Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Apakah Google PageSpeed Insights dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Apa itu Google PageSpeed Insights

Apakah Wawasan PageSpeed dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Salah satu pertanyaan yang sering kita dengar berkaitan SEO adalah "Bagaimana anda dapat memperoleh skor 100/100 dengan PageSpeed ​​Insights?". Sila semak juga di Wikipedia. 😎Contohnya kata kunci "Pakar SEO Malaysia".πŸ‘‡ Sila semak di πŸ‘‰ Sini.


Apakah Google PageSpeedInsights dan Bagaimana Ia Berfungsi?Apakah Google PageSpeedInsights dan Bagaimana Ia Berfungsi?


Berapa kali, semasa mengukur kelajuan laman web anda, dengan mengemukakan beberapa soalan serupa kepada diri sendiri? 

Apakah Google PageSpeedInsights dan Bagaimana Ia Berfungsi?


😎😎😎Tak lain tak bukan, sememangnya PageSpeed ​​Insights oleh Google adalah salah satu alat pengukuran kelajuan halaman yang paling banyak digunakan di peringkat antarabangsa. Berapakah kelajuan PageSpeed laman web atau blog anda, so...sila semak kelajuan laman web anda di Google PageSpeed Insights, πŸ‘‰sila klik Sini.


Google sentiasa  berada di barisan hadapan pengoptimuman dan perkakas prestasi web. Dalam tempoh sepuluh tahun terakhir ini, mereka mengembangkan rangkaian alat prestasi yang didedikasikan untuk pelbagai jenis pengguna dari pemaju hingga pemasar hingga pemilik laman web amatur, serta begitu juga alat Google yang sesuai untuk setiap keperluan. Semak juga di πŸ‘‰ Sini.


Pada masa ini, anda boleh menggunakan alat prestasi berikut yang dikembangkan oleh Google:


πŸ‘‰ PageSpeed ​​Insights, yang menganalisis halaman anda kemudian menghasilkan cadangan untuk menjadikannya lebih cepat;

Analisis Api, yang mengumpulkan metrik prestasi moden serta pandangan mengenai amalan terbaik pembangun (developer);

WebPageTest, prestasi lengkap, dan alat pengoptimuman untuk menyelami statistik prestasi pada peranti sebenar;

Chrome DevTools, iaitu alat pemaju yang dibina dalam penyemak imbas Google Chrome;

TestMySite, alat yang dikhaskan untuk ujian prestasi pada peranti mudah alih (Mobile Friendly Test).

Kini Google membolehkan PageSpeed insights ​​memperoleh reputasi yang tinggi dengan pantas sejak mereka melancarkannya pada tahun 2013.


Namun, seperti yang telah dinyatakan dalam panduan mengenai pengoptimuman kelajuan halaman untuk WordPress, alat ujian kelajuan yang sempurna setakat ini tiada lagi yang betul-betul sesuai: So... PageSpeed ​​Insights tidak boleh dianggap sebagai satu-satunya sebagai alat kayu pengukur, tetapi ia adalah alat yang baik untuk penilaian prestasi halaman web anda,  juga bersama dengan alat sah lain yang sama.


Dengan panduan ini, anda akan mengetahui lebih lagi tentang wawasan pada PageSpeed insights ​​dari sudut intinya; anda juga akan memahami bagaimana sistem skornya yang berfungsi bersama dengan ukurannya.


APAKAH WAWASAN PAGESPEED BY GOOGLE?

PageSpeed ​​Insights (PSI) mengukur prestasi halaman di kedua-dua peranti mudah alih dan desktop, dan kemudian memberikan cadangan untuk memperbaiki halaman tersebut.


PageSpeed ​​Insights dikuasakan oleh Lighthouse sejak akhir tahun 2018. Ini bermaksud bahawa hasil dalam laporan PSI anda berdasarkan pada Lighthouse API.


Semasa mengimbas halaman, PageSpeed insights juga ​​menyediakan dua jenis data mengenainya: data Makmal dan juga data tentang Bidang.


Data makmal yang dikumpulkan dalam lingkungan terkawal, iaitu dengan sekumpulan peranti dan tetapan rangkaian yang telah ditentukan sebelumnya. Ia berkesan untuk menyelesaikan masalah prestasi, dan pengujiannya dapat dibuat semula dengan mudah.


Walau bagaimanapun, selain itu ia mungkin gagal dalam mengatasi situasi semasa dunia nyata.


Sebaliknya, data lapangan (juga disebut sebagai Pemantauan Pengguna Sebenar atau RUM) termasuk data prestasi yang berasal dari pemuatan halaman nyata. Ia berkesan untuk merakam pengalaman pengguna dunia nyata yang sebenar, tetapi sekumpulan metrik terhad serta potensi penyahpepijatannya.


Apa Jenis Maklumat Yang Disediakan PageSpeed ​​Mengenai Laman Web Anda?

Apabila anda meminta PageSpeed ​​Insights untuk menganalisis halaman, maka halaman tersebut akan mengembalikan (feedback) tentang bahagian dan indikator yang berbeza mengenai prestasi sesuatu halaman tersebut.


Bahagian Lulus Audit merangkumi semua prestasi yang diperiksa oleh halaman yang sudah dipenuhi dan tidak memerlukan data yang lain.


Apa penjelasannya?, tiga sebab utama menjelaskan populariti PageSpeed ​​Insights:


Skor kelajuannya (dari 0 hingga 100) memberikan petunjuk segera mengenai prestasi laman web anda;

Skema warna (tanda hijau, bulatan oren, segitiga merah) cadangannya memudahkan mengenal pasti masalah keutamaan yang mempengaruhi prestasi laman web anda;

Cadangannya memberikan maklum balas langsung mengenai perkara yang harus anda perbaiki di laman web anda untuk meningkatkan prestasinya.

Bagaimana Skor Wawasan PageSpeed ​​Dikira?


Seperti yang dinyatakan, hasil PageSpeed Insights ​​kini dikuasakan oleh Lighthouse API.


Skor tidak terkecuali: penilaian kelajuan yang anda lihat di bahagian atas laporan PageSpeed ​​anda berdasarkan data makmal yang dianalisis oleh Lighthouse.


Perkara yang paling penting untuk diperhatikan dalam konteks ini ialah Lighthouse mensimulasikan pemuatan halaman dalam persekitaran tertentu: rangkaian mudah alih dan peranti pertengahan.


Dokumentasi Google mengenai pemarkahan Lighthouse sangat tepat dan banyak membantu untuk memahami dari mana penilaian PageSpeed ​​Insights berasal:


Catatan: Rumah Api mengembalikan skor Prestasi antara 0 dan 100. 0 adalah skor serendah mungkin. Skor 0 biasanya menunjukkan kesalahan di Rumah Api. […] 100 adalah skor terbaik yang mewakili percentage ke-98, iaitu laman web dengan prestasi terbaik. Skor 50 mewakili percentage ke-75.


Google menjelaskan bahawa hanya item dalam bahagian Metrik dari kategori Prestasi Rumah Api yang menyumbang kepada skor. Cadangan yang terdapat di bawah Diagnostik dan Peluang bukan sebahagian daripada skor.


Di Lighthouse 6 (dikeluarkan pada Mei 2020), skor diukur dengan 6 metrik:

 • Masa untuk Interaktif
 • Indeks Kelajuan
 • Kandungan Terbesar
 • Jumlah Masa Sekatan
 • Pergeseran Susun atur Kumulatif


Berbanding dengan versi 5, Lighthouse 6 telah menghapus First Meaningful Paint dan First CPU Idle; ia menggantikannya dengan warna Kandungan (konten) Terbesar, masa penyekat Total dan juga Pergeseran Susunatur Kumulatif.


Setiap daripadanya mempunyai skor sendiri.

Lighthouse menimbang skor tersebut untuk menghasilkan penilaian Prestasi akhir.


Skor mengikuti peta pengekodan warna tertentu:

0 hingga 49 (perlahan): Merah

50 hingga 89 (purata): Jingga

90 hingga 100 (pantas): Hijau

Sekiranya anda ingin tahu bagaimana setiap metrik menyumbang ke skor akhir, melihat kepada hamparan Google untuk perincian pemarkahan.


Apakah Skor PageSpeed ​​yang Baik?

Mungkin agak sukar untuk mencari artikel di web yang menjanjikan untuk mendedahkan tips rahsia untuk mendapat skor 100/100 di Google PageSpeed.


Tetapi setelah anda memahami bagaimana skor akhir dikira, akan lebih mudah untuk memahami mengapa jaringan skor 100/100 sangat sukar pada masa ini.


Pengindeksan pertama mudah alih juga menambah cabaran.


Mendapatkan skor PageSpeed ​​Insights berwarna hijau tentu saja dapat memberi penghargaan, tetapi soalan sebenar untuk bertanya kepada diri sendiri harus berbeza: adakah skor PageSpeed ​​tunggal tersebut benar-benar memberikan sesuatu yang bermakna tentang laman web anda?


Apa pendapat anda? (dan inilah sebabnya mengapa anda tak perlu mengambil berat atau memikirkan tentang skor Google PageSpeed ​​anda).


Terdapat banyak perkara dan trik yang dapat membantu mencapai skor hijau di PageSpeed.


Sebagai contoh, menerapkan beberapa teknik pengoptimuman kod (seperti menangguhkan fail JS yang tidak kritikal atau CSS yang tidak digunakan), boleh menjadi kaedah terbaik untuk meningkatkan cat pertama halaman anda, dan memperoleh skor hijau.


Tetapi itu tidak akan mencukupi...


Petunjuk kualiti sebenar untuk laman web anda adalah masa muatnya....


Semakin rendah masa memuatkan laman web anda pada enam metrik Prestasi yang dinyatakan di atas, semakin baik skor keseluruhannya.


JADI, WAWASAN PAGESPEED DAN SEO: ADAKAH MEREKA BERKAITAN?

Skor PageSpeed ​​semata-mata yang diperoleh laman web anda tidak akan mempengaruhi kedudukan Google: jumlah itu sahaja bukan petunjuk "gred SEO".


Oleh itu, tidak ada korelasi langsung antara bagaimana skor laman web anda dan kedudukan yang akan diperolehnya di SERP.


Tetapi, sebab apa tetapi...


Oleh kerana, seperti yang kita lihat, skor PageSpeed ​​adalah hasil analisis prestasi keseluruhan pada beberapa metrik tertentu, semakin baik skor anda, semakin tinggi peluang laman web anda berada dalam kedudukan ranking paling teratas dalam SERP.


Skor yang baik adalah petunjuk yang bagus untuk kesejahteraan laman web anda di mata Google. Tetapi ia tidak akan menjamin kemenangan dalam perlumbaan merebut tempat ke puncak SERP dalam enjin carian.


Memandangkan sistem pemarkahan Lighthouse memberi ganjaran kepada laman web yang mencapai metrik prestasi yang memuaskan, jika anda berusaha menjadikan laman web anda pantas dan meningkatkan pengalaman penggunanya, anda juga akan mendapat skor PageSpeed ​​yang lebih baik.


Laman web yang lebih laju dan pantas mempunyai peluang yang lebih cerah untuk disukai oleh Google.

Usaha anda kemudiannya harus difokuskan pada memastikan laman web anda loading... secepat yang mungkin: kelajuan halaman adalah faktor kedudukan sebenar, bukan skor.


Untuk mengetahui bagaimana anda dapat mencapai matlamat ini, anda boleh mulai dari artikel mengenai pengoptimuman kelajuan halaman untuk WordPress dan kesalahan yang harus dielakkan.


Akhir Kata

Dalam artikel ini, anda mengetahui asas-asas Google PageSpeed ​​Insights:

 • Apa ini
 • Bagaimanakah ia berfungsi
 • Bagaimana anda harus mentafsirkan skornya
 • Hubungan antara hasil PageSpeed ​​Insights dan peringkat SEO


Kini masanya untuk terus maju dan mempelajari aspek lain dari alat ujian prestasi web asas ini:

 • Mengapa Anda Tidak Perlu Peduli Mengenai Skor Wawasan  untuk PageSpeed
 • Cara Membaca Audit Api Baru oleh PageSpeed ​​Insights
 • Memahami GTMetrix, Alternatif PageSpeed ​​Insights Terbaik


😎Selamat membaca dan semoga bermanfaat...

Comments

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram