Cara Install Menggunakan Apps Google Meet

Cara Install Menggunakan Apps Google Meet


Google Meet (sebelum ini dikenali Google Hangouts Meets) adalah merupakan perancangan Google untuk menyaingi  Zoom dan Microsoft Teams.


Untuk memasang aplikasi ini untuk dijalankan pada tetingkap (Windows) tanpa krom, dengan melayari meet.google.com dalam versi Chrome terkini.


Ia digunakan secara meluas dalam pendidikan sebagai PDPR kelas online dan juga perjumpaan Mesyuarat dalam talian, selain itu ada beberapa syarikat seperti Webex juga telah menawarkan perkhidmatan persidangan video percuma yang hebat, untuk waktu yang terhad semasa wabak pandemik Covid 19.


Dalam menjadikannya produk Google, bagaimanapun, tidak ada aplikasi desktop untuk layanan tersebut, tidak seperti Microsoft Teams dan Zoom misalnya, yang keduanya ada memiliki klien yang berdedikasi.


Sekiranya anda ingin memuat turun Google Meet ke dalam PC Windows anda, ini tidak bermakna anda tidak boleh memasang aplikasi tersebut dengan mudah pada komputer riba anda, dengan menggunakan kecanggihan Progressive Web Apps (PWAs).


Sebelum anda memulakan mesyuarat, pastikan kamera dan mikrofon anda dikonfigurasi dengan betul. Klik ikon Tetapan (berbentuk seperti roda gigi) di bahagian atas halaman web dan gunakan tab "Audio" dan "Video" untuk memilih peranti mikrofon, pembesar suara, dan kamera anda.


Cara memulakan Google Meet di PC


1. Di laman web Google Meet, klik "New meeting"


2. Dalam pop timbul, klik "Start a meeting right away."


3. Halaman "Meeting ready" akan muncul. Anda dapat menggunakan ikon dalam pratonton kamera untuk mengaktifkan atau menonaktifkan mikrofon dan kamera, serta mengaburkan latar belakang. Apabila anda sudah bersedia, klik "Join now."


4. Semasa perjumpaan dimulakan, anda akan melihat maklumat mesyuarat untuk peserta anda. Untuk menghantar maklumat itu kepada orang lain, klik "Copy the entry information" dan kemudian hantarkan e-mel atau hantarkan maklumat mengenai maklumat masuk ini kepada para peserta.


Anda juga mempunyai pilihan lain. Sekiranya anda ingin memulakan mesyuarat tidak lama lagi, tetapi tidak segera, klik "New meeting" dan kemudian "Get the meeting link to share." Salin kod mesyuarat, yang dapat anda bagikan dengan orang lain dan masukkan di medan "Get the meeting link to share" untuk memulakan.


Sekiranya anda mahu, anda boleh menjadualkan Google Meet di Kalendar Google untuk tarikh dan waktu kemudian. Klik "New meeting" dan kemudian "Jadualkan di Kalendar Google." Kalendar Google akan dibuka di tab penyemak imbas baru, di mana anda boleh menyediakan Google Meet sebagai janji temu dan menjemput hadirin pada masa yang sama.


Comments

  1. Dengan Begini saya bisa melakukan meeting/rapat lebih mudah. Terima Kasih.

    Paket Game

    ReplyDelete

Post a Comment

Jika anda suka artikel ini, sila Subscribe Via Email di Bawah ye... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡..!!!

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Membuat Video Montaj