Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Bagaimana untuk Melindungi Telefon Pintar daripada Penggodam dan Penceroboh

 Risiko Keselamatan Penggodaman Telefon

Bagaimana untuk Melindungi Telefon Pintar daripada Penggodam dan Penceroboh


Terdapat banyak jenis kaedah penggodaman telefon, bermula daripada menggodam perbualan langsung atau mel suara seseorang dan menggodam data yang disimpan pada telefon pintar seseorang. Walaupun ketakutan terhadap perkara yang tidak diketahui boleh membuatkan sesiapa sahaja tidak tahu, orang yang paling berkemungkinan menggodam perbualan langsung atau mel suara anda ialah seseorang yang sudah anda kenali, dan dalam dunia mudah alih hari ini, penggodaman telefon terus berkembang sebagai isu keselamatan.
Semak juga cara Remove Hacker di blog Kapersky.com

Memandangkan orang ramai lebih suka menyimpan data sensitif pada peranti mudah alih mereka, peluang untuk mengeksploitasi kelemahan privasi menjadi lebih mudah kepada sesiapa sahaja orang asing yang tidak bertanggungjawab. Semak juga cara kesan Smartphone kena hack.

Bagaimana untuk Melindungi Telefon Pintar daripada Penggodam dan Penceroboh


Terdapat industri kecil perisian penggodaman telefon, kononnya dibangunkan untuk kegunaan undang-undang, tetapi ia boleh disalahgunakan dengan mudah oleh sesiapa sahaja. Penggodam oportunistik boleh mendatangkan malapetaka dengan pemadaman data atau memasang perisian hasad yang mengumpulkan log masuk akaun bank dan e-mel perniagaan sulit. Jadi, bagaimana anda boleh menjadikan perkara lebih sukar untuk penggodam?


Cara Melindungi Telefon Anda Daripada Penggodam

Jika anda ingin menjadi proaktif, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk melindungi diri anda daripada penggodaman telefon, yang kebanyakannya melibatkan akal. Di samping itu, terdapat kaedah lanjutan untuk memastikan telefon anda seaman mungkin (tanpa kehilangan fungsi penuhnya). Sebagai contoh:


Tips Asas Keselamatan Telefon

Untuk pengguna telefon kasual, mematuhi asas ialah tempat yang bagus untuk bermula apabila ia menghalang usaha penggodaman mudah.

Jangan sekali-kali meninggalkan telefon anda tanpa pengawasan. Menyimpan telefon anda bersama anda pada setiap masa semasa berada di tempat awam ialah peraturan pertama yang terbaik untuk dipatuhi.

Tukar kod laluan lalai telefon anda. Telefon anda mungkin disertakan dengan kata laluan lalai yang mudah dan boleh diramal, dan mereka yang tahu boleh menggunakan ini untuk kelebihan mereka. Tukar kod anda kepada sesuatu yang lebih kompleks dan tahan kod "1234," "0000" dan "2580" biasa yang biasa digunakan.

Urus Keselamatan Bluetooth anda. Elakkan menggunakan rangkaian Bluetooth yang tidak dilindungi dan matikan perkhidmatan Bluetooth anda apabila anda tidak menggunakannya.

Lindungi data PIN dan Kad Kredit anda. Gunakan apl yang dilindungi untuk menyimpan nombor PIN dan kad kredit, atau lebih baik lagi, jangan simpan nombor tersebut dalam telefon anda sama sekali.


Awas wifi Terbuka (Open Wifi)

Kita semua tahu terdapat risiko yang terlibat dalam menggunakan rangkaian wayarles terbuka. Tetapi anda mungkin tidak menyedari betapa teruknya ia: sesiapa sahaja di kawasan sekitar boleh mengintip apa yang anda lakukan dalam talian. Serangan semacam ini memerlukan perisian dan kemahiran pakar, jadi ia tidak mungkin menjadi bahaya di kafe tempatan anda, tetapi ini bukan bahaya yang boleh diabaikan.

Bagaimana untuk Melindungi Telefon Pintar daripada Penggodam dan Penceroboh


Jika anda ragu-ragu tentang rangkaian wayarles, jangan sambung - kekalkan sambungan internet mudah alih telefon anda. Atau gunakan alat VPN seperti CyberGhost atau TunnelBear (kedua-duanya tersedia secara percuma untuk Android dan iOS). Alat ini mengarahkan trafik anda melalui saluran yang disulitkan peribadi, jadi walaupun seseorang memantau trafik anda, mereka tidak akan dapat melihat perkara yang anda lakukan.


Bersedia untuk menjejak dan mengunci telefon anda

Rancang lebih awal, jadi walaupun telefon anda dicuri, anda tahu data anda selamat. Satu pilihan adalah untuk menetapkan telefon anda untuk memadamkan dirinya secara automatik selepas beberapa percubaan yang salah untuk memasukkan kod laluan. 


Jika itu kelihatan agak drastik, jangan lupa bahawa kedua-dua Apple dan Google mengendalikan perkhidmatan "cari peranti saya" yang boleh mengesan telefon anda pada peta dan mengunci atau memadamnya dari jauh. Untuk pengguna Apple, ini diakses melalui tapak web iCloud - anda boleh menyemak ia didayakan pada telefon dalam Tetapan > iCloud > Cari iPhone Saya. Pengguna Android boleh mengakses perkhidmatan Google di google.co.uk/android/devicemanager. Anda juga boleh membuat deringan telefon yang hilang - membantu untuk menarik perhatian kepada pencuri, atau menjejaki telefon bimbit yang hanya tersesat.


Jangan biarkan perkhidmatan dalam talian tidak berkunci

Log masuk automatik ialah ciri yang sangat mudah, terutamanya kerana papan kekunci maya boleh menjadikan menaip kata laluan sebagai tugas. Ia juga merupakan liabiliti yang besar: penceroboh hanya perlu membuka penyemak imbas anda untuk mendapatkan akses kepada semua akaun dalam talian anda.


Oleh itu, sebaiknya anda tidak menggunakan ciri autolog masuk sama sekali. Jika perlu, gunakan apl pengurus kata laluan yang memerlukan anda memasukkan semula kata laluan induk secara kerap. Dan jangan gunakan kata laluan yang sama untuk lebih daripada satu apl atau perkhidmatan: jika satu kata laluan itu diketahui, kata laluan itu boleh digunakan untuk mengakses pelbagai maklumat peribadi. Ini terpakai walaupun anda benar-benar teliti tentang memastikan telefon pintar anda selamat: penggodam kerap menceroboh perkhidmatan dalam talian untuk mencuri bukti kelayakan pengguna, yang kemudiannya mereka cuba di tapak lain.


Cara Lanjutan untuk Mencegah Penggodaman Telefon

Jika anda masih bimbang tentang penggodaman, terdapat langkah lanjut yang boleh anda ambil untuk melindungi diri anda. Walau bagaimanapun, mengambil perkara yang terlalu jauh akan mengalahkan tujuan memiliki telefon pintar sama sekali.


Elakkan WiFi awam yang tidak selamat. Penggodam sering menyasarkan lokasi penting seperti akaun bank melalui WiFi awam yang selalunya boleh tidak terjamin disebabkan oleh standard keselamatan yang longgar atau bahkan tiada langsung.


Matikan ciri autolengkap anda. Dengan melakukan ini, anda boleh menghalang data peribadi kritikal yang disimpan daripada diakses.


Padamkan sejarah penyemakan imbas, kuki dan cache secara kerap. Mengalih keluar jejak maya anda adalah penting dalam meminimumkan jumlah data yang boleh dituai dengan mengintip.


Mempunyai iPhone? Dayakan Cari iPhone Saya. Dengan menghidupkan ciri ini dalam tetapan, anda akan dapat mencari telefon anda jika anda tersalah letak sebelum penggodam boleh meletakkan penjejak padanya.


Gunakan apl keselamatan yang meningkatkan perlindungan. Untuk pemilik Android, Webroot menawarkan apl Keselamatan Mudah Alih semua-dalam-satu untuk Android yang menyediakan perlindungan antivirus dan membolehkan anda mencari, mengunci dan memadam telefon anda dari jauh sekiranya anda kehilangan jejaknya. Untuk pengguna iOS, Webroot juga menawarkan pelayar web selamat percuma untuk meningkatkan keselamatan mudah alih pada iPhone dan iPad anda.


Nota: jika anda fikir aktiviti menggodam membuatkan anda berasa risau pada waktu malam, anda boleh matikan telefon, keluarkan bateri dan sembunyikannya di bawah bantal anda untung2 dapat mimpi yang indah πŸ˜† Atau, anda boleh menggandakan keselamatan peranti mudah alih anda dengan penyelesaian keselamatan mudah alih yang menawarkan penyemakan imbas web selamat dan pertahanan masa nyata terhadap serangan pancingan data. 

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram