga akan ditentukan mengikut lebih jarak jauh lokasi dan jenis akaun anda, seperti individu atau perniagaan. Sila lihat dan semak contoh mendaftar dan mengisi borang "Add a payment method" dibawah ini: πŸ‘‡

Cara Kaedah Pembayaran Google Adsense - Mana Lebih Selamat?


Apa yang perlu anda isi seperti:

Beneficairy ID (Optional) : Tak perlu isi pun takpe biar je kosong

Name On Bank Account : Nama Pemilik Akaun Bank, (Sama juga seperti dalam Akaun Adsense)

Bank Name : Nama Bank Digunakan (cth: CIMB Bank, Maybank, dll)

SWIFT BIC : Swift Kod untuk bank di Malaysia boleh semak, sila klik πŸ‘‰Disini

Account Number: Masukkan nombor akaun bank.

Re-type Account Number : Masukkan sekali lagi nombor akaun bank.

Kemudian klik  " Set as primary payment method" dan klik butang  "Save" (rujuk gambarajah diatas...πŸ‘†


Done. Itu je... Selepas tu tunggu email yang dihantar oleh Google Adsense untuk pengesahan. Dah boleh tunggu wang Masyukkkk ke akaun bank anda.


Sebaiknya anda menyemak panduan pembayaran mengenai bilakah pembayaran akan dibuat, proses pembayaran termasuk lima langkah untuk menyiapkan akaun anda, dan maklumat penting seperti pembayaran pajak atas penghasilan AdSense sebelum menyelesaikan kaedah pembayaran anda. 

Tetapan pembayaran Google AdSense seperti berikut:


Semak Tukaran Matawang Atau Semak Kuasa Tempatan

Apabila anda memilih kaedah pembayaran ini, anda berpeluang menerima dana AS atau mata wang yang berkaitan dengan negara anda. Cek dibuat di Citibank, sah selama satu tahun dari tarikh dikeluarkan. Namun, jika anda memilih cek mata wang tempatan, anda mesti menyemak senarai negara yang layak. Anda juga harus memastikan bahawa institusi kewangan anda akan menerima cek Citibank untuk rundingan kerana ada bayaran yang akan dikeluarkan.


Penerbit menerima cek mereka kira-kira 2 hingga 4 minggu selepas tarikh penghantaran dan kadang-kadang lebih lama apabila berada di kawasan pedalaman yang terpencil. Anda boleh memilih pilihan Penghantaran Ekspres Selamat yang lebih cepat dan selamat dan memerlukan 5 hingga 7 hari untuk penghantaran.


Terdapat bayaran untuk perkhidmatan kurir jika anda memilih untuk menerima cek sebagai pilihan pembayaran anda. Kekurangan kaedah pembayaran ini merangkumi kelewatan masa / perbelanjaan dalam memproses cek dan kemungkinan ada masalah kehilangan cek dan perlu mengeluarkan semula cek. Bantuan penjejakan tersedia melalui akaun AdSense anda untuk memastikan anda dapat mengikuti langkah-langkah kaedah pembayaran anda.


Transfer Dana Elektronik (EFT)

Bayaran EFT Contoh Google AdSense: EFT adalah perkhidmatan elektronik yang secara langsung memasukkan pendapatan AdSense ke dalam akaun bank dan mata wang tempatan anda. EFT tersedia untuk penerbit yang alamatnya berada di negara yang disenaraikan. Kaedah pembayaran dalam talian ini adalah yang paling cepat, termudah dan paling selamat dari semua pilihan pembayaran. 


Untuk memastikan kaedah pembayaran dalam talian ini berfungsi, jumlah ujian diproses untuk memastikan kaedah pembayaran tersebut dimasukkan ke akaun anda dengan tepat. Perkhidmatan ini tersedia untuk semua peringkat pemegang akaun AdSense. Anda tidak boleh menggunakan Akaun Bank di negara lain kerana alasan cukai dan keselamatan melainkan anda menukar bidang negara di alamat pembayaran anda.


Tidak ada kekurangan kaedah pembayaran dalam talian selain daripada mereka yang lebih suka tidak mendedahkan atau mempunyai akaun bank untuk menerima dana ini.


Western Union Quick Cash

Western UnionWestern Union adalah perkhidmatan pemindahan wang di seluruh dunia, tetapi sebelum memilih tetapan pembayaran AdSense ini, anda mesti memastikan bahawa Western Union tersedia di negara anda dan mereka menawarkan perkhidmatan Quick Cash.


Sekiranya anda mahukan wang tunai daripada Western Union Quick Cash adalah kaedah pembayaran untuk anda. Anda dibenarkan untuk menerima penghasilan AdSense anda secara tunai yang boleh diambil di Agen Western Union tempatan anda satu hari setelah dihantar mengikuti jadual pembayaran biasa yang ditetapkan.


Anda tidak perlu menunggu perkhidmatan mel atau kurier untuk menghantar cek anda. Tidak ada bayaran yang dikenakan. Anda tidak perlu bersusah payah berurusan dengan bank dan perbelanjaan tinggi yang berkaitan, deposit dan menunggu dana ini diuruskan. Walaupun pembayaran dilakukan dalam Dolar AS, kebanyakan Western Union akan memberi anda pilihan untuk menukar dana ini ke mata wang tempatan pada kadar penukaran yang berlaku pada hari itu. Anda mempunyai masa 60 hari untuk mengambil pembayaran dari Western Union.


Jika tidak, dana dikembalikan ke akaun anda. Pilihan pembayaran ini hanya tersedia untuk penerbit individu kerana kad pengenalan peribadi yang diperlukan oleh Western Union untuk ditunjukkan untuk menerima dana. Secara keseluruhan, Western Union Quick Cash patut dipertimbangkan bagi mereka yang mahukan pilihan pembayaran yang cepat dan lebih mudah wang tunai masuk di dalam poket mereka.


Kaedah pembayaran paling selamat adalah kaedah pembayaran dalam talian yang dikenali sebagai Pemindahan Dana Elektronik yang memasukkan dana terus ke dalam akaun anda sebaik sahaja pembayaran AdSense.


😎Kesimpulan

Kaedah pembayaran paling selamat adalah kaedah pembayaran dalam talian yang dikenali sebagai Pemindahan Dana Elektronik yang memasukkan dana terus ke akaun anda sebaik sahaja pembayaran AdSense tersedia. Ini diikuti dengan wang tunai yang ditawarkan oleh Western Union atau Rapida. Pilih dengan bijak semasa membuat keputusan.


Tidak pasti kaedah pembayaran apa yang paling sesuai untuk perniagaan anda? Daftar dengan Monetize lebih banyak dan minta pasukan Google Adsense membantu anda menavigasi pilihan pembayaran AdSense dan mencari pilihan yang tepat untuk syarikat anda.


Soalan Lazim

Bank mana yang terbaik untuk pembayaran AdSense?

Jawapan untuk ini bergantung pada lokasi anda dan pelbagai faktor lain. Dapatkan lebih banyak maklumat mengenai pembayaran dalam catatan blog.


Bagaimana saya menerima pembayaran dari AdSense?

Pilihan pembayaran yang tersedia untuk anda bergantung pada lokasi negara anda dan pelbagai faktor lain. Biasanya, anda boleh dibayar melalui cek, pemindahan dana elektronik (EFT) dan banyak lagi.


Apakah kaedah pembayaran utama di AdSense?

Anda boleh menerima pembayaran melalui cek, EFT, Rapida, Western Union, atau Wire Transfer, tetapi mungkin berbeza bergantung pada lokasi anda.


Berapakah ambang pembayaran untuk Google AdSense?

Apabila pendapatan iklan anda mencapai $ 100, anda akan layak menerima pembayaran. Sila semak lebih lanjut mengenainya di sini πŸ‘‰https://support.google.com/adsense/answer/1709871?hl=en.


Adakah AdSense membayar melalui Paypal?

Tidak, AdSense tidak menyokong PayPal sebagai kaedah pembayaran. 

Comments

  1. Sis guna tranfer terus je, sebab malas nk fikir banyak hahaha, tau-tau duit masuk jerr.. Setakat ni alhamdulilah pembayaran okay.. cuma ada masa agak lewat aje..

    ReplyDelete

Post a Comment

Jika anda suka artikel ini, sila Subscribe Via Email di Bawah ye... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡..!!!

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).




Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Padam Akaun Instagram

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Cara Membuat Video Montaj

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)