Cara Berkongsi Live Location di WhatsApp

Cara Share Live Location WhatsApp

Cara Berkongsi Live Location di WhatsApp
Credit: AndroidAuthority.com

Cara menggunakan penjejakan lokasi langsung (live Location)
Share Location adalah pin lokasi cukup mudah di WhatsApp, semasa anda klik ikon klip di medan mesej dan memilih Lokasi. Tetapi bagaimana jika anda mahu pasangan atau ibu bapa anda mengesan pergerakan anda dalam masa nyata? (Live Location) Hari ini nasib baik, perkara ini, menjadi salah satu tips terbaik WhatsApp untuk ibu bapa dan orang ramai mengetahui di masa lokasi orang yang anda ingin contact.

Anda boleh melakukan ini dengan mengklik ikon klip kertas. Dari situ, klik Lokasi; Lokasi Kongsi dan tentukan tempoh masa untuk dijejaki, dari 15 minit hingga lapan jam. Jangan bimbang, anda boleh mengakhiri penjejakan lokasi secara manual pada bila-bila masa.

WhatsApp telah menyokong perkongsian lokasi segera untuk beberapa waktu dan kini aplikasi pemesejan popular juga mendapat keupayaan untuk berkongsi lokasi langsung. Setelah membuat pusingan dalam versi beta untuk seketika, ciri perkongsian lokasi hidup baru sahaja dibuat kepada versi stabil WhatsApp untuk kedua-dua peranti Android dan iOS. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda boleh mengalir lokasi anda secara berterusan kepada rakan atau keluarga anda.Kongsi siaran langsung dan lokasi nyata anda
Ini adalah langkah-langkah untuk menghantar lokasi langsung anda ke mana-mana kenalan WhatsApp anda:

Lancarkan apl WhatsApp dan buka tetingkap sembang orang yang ingin anda lancarkan lokasi anda.
Selepas ini, klik pada opsyen lampiran pada bar input teks.
Sekarang klik ikon 'Lokasi'.
Tekan bar 'Kongsi lokasi hidup' dan pilih teruskan.
Selepas itu anda perlu memilih tempoh yang anda mahu berkongsi lokasi anda.
Pilih tempoh yang anda kehendaki dan ketik pada anak panah hijau untuk memulakan proses perkongsian lokasi. Anda juga boleh menambah beberapa teks untuk menyesuaikan aktiviti.


Cara menggunakan lokasi langsung (Live Location) 
Ciri Lokasi Langsung membolehkan anda berkongsi lokasi masa sebenar anda untuk jumlah masa tertentu dengan peserta sembang individu atau kumpulan. Anda boleh mengawal sama ada dan berapa lama untuk berkongsi lokasi langsung anda. Anda juga boleh berhenti berkongsi lokasi langsung anda pada bila-bila masa. Sebaik sahaja berhenti atau tamat tempoh, lokasi langsung anda tidak lagi dikongsi. Individu yang anda kongsi lokasi langsung dengan anda akan terus melihat lokasi yang anda kongsi sebagai imej lakaran kecil statik, dan boleh mengetuk imej untuk melihat lokasi terkini anda yang dikemas kini.

Ciri ini disulitkan dari hujung ke hujung, yang bermaksud tiada siapa yang dapat melihat lokasi langsung anda kecuali orang yang anda kongsi. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keselamatan anda di WhatsApp, sila lawati WhatsApp Security. Anda juga boleh membaca Dasar Privasi kami untuk maklumat lanjut mengenai amalan privasi WhatsApp.
 

Dayakan kebenaran lokasi untuk WhatsApp dalam Phone settings> Apps & notifications> Advanced; App permissions>Location>turn on WhatsApp. Selain itu, jika anda membuka WhatsApp baru-baru ini, anda boleh pergi ke Settings> Apps & notifications> Your phone> WhatsApp>Permissions>turn on Location.

Buka sembang individu atau kumpulan
Click Attach>Location>Share live location.
Pilih tempoh masa yang anda ingin berkongsi lokasi langsung anda. Lokasi langsung anda akan berhenti dikongsi selepas masa yang dipilih.

Opsyenal, tambah ulasan.
Klik Send.

Berhenti berkongsi lokasi hidup anda
Berhenti berkongsi lokasi langsung anda dalam sembang atau kumpulan tertentu
Buka sembang individu atau kumpulan.
Klik STOP SHARING>STOP.

Berhenti berkongsi lokasi nyata dalam semua perbualan dan kumpulan

Click More Options Settings>Accounts>Privacy; Lokasi langsung.
Klik STOP SHARING>STOP
.

Catatan:

Anda boleh melumpuhkan keizinan lokasi untuk WhatsApp pada bila-bila masa dengan pergi ke Settings; Applications dan notifications for your phone>Advanced>App permissions>Location&gt>turn off WhatsApp.
Selain itu, jika anda membuka WhatsApp baru-baru ini, anda boleh pergi ke Setting>Apl> Notifications>WhatsApp>Permissions>turn off your Location.

Bagaimana untuk menghentikan berkongsi lokasi hidup di WhatsApp?

Cara Berkongsi Live Location di WhatsApp
Credit: AndroidAuthority.com

Nota: Tapi harus ingat WhatsApp akan secara automatik menghentikan perkongsian lokasi selepas tempoh yang diingini anda tamat tempoh. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menamatkannya sebelum ini, anda perlu membuka tetingkap sembang dan tekan 'Stop sharing' dan sahkan 'Berhenti'. Ini akan menghentikan lokasi nyata dan siaran langsung.

Comments

Popular posts from this blog

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Membuat Video Montaj

Cara Buat Akaun Google Baru

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Cara Padam Akaun Facebook

Download dan Install Whatsapp Plus Baru