Cara Daftar Membuat Akaun Facebook

Cara Mudah Daftar Untuk Menyiapkan Akaun Facebook (Sign Up)

Cara Daftar Membuat Akaun Facebook

Ingin menyertai komuniti Facebook yang terus berkembang? Cara daftar membuat akaun Facebook adalah percuma, dan hanya memerlukan beberapa minit. Setelah akaun anda dibuat, anda boleh berkongsi perkara menarik dengan rakan, memuat naik gambar, berbual, dan banyak lagi. Semak juga di πŸ‘‰Facebook Help Center.

1. Buka laman utama πŸ‘‰ Facebook. Anda mesti berumur sekurang-kurangnya 13 tahun untuk membuat akaun Facebook. Daftar akaun Facebook adalah percuma, tetapi anda hanya dibenarkan membuat satu akaun Facebook sahaja untuk setiap alamat e-mel.

Cara Daftar Membuat Akaun Facebook


2. Masukkan maklumat anda. Di laman utama Facebook, masukkan nama depan, nama belakang, alamat e-mel, kata laluan, hari lahir dan jantina. Anda mesti menggunakan nama sebenar anda untuk akaun anda. Nama panggilan dibenarkan selagi terdapat variasi pada nama sebenar anda (cth: Mohd Rizki  bukannya Mohd Rezeki, misalnya). Sila daftar di πŸ‘‰Facebook Sign Up Page.


Cara Daftar Membuat Akaun Facebook

Klik butang "Sign Up". Sekiranya semua maklumat anda betul, anda akan dihantar e-mel pengesahan ke alamat yang anda berikan.


3. Klik butang "Daftar". Sekiranya semua maklumat anda betul, anda akan dihantar e-mel pengesahan ke alamat yang anda berikan.

Cara Daftar Membuat Akaun Facebook

4. Buka e-mel pengesahan. Mungkin diperlukan beberapa minit untuk menghantar e-mel. Klik pautan dalam e-mel untuk mengaktifkan akaun anda.


Menyiapkan Profil Anda (Bahagian 2)


1. Tambahkan gambar profil. Perkara pertama yang harus anda lakukan setelah membuat akaun adalah menambahkan gambar profil. Ini akan membolehkan orang lain melihat siapa anda dengan cepat, menjadikan perbualan antara rakan dan keluarga menjadi lebih mudah.


2. Tambah rakan. Facebook bukan apa-apa jika anda tidak mempunyai rakan dan keluarga untuk berkongsi. Anda boleh mencari orang dengan nama atau e-mel mereka, mengimport senarai kenalan anda, dan menjemput rakan-rakan yang saat ini tidak menggunakan Facebook.


Apabila anda menjumpai seseorang yang ingin anda tambahkan, anda perlu menghantar jemputan rakan. Setelah mereka menerima jemputan anda, orang itu akan ditambahkan ke senarai Rakan anda.


3. Urus tetapan privasi anda. Terdapat banyak kisah seram orang yang menyiarkan perkara yang mereka tidak mahu orang lain lihat, atau kehilangan pekerjaan kerana sesuatu yang kontroversial yang mereka kongsi. Luangkan sedikit masa untuk mengatur tetapan privasi anda untuk mengelakkan orang yang salah melihat apa yang anda hantar.


Menggunakan Facebook (Bahagian 3)


1. Kongsi dan hantar (Sharing). Anda boleh menghantar ke garis masa anda sendiri atau menghantar ke garis masa rakan anda. Anda juga boleh berkongsi kandungan dari tempat lain di internet, termasuk pautan, gambar, dan video.


2. Berbual di Facebook (Chatting On Facebook). Facebook membolehkan anda berbual dengan sesiapa sahaja dalam senarai rakan anda. Sekiranya orang yang anda ajak berbual tidak berada dalam talian, mereka akan menerima pesanan anda pada kali mereka log masuk. Anda juga boleh memuat turun aplikasi Messenger untuk telefon anda berbual di mana sahaja.


3. Muat naik gambar (Upload Photos). Facebook membolehkan anda memuat naik foto anda untuk diposkan ke profil anda dan berkongsi dengan rakan dan keluarga. Anda boleh memuat naik gambar tunggal atau menyusun foto anda ke dalam album. Pastikan untuk tidak memuat naik sesuatu yang mengandungi kandungan yang dipersoalkan.


4. Buat acara (Create Event). Anda boleh menggunakan Facebook untuk membuat acara dan menjemput orang. Anda boleh menetapkan tarikh dan waktu, memasukkan lokasi, membuat catatan untuk orang yang akan hadir, dan menjemput orang tertentu. Acara Facebook dengan cepat menjadi salah satu cara utama orang mengatur perjumpaan. 


Baca juga artikel bagaimana πŸ‘‰ Cara Padam Akaun Facebook.


😎Selamat membaca dan semoga bermanfaat...

Comments

  1. Ada ke ek yang belum ada facebook? Anak Sis sulung gan bongsu yee tak main dah FB.. katanya FB ni orang tua je hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar perkongsian text/artikel jer Sis...hihihi...

      Delete

Post a Comment

Jika anda suka artikel ini, sila Subscribe Via Email di Bawah ye... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡..!!!

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).




Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Cara Padam Akaun Instagram

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Membuat Video Montaj