Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Present dan Share Skrin di Google Meet

Bagaimana Present dan Kongsi Screen di Google Meet

Cara Present dan Share Skrin di Google Meet

Sejak bermulanya penularan pandemik Covid 19 di seluruh dunia pada awal tahun 2020, seterusnya sepanjang tahun 2020/2021 yang lalu dan sehingga kini. Google Meet adalah merupakan alat telekonferens dari Google yang menawarkan pilihan panggilan video berkumpulan dalam talian yang paling dipercayai selain daripada Zoom, Webex dan Skype.


Keadaan yang mencabar telah merubah lanskap cara berkerja pada masa kini dengan melakukan pekerjaan dari jarak jauh, apa yang dipanggil Bekerja dari Rumah (BDR) atau Work From Home (WFH). Tidak terkecuali juga institusi pendidikan pun turut terkesan dan terjejas, cara pembelajaran dalam talian (PDPR) kini menjadi satu keperluan untuk membolehkan penjarakan sosial serta keselamatan murid sekolah rendah dan menengah terjamin. Selain itu juga pelajar di institusi pendidikan tinggi awam (IPTA) mahupun swasta (IPTS) pun dapat diuruskan dengan baik.


Di antara banyak peralatan (Tools atau platform), Google Meet memberi anda kemampuan untuk hampir setiap "persembahan" kepada ahli mesyuarat anda yang lain. Pembentangan di Google Meet pada dasarnya adalah perkongsian skrin, dan membolehkan anda berkongsi keseluruhan skrin atau tetingkap tertentu dalam mesyuarat.


Dengan cara ini, rakan sekerja dan ahli pasukan anda dapat melihat dokumen, persembahan, spreadsheet, atau halaman web yang anda lihat dan uruskan untuk satu kerjasama yang lebih mudah.


Apa yang diperlukan cuma beberapa klik untuk memulakan pembentangan di Google Meet. Semak di  Google Meet Help.


😎Inilah cara untuk melakukannya...


Cara membuat persembahan di Google Meet menggunakan komputer


1. Join the πŸ‘‰ Google Meet (Sertai persidangan Google Meet).


2. Klik pada "Present now", yang terletak di sudut kanan bawah skrin anda.

Cara Present dan Share Skrin di Google Meet

3. Pada sub-menu yang muncul, pilih sama ada anda ingin berkongsi (Share) "Your entire screen," "Tetingkap", atau "Tab Chrome."

Cara Present dan Share Skrin di Google Meet


4. Pilih kawasan skrin anda yang ingin anda kongsi di tetingkap yang muncul.


Cara Present dan Share Skrin di Google Meet


5. Klik "Share."


6. Untuk berhenti membuat pembentangan, pilih "Stop presenting" di tengah layar atau "Stop sharing" di bahagian bawah skrin.


Cara membuat persembahan di Google Meet menggunakan peranti mudah alih

1. Join the Google Meeting (Sertai Mesyuarat Google). Sila semak diπŸ‘‰ Google Meet Help.


2. Klik ikon yang bertanda tiga titik menegak yang terletak di sudut kanan bawah skrin. Sila rujuk di Video Youtube.πŸ‘‡


3. Dalam menu yang muncul, klik "Share screen."


4. Klik "Start sharing."


5. Dengan adanya munculan yang akan menjelaskan risiko berkongsi skrin anda dengan orang lain. Pilih "Start now" untuk mengesahkannya.


6. Skrin anda kini boleh dilihat oleh ahli mesyuarat yang lain, dan anda boleh meneruskan pembentangan anda.


7. Untuk berhenti membuat pembentangan, pilih "Stop sharing" di menu Google Meet yang terletak di dalam menu bertitik menegak. 


Baca juga artikel cara merakam di πŸ‘‰ Google Meet.


😎Selamat membaca dan semoga bermanfaat...


Comments

  1. Boleh save dulu ni, nanti ada meeting boleh gunapakai.. buat masa ni takde lagi meeting online dengan sapa-sapa hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram