Cara Guna Google Meet dengan Panduan Video

 Panduan Guna Video Meet Google

Cara Guna Google Meet dengan Panduan Video

Google membuat lebih banyak langkah ke ruang sembang video semasa wabak koronavirus, kini menyediakan perkhidmatan persidangan video premium Google Meet secara percuma untuk pengguna. Sebelumnya hanya tersedia untuk organisasi yang menggunakan G Suite, Meet kini terbuka untuk semua orang, dengan langkah yang menjadikan Google bersaing dengan Zoom perkhidmatan sembang video saingan. Semak juga di
Google Work Space Learning Center.

Cara Guna Google Meet dengan Panduan Video


Walaupun Google Hangouts dan Duo sebelumnya tersedia untuk sembang video kasual, Meet memungkinkan hingga 100 peserta melakukan panggilan sekaligus, dan termasuk ciri-ciri seperti penjadualan, perkongsian layar dan kapsyen masa nyata.

Baca lebih lanjut: ๐Ÿ‘‰ Google Meet vs. Hangouts: Apakah perbezaannya?

Versi percuma Google Meet menghendaki anda membuat akaun Google percuma. Panggilan video akan mempunyai had 60 minit, tetapi Google mengatakan ia tidak akan menerapkan had tersebut sehingga atau selepas 30 September 2020 yang lalu.

Google juga menetapkan sejumlah perlindungan privasi lalai dengan Meet, termasuk kawalan tuan rumah (seperti kemampuan untuk memperakui, menolak, masuk ke dalam mesyuarat, dan selain itu boleh mute atau membuang peserta), kod yang rumit dan penyulitan. Ini nampaknya bertujuan untuk Zoom, yang menyaksikan lonjakan pengguna dengan jumlah yang besar setelah kuarantin pandemik coronavirus bermula - tetapi baru-baru ini telah menghadapi beberapa masalah keselamatan, termasuk mesyuarat "Zoom" para tetamu yang tidak diundang.

Google merupakan satu-satunya syarikat teknologi yang ingin merampas beberapa perniagaan Zoom - Facebook, Skype dan Microsoft baru-baru ini telah mengeluarkan ciri dan perkhidmatan sembang video kumpulan percuma baru-baru ini.

Meet mula melancarkan versi percuma pada awal bulan ini. Anda akan dapat menggunakan perkhidmatan sembang video di web di meet.google.com dan pada aplikasi mudah alih untuk iOS atau Android.

Cara menggunakan Google Meet, secara percuma
Untuk mendaftar ke versi Google Meet percuma, pergi ke halaman Google Meet. Masukkan nama, e-mel, negara dan penggunaan utama Anda untuk Google Meet (peribadi, perniagaan, pendidikan atau kerajaan). Setuju dengan syarat perkhidmatan Google, dan klik send.

Google Meet (sebelum ini dipanggil Google Hangouts Meet), adalah alat persidangan video yang berfokus pada perniagaan yang dikembangkan oleh Google. Bersama dengan Google Chat, ia menggantikan sembang video Hangouts Google dan menambahkan beberapa ciri untuk kegunaan perusahaan.

Ciri perusahaan itu bagus untuk perniagaan kecil dan besar, tetapi Google Meet juga merupakan pilihan yang popular untuk sekolah. Oleh kerana banyak daerah sekolah di AS telah melabur dalam aplikasi Chromebook dan G Suite, Meet adalah fit yang merangkumi kebanyakan keperluan sebenar bilik darjah secara dalam talian.


Setelah anda mendaftar, berikut adalah cara menggunakan versi percuma Google Meet:

1. Pergi ke ๐Ÿ‘‰ meet.google.com (atau, buka aplikasi di iOS atau Android, atau mulakan mesyuarat dari Kalendar Google).


2. Klik Start new meeting, atau masukkan kod mesyuarat anda.


3. Pilih akaun Google yang ingin anda gunakan.

4. Klik  Join meeting. Anda juga akan dapat menambahkan orang lain ke mesyuarat anda.


Itu sahaja... Selamat berbual menggunakan video conference...


๐Ÿ˜ŽSelamat membaca dan semoga bermanfat...

Comments

  1. Tapi pelik juga, takde plak yang nak guna meet ni, rata-rata semua guna Zoom ajee laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Google Meet dah setara dgn Zoom, siap boleh tukar background lagi...hehehe....

      Delete

Post a Comment

Jika anda suka artikel ini, sila Subscribe Via Email di Bawah ye... ๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡..!!!

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Padam Akaun Instagram

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Cara Membuat Video Montaj

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)