Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda

 Kongsi Link Blog Post ke Profile Facebook Anda

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda


Cara pertama dan termudah untuk menghantar update blog post ke Facebook anda adalah cuma dengan berkongsi catatan blog secara manual sebagai kemas kini status. Ini adalah cara langsung dan paling mudah untuk mengiklankan blog dengan percuma dan berkongsi kandungan anda dengan rakan Facebook.


1. Log masuk ke
akaun Facebook anda dan cari bahagian buat catatan di bahagian atas halaman iaitu (Contact and Basic Info) seperti gambarajah di bawah ๐Ÿ‘‡. Isikan (edit) bahagian di ruangan Websites and Social Links.

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda


2. Taipkan sesuatu mengenai catatan blog yang anda kongsi, dan kemudian tampal URL ke dalam post yang betul-betul di bawah teks anda. Setelah anda menampal pautan, pratonton catatan blog akan muncul di bawah kotak teks.


Tips: Tampal pautan di kotak status dengan pintasan papan kekunci Ctrl + V (keyboard Shortcut). Pastikan anda sudah menyalin URL ke catatan blog anda, yang boleh anda lakukan dengan menonjolkan URL dan menggunakan jalan pintas Ctrl + C.


3. Apabila catatan blog muncul, hapus pautan yang baru anda tambahkan pada langkah sebelumnya. URL blog akan tetap ada dan post tersebut tetap berada di bawah teks anda.


4. Untuk menghapus pautan dari catatan blog untuk menggunakan pautan baru atau sama sekali tidak menyiarkan pautan, gunakan "x" kecil di kanan atas kotak pratonton.


5. Gunakan butang Kongsi untuk menghantar pautan blog anda ke Facebook.


Tips: Sekiranya anda dapat melihat pos setting kepada Public, maka sesiapa sahaja rakan anda dapat melihat catatan blog, bukan hanya rakan Facebook anda.


Link Blog ke Profil Facebook Anda

Cara Kedua untuk menghantar blog anda di Facebook adalah dengan hanya menambahkan pautan ke blog anda di profil Facebook anda. Dengan cara itu, apabila seseorang melihat perincian update di profil anda, mereka akan melihat blog anda secara langsung tanpa menunggu anda menghantar kemas kini terbaru blog anda.

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda


1. Log masuk ke akaun Facebook anda dan akses profil Facebook anda. Klik nama dan gambar profil anda di bar menu atas untuk mengakses profil anda.


Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda


2. Pergi ke tab About dan kemudian klik atau klik Contacts dan Basic Info dari panel kiri.


3. Pilih pautan Tambah laman web.


5. Sekiranya anda tidak melihat pautan ini, maka anda sudah mempunyai URL yang disiarkan di sana. Arahkan tetikus anda ke pautan yang ada dan pilih Edit dan kemudian Tambahkan laman web lain.


Tips: Pastikan keterlihatan pautan link ke Friends, Public, atau custom sehingga pengguna Facebook atau orang lain dapat mencari blog anda.


6. Pilih Save changes untuk menghantar blog post di halaman profil Facebook anda.


Settings Catatan Auto-Blog (Blog Post Automatik)

Cara ketiga dan langkah yang agak rumit untuk menghubungkan blog anda ke Facebook adalah dengan membuat pengeposan secara automatik setiap kali anda menyiarkan update di blog anda, rakan Facebook anda dapat melihat setiap pos baru secara automatik.


Apabila anda memautkan blog anda ke Facebook, setiap kali anda menerbitkan catatan baru, cuplikan catatan tersebut muncul di laman utama profil anda sebagai kemas kini status. Setiap rakan yang anda berhubung dengan Facebook secara automatik akan melihat catatan blog anda di akaun Facebook mereka di mana mereka boleh mengklik dan mengunjungi blog anda untuk membaca catatan yang lain.


Sebagai alternatif, semak tetapan di Blogger@ Blogspot anda untuk melihat apakah ia akan dihantar ke Facebook bagi pihak anda. Selain itu juga contohnya, WordPress menawarkan beberapa puluhan plugin percuma dan berbayar yang berbeza untuk menyosialisasikan kandungan blog. Walaupun langkah penyediaan dan konfigurasi untuk sepanjang masa berbeza, secara umum, anda akan mengesahkan tempoh masa dengan Facebook kemudian menetapkan tetapan automatik atau per-pos untuk menghantar blog post ke rangkaian sosial.


๐Ÿ‘ท"Cara link Blog Post ke Profil Facebook" anda secara automatik langkah demi langkah (Step By Step):


๐Ÿ‘‰Mula-mula login masuk: IFTTT.com

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
(Muka Depan IFTTT.com)
Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
Step 1 (Skrol ke bawah,sila pilih ๐Ÿ‘‰Blogger/ WordPress/ Weebley)
Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
Step 2

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
Step 3

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
Step 4

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
Step 5

Cara Link Blog Post ke Profile Facebook Anda
๐Ÿ‘‰Dah Siap...


Selamat membaca dan semoga bermanfaat...


Comments

  1. Pernah buat, tapi lepas lama tu link blog kena block gan FB...terus off kan...then buat manual aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat manual lagi aman...tak payah pening-pening, dulu sebelum ni saya dah guna feed je... tapi servis tu dah disable. Selagi tak kena block guna ajelah...hehehe...

      Delete

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram