Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Download/ Install Aplikasi Signal dan Cara Menggunakannya?

Cara Menggunakan Aplikasi Signal

Download/ Install Aplikasi Signal dan Cara Menggunakannya?

Signal adalah perkhidmatan pesanan terenkripsi lintas platform yang dikembangkan oleh Signal Foundation dan Signal Messenger. Ia menggunakan Internet untuk mengirim pesan satu-ke-satu (one-to-one) dan berkumpulan, yang dapat merangkumi fail, nota suara, gambar dan video. Ini juga dapat digunakan untuk membuat panggilan suara dan video satu-ke-satu (one-to-one) dan berkelompok, dan versi Android secara opsional dapat berfungsi sebagai aplikasi SMS. Semak juga di wikipedia.


😎😎😎 Sila download Signal di πŸ‘‰Google Play Store dan Apple App Store. Atau download Signal untuk Desktop (PC) sila klik πŸ‘‰ Sini dan πŸ‘‰Disini.


Signal menggunakan nombor telefon bimbit standard sebagai pengecam dan mengamankan semua komunikasi kepada pengguna Signal lain dengan enkripsi dari hujung ke hujung. Aplikasi tersebut merangkumi mekanisme yang membolehkan pengguna secara bebas mengesahkan identiti kenalan mereka dan integriti saluran data. Semak juga di laman web Signal.


Perisian Signal adalah percuma dan sumber terbuka. Pelanggannya diterbitkan di bawah lesen GPLv3, sementara kod pelayan diterbitkan di bawah lesen AGPLv3. Aplikasi Android secara amnya menggunakan Perkhidmatan Google Play Eksklusif (dipasang pada kebanyakan peranti Android) untuk fungsi seperti pemberitahuan push. Walau bagaimanapun, aplikasi ini akan berfungsi sepenuhnya pada telefon yang tidak dipasang, kerana ia mempunyai penerapan sumber terbuka yang tersendiri mengenai fungsi yang diperlukan. 


Yayasan Isyarat bukan untung dilancarkan pada Februari 2018 dengan pembiayaan awal $50 juta dari Brian Acton. Signal mempunyai lebih daripada 10 juta muat turun di Android.


Adakah anda perlu membayar untuk menggunakan Signal? Apakah ciri-cirinya?

Aplikasi ini percuma untuk digunakan. Isyarat membolehkan pengguna menghantar mesej, membuat panggilan audio dan video dengan rakan mereka, berkongsi foto, video dan pautan, serupa dengan cara aplikasi pemesejan lain berfungsi. Malah, baru-baru ini memperkenalkan pilihan panggilan video kumpulan pada Disember 2020. Seseorang juga boleh membuat kumpulan di Signal, yang terhad kepada 150 ahli.


Sekiranya seseorang membuat kumpulan (Group), semua orang tidak akan ditambahkan ke dalam kumpulan secara automatik. Orang-orang yang dihantar jemputan dan mereka perlu menerima jemputan tersebut untuk bergabung masuk dalam Kumpulan, tidak seperti WhatsApp di mana seseorang yang mempunyai kenalan anda biasanya boleh add+ anda terus ke dalam kumpulan. Jika melainkan anda mengubah tetapan di WhatsApp, semua orang boleh terus langsung add+ anda ke dalam kumpulan.


Isyarat membolehkan anda membalas mesej secara individu, menghantar reaksi berdasarkan emoji ke mesej tertentu, dan bahkan menghapus mesej tertentu dari sembang dengan memilih pilihan 'Delete For Everyone'. Ini adalah semua ciri yang pernah kita lihat di aplikasi mesej lain juga, termasuk WhatsApp.


Signal juga mempunyai ciri mesej yang hilang. Anda boleh menyetel mesej yang hilang untuk setiap sembang individu dan memilih waktu antara 5 saat hingga satu minggu.


Tetapi fokus Signal adalah pada privasi sepenuhnya. Aplikasi ini bukan sekadar menawarkan enkripsi dari hujung ke ujung, tetapi memilih untuk mengumpulkan data pengguna minimum, tanpa menjejaskan ciri.


Bolehkah anda menggunakan Signal pada komputer riba atau iPad?

Ya, anda boleh menggunakan Signal di iPad atau komputer riba anda, dan memautkan akaun itu ke akaun di telefon anda. Walau bagaimanapun, sejarah sembang tidak dipindahkan semasa anda membuat pautan. Jadi apa maksudnya? Katakan anda menggunakan Signal di iPhone anda dan anda menghubungkannya ke Mac anda menggunakan ciri kod QR. Ini dapat dilihat dalam fitur Perangkat Terpaut dalam tetapan aplikasi. Akaun anda akan disegerakkan ke Mac anda, tetapi semua perbualan sebelumnya tidak akan muncul di Mac. Ini kerana semua sejarah mesej disimpan pada peranti individu itu sendiri.


Bolehkah saya membuat sandaran sembang saya pada Isyarat ke Google Drive atau iCloud?

Tidak, tidak seperti WhatsApp ini tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, jika anda kehilangan akses ke telefon lama anda, dan menyiapkan Signal sekali lagi pada peranti baru, semua sembang sebelumnya akan hilang. Signal mengatakan bahawa semua mesej, gambar, fail, dan kandungan lain disimpan secara tempatan pada peranti anda. Sekiranya anda mempunyai peranti lama, anda dapat memindahkan data, tetapi jika anda kehilangan telefon atau membersihkan data di telefon anda, atau menukar nombor anda, maka sembang tidak dapat dipulihkan.


Apakah beberapa ciri privasi di Signal?

Signal mempunyai banyak ciri tertumpu pada privasi. Untuk satu, tetapan privasi Signal mempunyai pilihan untuk 'Panggilan Relay' di mana panggilan melalui pelayan Isyarat untuk mengelakkan mendedahkan alamat IP anda ke kenalan anda. Tetapi mengaktifkannya mengurangkan kualiti panggilan, menurut Signal, dan mungkin tidak diperlukan untuk semua orang.


Ini juga menawarkan pilihan untuk menghidupkan atau mematikan Resit Baca, di mana seseorang dapat melihat ketika anda telah membaca mesej mereka. Ini juga memberikan pilihan untuk menghidupkan atau mematikan penunjuk menaip untuk menunjukkan ketika pesan sedang ditaip. Selain itu, tidak ada fitur seperti Status seperti yang terlihat di WhatsApp, yang dapat ditunjukkan ketika anda sedang online.


Isyarat juga membolehkan pengguna mematikan pratonton pautan dari laman web jika anda menghantarnya dalam mesej. Terdapat juga PIN keselamatan yang boleh anda tetapkan untuk menjaga keselamatan akaun anda. Seseorang boleh menetapkan peringatan PIN untuk memastikan bahawa Signal terus meminta anda sama. Ingatlah bahawa PIN ini tidak dapat dipulihkan jika anda terlupa, walaupun Signal membolehkan anda mengubahnya dari tetapan. Sekiranya anda lupa PIN, anda mungkin kehilangan akses ke akaun anda.


Signal juga mempunyai fitur Lock Screen, di mana anda dapat bergantung pada Touch ID, FaceID atau kod laluan peranti iOS anda untuk mengakses aplikasi. Namun, panggilan masuk dan pemberitahuan mesej dapat dijawab walaupun Kunci Skrin diaktifkan.


Apakah data yang dikumpulkan oleh Signal?

Sekiranya anda melihat label pemakanan privasi aplikasi Signal di App Store Apple, satu-satunya data yang dikumpulkan adalah ‘Info Perhubungan’, yang merupakan nombor telefon. Menurut polisi privasi Signal, "dirancang untuk tidak pernah mengumpulkan atau menyimpan maklumat sensitif." Semua mesej dan panggilan pada aplikasi dienkripsi dari hujung ke hujung, yang bermaksud tidak ada pihak ketiga, atau isyarat yang dapat mengaksesnya.


Menurut dasar privasi Signal, maklumat utama yang dikumpulkan adalah maklumat akaun. Ini terutamanya nombor telefon yang digunakan untuk membuat akaun Isyarat. Signal mengatakan bahawa maklumat lain yang ditambahkan ke akaun seperti nama profil dan gambar disulitkan dari hujung ke hujung.


Aplikasi ini juga menyimpan beberapa maklumat teknikal tambahan pada pelayannya, yang merangkumi "token pengesahan, kunci, tolak pengesahan, dan bahan lain yang dihasilkan secara rawak yang diperlukan untuk membuat panggilan dan menghantar mesej." Syarikat itu mengatakan bahawa "membatasi maklumat teknikal tambahan ini ke tahap minimum yang diperlukan untuk mengendalikan Perkhidmatan."


Isyarat tidak menyimpan mesej anda atau maklumat mengenai panggilan anda di pelayannya. Namun, ia mengantri "pesan yang dienkripsi dari ujung ke ujung di pelayannya untuk dihantar ke peranti yang sementara di luar talian." Contohnya di mana bateri telefon mati atau kehilangan sambungan internet. Signal mengatakan bahawa sejarah mesej pengguna disimpan pada peranti mereka sendiri.


Isyarat juga menjelaskan "tidak dapat mendekripsi atau mengakses kandungan mesej atau panggilan anda."


Mengenai kenalan lain, Signal mengatakan bahawa "dapat mengetahui pilihan kenalan mana yang ada di buku alamat anda adalah pengguna Signal." Ia melakukannya dengan menggunakan perkhidmatan, namun ia menambah bahawa maklumat kenalan pengguna ini dijaga dengan selamat.


Menurut Signal, maklumat ini "mungkin di-hash secara kriptografi dan dihantar ke pelayan untuk menentukan kenalan mana yang didaftarkan."


Signal juga mengatakan bahawa ia mungkin berkongsi beberapa maklumat dengan pihak ketiga untuk memberikan beberapa perkhidmatan. Contohnya, contohnya perkhidmatan pihak ketiga, yang memberikan kod pengesahan. Ia juga menyatakan bahawa jika pengguna bergantung pada Perkhidmatan Pihak Ketiga seperti "YouTube, Spotify, Giphy, dll. Yang berkaitan dengan Perkhidmatan kami, Syarat dan Dasar Privasi mereka mengatur penggunaan perkhidmatan tersebut oleh anda."


Aplikasi ini menjelaskan bahawa ia tidak "menjual, menyewa atau mengewangkan data atau kandungan peribadi anda dengan cara apa pun - tidak pernah."


Bolehkah akaun perniagaan menghubungi anda melalui Signal?

Isyarat dimaksudkan untuk komunikasi langsung antara orang. Ia tidak mempunyai akaun perniagaan khusus untuk perusahaan kecil, sederhana atau perusahaan yang lebih besar seperti yang dimiliki WhatsApp. Tetapi ya, perniagaan boleh bergabung dengan Signal sebagai akaun biasa untuk menghubungi pengguna, walaupun anda akan selalu mempunyai pilihan untuk menyekat sebarang kenalan.


Cara: Menggunakan Isyarat untuk Android

Signal adalah aplikasi perisian sumber terbuka dan bebas untuk Android, iOS, dan Desktop yang menggunakan enkripsi end-to-end, yang memungkinkan pengguna untuk mengirim pesan kumpulan, teks, gambar, dan audio & video yang disulitkan dari hujung ke hujung, dan telah dienkripsi perbualan telefon antara pengguna Isyarat. Walaupun Signal menggunakan nombor telefon sebagai kenalan, panggilan dan mesej yang disulitkan sebenarnya menggunakan sambungan data anda; oleh itu kedua-dua pihak dalam perbualan mesti mempunyai akses Internet pada peranti mudah alih mereka. Oleh kerana itu, pengguna Isyarat tidak dikenakan bayaran SMS dan MMS untuk jenis perbualan ini. Di Android, Signal dapat menggantikan aplikasi pesanan teks lalai anda, jadi di dalam Signal masih mungkin untuk mengirim pesan SMS yang tidak disulitkan. Mesej SMS yang tidak disulitkan melalui rancangan mudah alih anda dan mungkin dikenakan bayaran seperti yang ditetapkan oleh rancangan anda.


Muat turun Lokasi: Aplikasi boleh dimuat turun dari πŸ‘‰ gedung Google Play.


Keperluan sistem: Android 4.0 dan lebih tinggi.

Versi yang digunakan dalam panduan ini: Isyarat 4.18.3

Lesen: GPLv3.


Bacaan juga artikel lain:

https://signal.org/

https://support.signal.org/

https://signal.org/blog/


Memasang Isyarat pada pautan Anchor telefon Android anda

Langkah 1: Download dan Install Signal klik πŸ‘‰ Sini.

Pada peranti Android, masuk ke gedung Google Play dan cari "Signal". Cari Messenger Private Signal dan klik "Install."


Setelah selesai install aplikasi Signal, klik "Open" untuk melancarkan aplikasi.


Langkah 2: Daftar dan Sahkan Nombor Telefon anda

Nota: Setelah anda membuka aplikasi, Signal mungkin meminta akses ke senarai kenalan dan fail media anda.


Selesai...


😎Selamat membaca dan semoga bermanfaat...

Comments

  1. Dah download dah, walau contact tak ramai lagi yang guna, tapi takpe, persediaan hehehehe

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram