Cara Membuat Soalan Kuiz (Quiz) Guna Google Form?

Bagaimana Buat Soalan Kuiz (Quiz) Dalam Google Form?

Cara Membuat Soalan Kuiz (Quizz) Guna Google Form?


Sama ada anda sedang menguji murid-murid anda atau hanya membuat kuiz ringan untuk pelajar, rakan dan keluarga, lihat sejauh mana mereka peka dengan maklumat dengan Kuiz Borang Google (Google Form Quiz). Semak juga cara buat Google Form.


Untuk memulakan Kuiz Borang Google anda, pergi ke πŸ‘‰ https://forms.google.com. Semak juga di πŸ‘‰ Docs Editor Help.


Semak juga di πŸ‘‰Google Workspace Learning centre.


Kemudian ikuti langkah mudah ini:


1. Lawati πŸ‘‰Google Drive.


2. Klik “New”.3. Pilih “More”. Kemudian, klik pada "Google Forms".3. Klik “+” to create a blank quiz.4. Tekan butang tetapan, iaitu ikon roda gigi, di penjuru kanan sebelah atas halaman.5. Gerakkan cursor anda ke "Make this a qiuz".6. Sesuaikan pilihan untuk keluaran gred dan perkara yang responden boleh lihat semasa atau selepas kuiz. Apabila anda telah selesai menyesuaikan kuiz anda, klik save.7. Berikan kuiz anda nama dan penerangan.8. Klik “Untitled Question” untuk menaip soalan dan pilihan jawapan pertama anda.9. Di sebelah kanan soalan pertama anda, anda akan melihat menu tatal ke bawah yang berlabel "Multiple choice". Klik padanya untuk memilih jenis kuiz yang anda mahu berikan.10. Tekan "Answer Key" untuk memilih jawapan yang betul dan berikan nilai mata kepadanya.11. Tekan “Add Answer Feedback” untuk menulis maklum balas jawapan. Anda juga boleh hyperlink teks jika anda ingin mengarahkan responden ke artikel atau video YouTube yang berkaitan dengan soalan.12. Untuk menambah satu lagi tajuk, penerangan, bahagian, imej atau video pada soalan anda, tekan ikon untuk tindakan yang anda inginkan di bar sisi kanan. Untuk menambah soalan lain pada kuiz anda, tekan butang "+".13. Setelah anda selesai membuat kuiz anda, klik butang "Send" di bahagian atas halaman.14. Anda boleh menghantar kuiz anda melalui e-mel, pautan yang dikongsi atau membenamkannya (Embed) di tapak web anda.


😎Mudah sahaja, cuma buka borang yang ingin anda tukar kepada kuiz, klik tetapan > kuiz dan kemudian klik Jadikan ini sebagai kuiz dan simpan. 

Comments

  1. Terima Kasih atas Infonya. Berguna sekali untuk guru" diluar sana yang masih mengajar lewat Online.

    Paket Internet

    ReplyDelete

Post a Comment

Jika anda suka artikel ini, sila Subscribe Via Email di Bawah ye... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡..!!!

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Membuat Video Montaj