Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Membuat Aplikasi Mudah Tanpa Coding Secara Percuma

Bagaimana Buat App untuk Android dan ios Tanpa Pengekodan

Cara Membuat Aplikasi Mudah Tanpa Coding Secara Percuma

Mengapa anda ingin membina aplikasi mudah alih? Adakah anda ingin bersaing dengan usahawan lain, atau adakah anda terjumpa masalah yang anda rasa boleh selesaikan? Jawapan kepada soalan ini akan menentukan sama ada apl anda akan berjaya atau tidak. Sila semak juga di πŸ‘‰ Cara Buat Aplikasi.

 

Anda mempunyai idea besar untuk apl seterusnya. Tetapi… bagaimana anda membuat aplikasi?


😎 Dalam tutorial ini saya akan menunjukkan kepada anda cara menghidupkan idea apl anda. Inilah perkara yang akan kita rungkai langkah demi langkah:


1. Apakah cara terbaik untuk mempelajari pembangunan iOS?

2. Cara membina apl anda dengan Xcode dan Swift

3. Cara membuat kemajuan ketara ke arah merealisasikan projek apl anda

4. Bahagian yang diperlukan untuk projek apl anda: reka bentuk, UI/UX, halaman pendaratan (landing page), mockup

5. Bagaimanakah anda boleh melancarkan dan mempromosikan apl anda, untuk mendapatkan lebih banyak pemasangan apl?

6. Alat yang boleh membantu anda mempercepatkan proses pembangunan aplikasi

7. Langkah yang diperlukan untuk menerbitkan apl anda di App Store

8. Apakah yang berlaku selepas anda melancarkan apl anda?


Langkah untuk membuat aplikasi ialah:

 • Lakarkan idea apl anda
 • Buat kajian pasaran
 • Buat mockup apl anda
 • Buat reka bentuk grafik apl anda
 • Bina halaman pendaratan apl anda
 • Buat apl dengan Xcode dan Swift
 • Lancarkan apl dalam App Store
 • Pasarkan apl anda untuk menjangkau orang yang betul
 • Tingkatkan apl anda dengan maklum balas pengguna


1. Lakarkan Idea Apl Anda

Setiap aplikasi bermula dengan idea. Ia tidak perlu besar, sekadar idea yang baik sudah cukup bagus. Semak juga di πŸ‘‰ Google Cloud.


Lakarkan idea apl anda dengan pen dan kertas. Matlamatnya adalah untuk menjadikan idea itu nyata. Anda menentukan cara apl anda berfungsi dan apakah cirinya, sebelum anda mula membangunkan apl itu. Nampak macam mudah kann!


Anda tidak memerlukan sebarang alatan khas untuk melakar idea apl anda. Pen dan notepad sudah memadai. Mulakan lakaran di atas kertas, buat senarai ciri dan lihat sama ada idea itu yang terbaik dan boleh direalisasikan menjadi nyata.


Pada masa lalu anda perlu menjadi seorang pengaturcara untuk membuat aplikasi, yang mungkin mengambil masa berminggu-minggu, berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Kini, bagaimanapun, terdapat banyak platform pembinaan aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membuat aplikasi dalam beberapa minit sahaja. 


1. Sila layari πŸ‘‰ Andromo.

Cara Membuat Aplikasi Mudah Tanpa Coding Secara Percuma


Andromo

Andromo ialah platform pembuat aplikasi Android yang paling popular. Create-apps-adromo, ia hanya memerlukan tiga langkah untuk membuat apl anda sendiri:

 

Buat projek Andromo.

Isi beberapa borang mudah untuk menambah ciri, grafik, kandungan dan apa sahaja yang menjadikan apl anda unik. Klik butang untuk membina apl anda.

 

Tidak seperti kebanyakan pembina aplikasi lain, Andromo tidak mempunyai skrin pratonton untuk anda melihat rupa apl anda semasa menambah item atau menukar pemformatan. Selepas anda membuat apl anda, mereka akan menghantarnya melalui e-mel kepada anda. Mereka tidak menyokong memuat naik apl ke gedung Play. Secara percuma, anda boleh membuat satu aplikasi dengan iklan. Jika anda menaik taraf kepada pelan kos terendah untuk $8 sebulan, anda boleh mempunyai sehingga 50 apl dan boleh mengewangkannya.


2. Sila layari πŸ‘‰ AppsGeyser

Cara Membuat Aplikasi Mudah Tanpa Coding Secara Percuma

Create-apps-appsgeyser

AppsGeyser adalah percuma. Ia tidak mempunyai sebarang bayaran, caj, pelan langganan atau had. Terdapat lebih 50 templat berbeza yang tersedia untuk membolehkan anda bermula dan membuat aplikasi lebih mudah. Tapak ini menggunakan skrin pratonton untuk menunjukkan rupa apl anda, tetapi saya menghadapi sedikit masalah untuk memastikannya berfungsi secara konsisten. Kerana ia percuma, mereka tidak menyokong penerbitan apl ke kedai. Mereka akan mendapat 50 peratus daripada sebarang pengewangan yang anda lakukan untuk menebus kos tersebut.


Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang membuat aplikasi dengan AppsGeyser, 


3. Sila layari πŸ‘‰ AppMakr

Cara Membuat Aplikasi Tanpa Pengekodan Secara Percuma


AppMakr

AppMakr ialah pembuat aplikasi berasaskan awan yang membolehkan anda membuat apl iOS, HTML5 dan Android. Anda tidak mempunyai had kepada bilangan apl yang boleh anda bina mahupun bilangan kemas kini yang boleh anda tambahkan.


free-app-builders-appmakr

Ia mempunyai banyak ciri, termasuk galeri foto resolusi tinggi, pemberitahuan tolak, kemas kini langsung, penstriman muzik dan video, bilik sembang, penyepaduan peta Google, kalendar acara kongsi, beli-belah dalam apl dan banyak lagi. Anda boleh memantau apl anda pada papan pemuka dan melaraskan penampilan serta fungsi apl anda. Anda akan menambah kandungan menggunakan tab.


Ia percuma untuk bermula tetapi menambah bayaran sekali sebanyak $99 apabila anda menerbitkan.


4. Sila layari πŸ‘‰ GameSalad

Cara Membuat Aplikasi Tanpa Pengekodan Secara Percuma


GameSalad

GameSalad khusus untuk membina dan menerbitkan apl permainan untuk platform Android, iOS, HTML5 dan macOS. Bekerja pada platform ini tidak memerlukan pengetahuan pengaturcaraan awal dan melibatkan penggunaan antara muka seret dan lepas.


Free-app-builders-gamesalad

Mod operasinya termasuk pengeditan aksara dalam adegan, mereka bentuk ciri, bunyi dan berselang-seli antara watak tersebut. Pembina ini termasuk komponen seret dan lepas, beli-belah dalam apl dan API GameCircle. Platform ini juga termasuk forum di mana anda boleh bertanya pendapat pengguna lain yang boleh membantu pembinaan apl anda.


5. Sila layari πŸ‘‰ Appy Pie

Cara Membuat Aplikasi Tanpa Pengekodan Secara Percuma

Appy Pie

Appy Pie membenarkan pengguna tanpa pengetahuan pengekodan terlebih dahulu untuk membina aplikasi dalam awan. Platform ini boleh digunakan untuk mencipta apl untuk Windows, iOS dan Android, yang boleh anda terbitkan ke Google Play atau iTunes. Ia melibatkan penggunaan komponen seret dan lepas, dan tiada muat turun atau pemasangan diperlukan.


Versi lengkap apl yang dicipta ialah hibrid yang berasaskan HTML5 dan berfungsi pada semua platform, termasuk Blackberry. Anda boleh menghantar pemberitahuan tolak, melihat analitis dalam masa nyata, mengewangkan dengan iklan dan menggunakan GPS untuk menjejak lokasi. Anda juga boleh memautkan apl anda ke tapak web, blog, audio, radio, suapan media dan banyak lagi. 


Ia mempunyai penjadual janji temu yang mengandungi ciri seperti One Touch Call dan kod QR di mana anda boleh membenamkan kod tersuai dan iFrames; ciri ini amat berguna untuk kebanyakan perniagaan. Menggunakan platform ini boleh berubah daripada percuma kepada bayaran platinum sebanyak $33 sebulan.


6. Sila layari πŸ‘‰ Appery

Cara Membuat Aplikasi Tanpa Pengekodan Secara Percuma

 Appery

Menggunakan Appery untuk membina apl adalah mudah dan pantas. Tidak perlu menulis kod atau memuat turun dan memasang apa-apa. Ia dilakukan secara eksklusif pada Awan dan menggunakan komponen seret dan lepas untuk mencipta UI. Platform ini digunakan untuk membina apl untuk Android, telefon Windows dan iOS menggunakan Apache dengan komponen terbina dalam.


Appery mempunyai katalog pemalam yang membolehkan anda menambahkan beberapa fungsi pada apl anda, tetapi anda juga boleh membuat pemalam yang khusus untuk apl anda. Ia membolehkan anda berkongsi projek anda dengan pengguna perniagaan, pelanggan atau pembangun dalam masa nyata. Harganya adalah dari percuma hingga  $180 sebulan.


7. Sila layari πŸ‘‰Swiftic

Cara Membuat Aplikasi Tanpa Pengekodan Secara Percuma

 

 Swiftic

Swiftic menukar namanya daripada Como. Ia adalah pembangun aplikasi segera yang membolehkan anda membuat aplikasi tanpa mengira pengalaman anda. Ia berada di kedudukan antara pembuat aplikasi mudah alih terbaik kerana ia mempunyai pelbagai ciri untuk menjana wang dan menarik pelanggan anda. 


Pada masa lalu anda perlu menjadi seorang pengaturcara untuk membuat aplikasi, yang mungkin mengambil masa berminggu-minggu, berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Kini, terdapat banyak platform pembinaan aplikasi yang boleh anda gunakan untuk membuat aplikasi dalam beberapa minit sahaja. 


8. Sila layari πŸ‘‰ AppInstitute

Cara Membuat Aplikasi Tanpa Pengekodan Secara Percuma

Appinstitute

Membuat aplikasi mudah alih tanpa pengekodan adalah lebih mudah dan lebih murah daripada yang anda fikirkan. Anda hanya perlu menggunakan pembangun aplikasi seperti AppInstitute. Dengan alatan ini, anda boleh mengaktifkan dan menjalankan apl mudah alih anda dalam beberapa hari atau jam.


Membina aplikasi mudah alih mengambil empat langkah mudah:

 • Pilih templat.
 • Jenamakan apl anda.
 • Edit dan tambahkan kandungan pada apl anda.
 • Terbitkan apl anda.


😎Nota: Artikel ini akan melalui setiap peringkat ini dengan lebih terperinci dan menunjukkan kepada anda cara membuat aplikasi tanpa pengekodan.

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram