Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

Cara Sekat atau Halang dan Unsubscribe e-mel di Gmail

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

Jika peti masuk anda terpapar ayat berbunyi seperti ini--> "TAHNIAH!!! ANDA TELAH MENANG" dan "FINAL_MESSAGE!!!", berhati-hati kerana ada aktiviti mencurigakan sedang berlaku. So, sudah tiba masanya untuk mencari tahu apakah fungsi butang sekat (Block) dalam Gmail. Semak juga di πŸ‘‰ Gmail Help.

Menyekat dan melaporkan pengirim spam akan membantu anda tidur lebih lena pada waktu malam, dan ini mungkin hanya membantu anda mencapai sifar peti masuk. Sudah tiba masanya untuk mengawal semula peti masuk e-mel anda. Semak juga di πŸ‘‰ Gmail Support.

Terminologi Gmail: Menyekat (Block) lwn. melaporkan spam (reporting Spam) lwn. menyahlanggan (Unsubscribing). Semak juga di πŸ‘‰ Wikihow.

Proses langkah-langkah yang memulihkan peti masuk: sekat, laporkan spam dan nyahlanggan. Ciri Gmail ini semuanya mempunyai tujuan yang unik untuk membantu memastikan peti masuk anda selamat dan teratur. Semak juga di πŸ‘‰ APB.

 

Berikut adalah perbezaan antaranya:

1. Sekat: Semua e-mel masa hadapan daripada pengirim yang disekat akan pergi terus ke folder spam anda.

2. Laporkan spam: E-mel yang dilaporkan akan masuk ke dalam folder spam anda dan salinan dihantar kepada Google supaya mereka boleh mengenal pasti mesej serupa sebagai spam dengan lebih baik pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, melainkan anda turut menyekat pengirim, anda masih boleh menerima mesej mereka dalam peti masuk utama anda.

3. Nyahlanggan: Anda tidak akan menerima surat berita daripada pengirim ini lagi. Ciri ini bukan untuk mesej berbahaya, hanya untuk e-mel berulang yang anda tidak mahu terima lagi.


Bagaimana untuk menyekat e-mel pada Gmail dari desktop

 
Jika seseorang sering menghantar e-mel secara rawak dan perkara itu sering mengusik emosi anda setiap hari. So, jika anda mahu berhenti menerima mesej tersebut daripada mereka sama sekali, berikut ialah cara untuk menyekat e-mel mereka pada Gmail, supaya ia akan ditapis secara automatik ke dalam folder spam anda.

1. Buka mesej daripada seseorang yang anda ingin Block.

2. Klik tiga titik menegak di sebelah butang balas di penjuru kanan sebelah atas mesej.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

3. Klik Sekat "[nama pengirim]" daripada menu lungsur turun.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail
    
4. Kotak pop timbul akan dipaparkan. Klik Block.
   
Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

Anda telah menyekat pengirim secara rasmi, dan semua mesej akan datang daripada mereka akan dihantar terus ke folder spam anda. Walau bagaimanapun, mesej semasa daripada pengirim tidak dapat dialihkan melainkan anda mengalihkannya secara manual ke folder spam.

Cara menyekat e-mel pada Gmail menggunakan apl

Jika inspirasi datang untuk menyekat, tetapi anda tidak mahu bangun dan berjalan lima kaki ke komputer anda, berikut ialah cara untuk menyekat e-mel pada apl Gmail (prosesnya adalah sama untuk pengguna iPhone dan Android). Langkah-langkahnya pada asasnya sama seperti pada desktop ianya hanya kelihatan sedikit berbeza pada apl.


1. Buka mesej daripada seseorang yang anda ingin sekat.

2. Klik tiga titik mendatar di sebelah butang balas di penjuru kanan sebelah atas mesej.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

3. Klik Sekat "[pengirim]".

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

Itu sahaja! Semua e-mel masa hadapan daripada pengirim itu akan terus ke folder spam anda


Cara melaporkan spam pada Gmail

Jika anda mendapat e-mel sekali sahaja daripada orang yang anda tidak kenali berbanding dengan yang anda kenali anda boleh melaporkannya sebagai spam.

Apabila anda melaporkan sesuatu sebagai spam, mesej itu akan dialihkan ke dalam folder spam anda dan salinan mesej itu akan dihantar kepada Google, supaya mereka boleh menapis e-mel serupa dengan lebih baik pada masa hadapan—tetapi anda masih mungkin menerima e-mel daripada pengirim itu . Satu-satunya cara untuk menjamin anda tidak melihat sebarang mesej masa depan mereka adalah dengan menyekatnya. Jadi jika orang yang anda tidak kenal menerima jawapan tidak, sudah tiba masanya untuk menekan butang Block itu.


Cara melaporkan spam pada Gmail dari desktop


1. Buka e-mel spam.

2. Klik ikon Laporkan Spam (segi lapan dengan tanda seru) di bahagian atas sebelah kanan e-mel.
Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail
   
Mesej itu kemudiannya akan dihantar ke folder spam anda (Ya, see never).


Cara melaporkan spam pada apl Gmail

1. Buka e-mel spam.

2. Klik tiga titik mendatar di penjuru kanan sebelah atas.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

3. Klik laporkan spam.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

  
Cara melaporkan pancingan data pada Gmail (Phishing)

Walaupun spam hanyalah kandungan yang tidak diingini, pancingan data ialah penyerang dalam talian yang berpura-pura sebagai pengirim yang dipercayai. Berikut ialah cara melaporkan pancingan data jika seseorang menghantar e-mel kepada anda untuk menyamar sebagai orang lain. (Nota: Anda hanya boleh melaporkan pancingan data pada Gmail dari desktop).

1. Buka e-mel pancingan data.

2. Klik tiga titik menegak di penjuru kanan sebelah atas mesej.

3. Klik Laporkan pancingan data.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail
  
4. Klik pilihan untuk Laporkan Mesej Phishing dalam kotak pop timbul yang muncul.

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail
 

Cara memadam e-mel secara automatik daripada pengirim tanpa membukanya

Tiada yang lebih menyeramkan daripada "Saya nampak awak membuka mesej saya—mengapa tiada balasan?" emel. Selain itu, beberapa e-mel menjerit "buka saya untuk virus." Untuk memadamkan e-mel tanpa mengklik padanya, ikuti langkah berikut:

1. Lihat pada nama pengirim.

2. Salin alamat e-mel.

3. Klik butang Settings (gear di penjuru kanan sebelah atas).

4. Klik " See All Settings".

5. Klik tab "Filter" dan "Address Blocked".

6. Klik "Create New Filter".

7. Tampal alamat dalam medan "From".

8. Klik "Create Filter".

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail
   
9. Tandakan kotak "Delete it".

Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail
 
10. Klik "Create Filter".

Kini semua mesej akan datang daripada pengirim ini akan pergi terus ke folder sampah anda.


Cara berhenti melanggan e-mel di Gmail (Unsubscribe)

Jika anda seperti saya, anda telah melanggan e-mel pemasaran yang tidak terkira banyaknya untuk mendapatkan kod promosi...padahal anda tidak lagi membeli-belah di sana lagi. Daripada skrol ke bahagian bawah e-mel untuk mencari pilihan berhenti melanggan, Gmail memberi anda cara mudah untuk melakukannya dari bahagian atas mesej.

Harap maklum bahawa menyahlanggan adalah berbeza daripada menyekat atau melaporkan spam, kerana anda rasa mesej itu tidak berbahaya dan anda rasa tidak mahu menerimanya lagi.

1. Buka e-mel daripada pengirim yang anda mahu berhenti melanggan.

2. Di sebelah nama pengirim, klik Nyahlanggan (Unsubscribe).
   
Bagaimana Untuk Menyekat (Block) e-mel Pada Gmail

Perhatian, walaupun—mungkin mengambil masa beberapa hari untuk e-mel berhenti.

Jika anda ingin melakukannya, anda hanya boleh menyekat mana-mana alamat e-mel yang anda tidak mahu lihat daripada e-mel Gmail anda lagi, dan prosesnya sangat mudah. Teruskan membaca untuk mengetahui cara bagaimana anda boleh menyekat alamat e-mel seseorang pada akaun Gmail supaya anda boleh mendapatkan pengendalian yang lebih baik dan menghalang pihak yang tidak diingini daripada menceroboh peti masuk e-mel Gmail anda.

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram