Cara Edit Templat Designer Blogger

Bagaimana Mengubah/ Menukar Blogger Template Designer


Cara Edit Templat Designer Blogger

Log masuk ke akaun Blogger anda, dan tatal (skrol) ke bawah ke "Manage Blog." Pilih blog yang ingin anda edit dengan mengklik pautan "Tetapan" (Settings) di bahagian atas skrin. Klik tab "Reka Bentuk" (Design), dan kemudian pilih pilihan "Pereka Templat" (Template Designer). Ini akan membawa anda ke Template Designer di mana anda boleh mengubahsuai templat anda. Separuh teratas Pereka Templat mempunyai alat untuk menyesuaikan blog anda sementara separuh bawah adalah skrin pratonton yang mencerminkan perubahan ketika anda membuatnya. Semak di Blogger Help.


Pilih templat yang ingin anda gunakan untuk blog atau laman web anda. Di bahagian kanan atas Templat Pereka, klik pautan "Templat" untuk memilih templat anda. Blogger menyediakan enam templat asas untuk pengguna pilih dengan pelbagai latar belakang dan skema warna. Semak juga artikel ini πŸ‘‰ Disini.


Sesuaikan latar belakang. Di bahagian kanan atas Templat Pereka, klik pautan "Backgrounds)" untuk memilih gambar latar dan skema warna untuk blog anda. Anda boleh memilih gambar latar atau memuat naik gambar latar anda sendiri untuk digunakan. Bahagian ini juga membolehkan anda menentukan skema warna blog anda. Semak cara tukar templat blog Blogger Help.


Sesuaikan lebar elemen templat anda. Di bahagian kanan atas Templat Pereka, klik pautan "Adjust Width" untuk menyesuaikan lebar blog dan bar sisi anda. Pilihan ini membolehkan anda menentukan lebar maksimum blog anda dan lebar maksimum dan minimum bar sisi. Anda boleh menetapkan lebar secara manual atau menetapkannya dengan slaid yang menunjukkan kepada anda bagaimana lebarnya akan muncul dalam tetingkap pratonton Templat Pereka di bawah.


Sesuaikan susun atur blog anda. Di bahagian kanan atas Templat Designer, klik pautan "Layouts" untuk memilih susun atur pilihan anda. Pilihan ini membolehkan anda menyesuaikan bagaimana kandungan anda muncul di blog atau laman web anda. Anda boleh memilih dari susun atur badan yang berbeza-beza yang meletakkan bar sisi dan footer placement.


Simpan perubahan anda. Setelah anda menyesuaikan templat mengikut keinginan anda, klik butang oren "Apply To Blog" di sudut kanan atas alat Pereka Templat. Ini akan menyimpan dan menerapkan perubahan anda pada templat Blogger anda.


Gunakan pilihan "Edit HTML". Fungsi Edit HTML membolehkan pengguna copy dan paste atau memuat naik HTML untuk merancang laman web blogger mereka. Log masuk ke akaun Blogger anda dan skrol ke bawah ke "Manage Blog" dan pilih blog yang ingin anda edit dengan mengklik pautan "Settings" di bahagian atas skrin. Klik tab "Design", dan kemudian pilih "Edit HTML". 

Comments

Post a Comment

Jika anda suka artikel ini, sila Subscribe Via Email di Bawah ye... πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡..!!!

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Membuat Video Montaj