Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Tutorial SEO 4 Langkah Mudah untuk Pemula (Beginners)

Cara Memahami SEO dengan Beberapa Langkah Mudah

Tutorial SEO 4 Langkah Mudah untuk Pemula (Beginners)


Ingin belajar dan memahami SEO, tetapi risau dengan istilah teknikal dan konsep yang rumit? Artikel mesra SEO ini memberi petunjuk ringkas kepada anda semua perkara yang perlu anda ketahui untuk memulakan kedudukan laman web anda di Google. Semak juga di Moz SEO.


Ada beberapa faedah yang sangat menarik dalam bekerja dalam industri SEO — apa yang orang ataupun pengguna selalu bertanya tentang beberapa variasi persoalan ini. Sila semak juga di πŸ‘‰ Sini.


Oleh itu ... sebelum ini, adakah anda pernah mendengar tentang perkara berkaitan SEO ini sangat baik untuk perniagaan anda. Kenapa? 


Apabila anda mahir dalam SEO, laman web anda akan masuk ke halaman pertama Google...ye ke?


Ya semudah itu...???πŸ’

Tutorial SEO 4 Langkah Mudah untuk Pemula (Beginners)😎Dulu semasa mula belajar SEO, saya memang tak tahu pun dengan istilah seperti crawler, backlink, anchor text, nofollow vs. "dofollow," white-hat vs. black-hat ....tetapi senarai istilah ini terus digunakan sehingga sekarang.


Industri ini nampaknya terganggu sedikit dengan istilah teknikal dan konsep yang agak rumit, sehingga orang sukar memahami apa yang perlu dilakukan.


Kedengarannya seperti anda juga? Jika Ya...anda berada di tempat yang betul.


Disini saya akan turut menyediakan untuk langkah pertama anda dalam SEO, semuanya dengan penjelasan dan dengan bahasa yang mudah difahami.


😎Jom..mari kita menaikkan ranking dalam carian Google... Tetapi pertama sekali, anda perlu ada asas SEO yang mudah...


Apa itu enjin carian, sebenarnya?

Apa masalahnya dengan Google? Apa yang membezakannya dengan Yahoo dan Bing? Juga, jenis mesin carian apa yang dinamakan Naver, Baidu dan Yandex?


Tutorial SEO 4 Langkah Mudah untuk Pemula (Beginners)


Tersebut diatas semuanya adalah mesin/enjin carian...


Pada dasarnya, apa yang dilakukan oleh mesin pencari adalah mengumpulkan maklumat dan kandungan dari seluruh web dan menyimpannya dalam pangkalan data.


Menurut laporan netmarketshare pada bulan November 2018, 73% daripada semua carian dijana oleh Google. Di tempat kedua adalah Bing dengan 7.91%.


Perbezaan yang sangat mengejutkan, ya....


Jadi ... apa sebenarnya yang menjadikan satu enjin carian berbeza dari yang lain?


Jawapannya:πŸ‘‡


Saiz pangkalan data mereka;

Bagaimana mereka menentukan halaman mana yang relevan;

Pengkhususan dalam pasaran / jenis kandungan.

Google menguasai pasaran kerana ukuran indeksnya yang besar, serta cara mengira kesesuaian halaman: iaitu algoritma (lebih sedikit lagi mengenai perkara tersebut).


Ringkasnya, terbukti dengan cara terbaik untuk menjawab pertanyaan orang dengan kandungan yang sesuai. Kini semua cara di seluruh dunia - kecuali China - mencari barang dalam talian.


Sudah tentu, enjin carian yang lebih khusus juga ada seperti Naver, Baidu dan Yandex adalah contoh enjin carian yang masing-masing menyasarkan pasaran-Korea, China dan Rusia.


Fakta yang menyeronokkan: YouTube juga pun merupakan enjin carian...


Bagaimana Google berfungsi?

Oleh itu, kita tahu siapa pemain terbesar dalam permainan ini; sekarang kita perlu tahu bagaimana ia berfungsi.


Berikut adalah versi keseluruhan proses carian yang dipermudahkan, dibahagikan kepada tiga bahagian: crawls, mengindeks dan mengembalikan pertanyaan.


Atau, dalam bahasa Inggeris biasa: mencari halaman, menyimpannya dan kemudian menunjukkannya kepada pencari.


Pengindeksan

Setelah mencari halaman di web, labah-labah (Google Spider) kemudian mengekstrak data dan menyimpannya, atau "indeks," menurut data di pangkalan data Google — dan kemudiannya akan ditunjukkan dalam hasil carian.


Itulah jenis data yang dikumpulkan dan disimpan oleh labah-labah: tarikh halaman dibuat, tajuk dan meta keterangannya, kata kunci utama, pautan ke dan daripadanya dan perincian lain yang khusus untuk algoritma mesin pencari.


Google Spider...

Tutorial SEO 4 Langkah Mudah untuk Pemula (Beginners)


Dalam SEO, anda ingin memastikan bahawa data yang diindeks oleh Google setelah merangkak (crawls) halaman anda dengan sebaik mungkin. Ini menjadikan data halaman anda lebih besar kemungkinan ianya akan muncul dalam hasil carian di mana yang kita mahukan.


Mengembalikan pertanyaan

Apabila anda memasukkan pertanyaan carian ke Google, ia mencari di pangkalan data untuk halaman web yang paling relevan dengan pertanyaan anda dan memaparkannya sebagai hasil carian. Semua ini ditentukan oleh algoritma.


Malangnya, tidak ada yang tahu dengan tepat apa yang diutamakan algoritma Google… kecuali satu faktor yang dipersetujui secara universal:


1. Jumlah pautan balik (backlinks) berkualiti ke halaman sasaran.


2. Google memberikan penekanan yang kuat pada pautan balik sebagai bentuk kewibawaan dan kaitan.


3. Walaupun anda sebagai pemula (beginners), ada banyak cara untuk memajukan (improve) kemahiran anda dalam mengendalikan pautan balik (backlinks). 


4. Bagaimana saya mengoptimumkan laman web saya untuk Google?


5. Anda perlu tahu bagaimana laman web anda perlu dicrawls dan diindeks oleh Google.


6. Apa yang membawa kita kepada persoalan besar: apa yang kita lakukan untuk membantu proses ini? Dan ketika memikirkannya ... apa yang kita optimalkan dalam "pengoptimuman mesin pencari"?


7. Jawapannya secara amnya dapat dibahagikan kepada dua kategori, iaitu usaha untuk SEO di halaman dan di luar halaman.


8. SEO di halaman adalah mengenai menyesuaikan elemen di laman web sehingga Google memahaminya, mengenalinya betapa hebatnya dan memutuskan bahawa ia layak menjadi # 1 dalam hasil carian.


9. Sebaliknya, SEO di luar halaman adalah cara yang menarik untuk  "membina banyak pautan balik yang hebat sehingga Google menganggap halaman anda boleh dipercayai."


10. Secara umumnya, semakin banyak dan lebih baik kualiti pautan balik yang anda miliki, semakin banyak indeks halaman anda diutamakan dalam hasil carian. 


Berikut adalah tutorial 4 langkah yang boleh anda ikuti dengan mudah yang menggabungkan kedua-dua elemen yang disebutkan di atas


1. Fahami kata kunci apa yang dicari orang

Orang mencari jenama atau perniagaan anda dengan pelbagai cara.


Sebagai contoh, katakan bahawa anda adalah SEO di Malaysia. Orang boleh mencari "SEO Malaysia", "Pakar SEO Malaysia" atau mungkin juga "Google SEO Malaysia."


Sayangnya, tidak ada sains yang tepat untuk menulis tag dan keterangan tajuk yang menarik. Ini benar-benar mengenai memahami khalayak sasaran anda dan mengetahui apa yang penting bagi mereka — kemudian membuat tajuk yang membuat mereka dapat mengklik.


Dengan itu, berikut adalah sekumpulan peraturan yang baik yang akan membuat anda berjalan dengan betul:


Tetap setia pada niat carian. Jangan lupa langkah sebelumnya dan tersasar terlalu jauh!

Elakkan pemotongan. Google memotong tajuk anda dengan elips yang ditakuti (…) jika terlalu lama, yang menyakitkan kadar klik-tayang anda. Gunakan alat ini untuk memastikan ia berada dalam had.

Jadikannya deskriptif (tetapi bukan clickbait). Frasa seperti "mudah SEO" menjadikan tajuk lebih menarik daripada sekadar "sederhana".


2. Jauhkan URL pendek dan deskriptif

URL anda boleh berupa https://akupakarblog.blogspot.com/2018/03/6-kesilapan-element-penting-dalam-seo.html


Atau boleh jadi https://akupakarblog.blogspot.com/2018/03/6-kesilapan-element-seo.html


Mana satu yang merangkumi kata kunci yang ingin anda targetkan dengan artikel ini? Mana yang lebih cenderung anda klik pada hasil carian?


Pastikan URL anda sesingkat mungkin. Kewarasan kolektif pencari internet.


3. Optimumkan gambar anda

Mungkin agak membosankan, tetapi anda perlu memastikan untuk menamakan (tags/alt) semua gambar anda dengan betul.


Google sendiri menyatakan bahawa "nama fail dapat memberikan petunjuk kepada Google tentang isi kandungan gambar. Sebagai contoh, πŸ‘‰ kucing-comel-saya.jpg lebih baik daripada hanya huruf seperti πŸ‘‰ IMG00023.JPG. "


Dalam keadaan yang sama, optimumkan semua gambar anda dengan memasukkan tag alt dengan keterangan.


Ini adalah teks yang muncul setiap kali gambar anda gagal dimuat (loading) atau jika pengguna diluar sana menggunakan pembaca layar.


Beginilah rupa:


<img src = "/ kucing-comel-saya.jpg" alt = "Gambar anak kucing comel saya, Manja." />


Ingat bagaimana kita mendapati bahawa labah-labah tidak "melihat" gambar di halaman seperti yang kita lakukan sebagai manusia?


Menamakannya membantu Google memahami gambar dengan lebih baik.


Berikut adalah kedudukan dalam carian imej Google untuk "pautan":


4. Pastikan kandungan anda senang dibaca

Dipercayai secara meluas dalam industri SEO bahawa isyarat pengguna mempengaruhi kedudukan.


Lakukan yang terbaik untuk mengoptimumkan perkara seperti tajuk dan tag gambar anda - tetapi ingat bahawa pengalaman pengguna juga penting. Sekiranya kandungan anda sukar dibaca dan dicerna, pembaca akan keluar (dan dengan alasan yang baik).


Mula menggunakan tag <h1>, <h2> dan <h3> di laman web anda. Anggaplah ini sebagai hierarki untuk kandungan anda, dengan <h1> menjadi yang paling penting (dan hanya digunakan sekali setiap pos), dan <h2> menjadi subtajuk. <h3> adalah tajuk kecil <h2> dan seterusnya.


Berikut adalah contoh struktur tajuk:


H1: Ekor hebat (Long Tail)

H2: Mengapa ekor (Long Tail) begitu hebat?

H3: Mereka mudah dilakukan

H3: Terdapat banyak cara untuk menggayakannya

H2: Cara mengikat ekor 

H3: Ekor tinggi

H3: Ekor rendah


Letakkan kata kunci anda di dalam tag tajuk ini secara strategik, tetapi pastikan kata kunci itu wajar - elakkan pemadaman kata kunci.


Petua dan tips tambahan untuk memastikan kandungan anda dapat dibaca:


Gunakan pemformatan seperti perenggan, cetakan tebal dan senarai untuk memecahkan sebahagian besar salinan.

Jangan gunakan kata-kata yang sukar — ​​tulis bagaimana anda akan bercakap dengan rakan. Jadi seperti menggunakan "kelayakan", lebih baik gunakan "kebetulan". Menulis adalah mengenai komunikasi, bukan tentang membuatkan diri anda akan kelihatan seperti lebih bijak pandai.

Alat analisis seperti πŸ‘‰ Hemingway boleh membantu menganalisis salinan anda dan memeriksa apakah ia mudah difahami.

Sertakan gambar (dengan tanda alt) untuk menggambarkannya dengan lebih baik dan memecah susunatur teks.


😎Nota: Banyak tips di atas sangat padat dari panduan asal untuk SEO di halaman. 

Comments

  1. Memang kena betul fahamkan apa itu SEO dan apa kehendak google.. kalau faham, insyaAllah blog pasti akan melantun hebat.. now masih banyak nak kena belajar ni..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram