Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Menukar/ Mengubah Kata Laluan (Password) Akaun Gmail

 Tukar atau tetapkan semula kata laluan anda

Cara Menukar/ Mengubah Kata Lualuan (Password) Akaun Gmail


Anda boleh menukar kata laluan anda atas alasan keselamatan atau menetapkan semula jika anda terlupa. Kata laluan Akaun Google anda adalah digunakan untuk mengakses banyak produk Google, seperti Gmail dan YouTube. Sila semak di πŸ‘‰Gmail Help.


Tukar kata laluan anda

Buka Akaun Google anda. Anda mungkin perlu log masuk.

Di bawah "Keselamatan", pilih Log masuk ke Google.

Pilih kata laluan. Anda mungkin perlu log masuk lagi.

Masukkan kata laluan baru anda, kemudian pilih Ubah Kata Laluan. Sila semak untuk πŸ‘‰ Account Recovery.


Menetapkan semula kata laluan anda

Ikuti langkah-langkah untuk memulihkan akaun anda. Anda akan ditanya beberapa soalan untuk mengesahkan bahawa ia adalah akaun anda dan e-mel akan dihantar kepada anda. Sekiranya anda tidak mendapat e-mel:

Periksa folder Spam atau Mail Massal anda.

Tambahkan noreply@google.com ke buku alamat anda.

Untuk meminta e-mel lain, ikuti langkah-langkah untuk memulihkan akaun anda.

Periksa semua alamat e-mel yang mungkin pernah anda gunakan untuk mendaftar atau masuk ke akaun anda.

2. Pilih kata laluan yang belum anda gunakan dengan akaun ini. Ketahui cara membuat kata laluan yang kuat. Baca juga apa perlu dilakukan bila πŸ‘‰ email kena Godam (Hack).


Apa yang berlaku setelah anda menukar kata laluan 

Sekiranya anda menukar atau menetapkan semula kata laluan anda, anda akan log keluar di mana sahaja kecuali:


Peranti yang anda gunakan untuk mengesahkan bahawa itu adalah anda semasa anda log masuk.

Beberapa peranti dengan aplikasi pihak ketiga yang telah anda berikan akses akaun.

Pelajari cara membuang akses aplikasi ke akaun anda.

Ketahui cara memutuskan sambungan peranti ini dari Akaun Google anda.

Selesaikan masalah dengan kata laluan anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah menetapkan semula kata laluan anda atau tidak dapat log masuk ke akaun anda, cuba dapatkan lebih banyak bantuan.

Cara Menukar/ Mengubah Kata Lualuan (Password) Akaun Gmail


Pertama, buka Akaun Google anda di penyemak imbas Internet anda - ini akan membawa anda ke gambaran keseluruhan akaun anda.


Kemudian, pilih Keselamatan dari menu di sebelah kiri skrin anda. Di bawah Log masuk ke Google, pilih Kata Laluan, dan masukkan kata laluan baru anda (anda mungkin perlu masuk lagi pada peringkat ini). Akhirnya, pilih Tukar Kata Laluan.


Adalah idea yang baik untuk menambahkan telefon atau alamat e-mel pemulihan sekiranya anda kehilangan akses ke akaun anda pada masa akan datang dan oleh itu Google boleh menghubungi anda sekiranya menyedari aktiviti luar biasa yang berkaitan dengan akaun anda.


Untuk melakukan ini, kembali ke Keselamatan, dan tatal ke bawah ke 'Cara untuk mengesahkan bahawa itu adalah anda'. Pilih salah satu telefon pemulihan atau e-mel pemulihan dan ikuti arahannya.

Cara Menukar/ Mengubah Kata Lualuan (Password) Akaun Gmail


Setelah menukar kata laluan, anda akan log keluar dari mana-mana sahaja, kecuali yang berikut:


Peranti yang anda gunakan untuk mengesahkan bahawa itu adalah anda semasa anda log masuk

Beberapa peranti dengan aplikasi pihak ketiga yang telah anda berikan akses akaun

Peranti rumah pintar yang anda berikan akses akaun

Menukar kata laluan Gmail anda di Android

Sekiranya anda mempunyai peranti Android, anda boleh mengubah kelayakan masuk melalui tetapan peranti anda.

Cara Menukar/ Mengubah Kata Lualuan (Password) Akaun Gmail
Pertama, buka aplikasi Tetapan dan kemudian pilih Google> Urus akaun Google anda.


Di bahagian atas gambaran keseluruhan akaun anda, anda boleh menatal pelbagai bahagian. Pergi ke Keselamatan, kemudian skrol ke bawah ke Log masuk ke akaun Google. Pilih Kata Laluan (anda mungkin perlu log masuk lagi di situ) dan ikuti langkah-langkah untuk menukar kata laluan anda.


Menukar kata laluan Gmail anda di iOS

Sekiranya anda menggunakan Gmail dengan iPhone atau iPad, anda perlu membuka aplikasi Gmail untuk mengurus kata laluan anda.


Di kanan atas aplikasi, klik gambar profil anda (atau huruf pertama nama anda jika anda belum menetapkan gambar profil), dan pilih Urus Akaun Google anda.


Di bahagian atas skrin, klik Maklumat Peribadi, dan kemudian di bawah Profil, klik Kata Laluan. Masukkan kata laluan baru anda dan pilih Ubah Kata Laluan baru.


Cara menetapkan semula kata laluan Gmail anda


Lupa kata laluan Gmail anda? Pergi ke halaman Pemulihan Akaun Google, di mana anda akan diminta memasukkan alamat e-mel anda dan kata laluan terakhir yang anda ingat menggunakan akaun tersebut.


Sekiranya anda tidak ingat kata laluan apa pun, pilih 'Cuba cara lain', dan Google akan mengirimkan pemberitahuan ke telefon anda dan jika anda telah menambahkan nombor telefon pemulihan ke akaun anda.


Sekiranya anda belum menetapkan nombor pemulihan, pilih 'Cuba cara lain' sekali lagi, dan Google akan menghantar pemberitahuan ke alamat e-mel pemulihan anda.


Masih tidak dapat masuk? Tekan 'Cuba cara lain' sekali lagi, dan anda akan diminta untuk menjawab soalan keselamatan yang anda pilih semasa membuka akaun Gmail anda.


Sekiranya semuanya gagal, dan anda tidak ingat jawapan untuk soalan keselamatan anda, tekan 'Cuba cara lain' sekali lagi. Kemudian anda akan diminta untuk memeriksa akaun e-mel anda selepas 12 jam - pada masa itu Google akan cuba mengesahkan bahawa akaun itu milik anda.


Sekiranya Google dapat melakukannya, anda akan menerima pautan untuk menetapkan semula kata laluan anda. Sekiranya anda tidak dapat mencari e-mel, periksa folder Spam atau Mail Massal anda, dan tambahkan noreply@google.com ke buku alamat anda. 


Memilih kata laluan yang kuat (Strong Password)

Anda tidak boleh menggunakan kata laluan yang sama untuk aplikasi yang berbeza - bagaimanapun, jika satu akaun menjadi terganggu, anda tidak mahu penggodam mempunyai akses ke semua akaun anda yang lain kerana perincian log masuknya sama.


Sekiranya anda bimbang mengingati banyak kelayakan yang berbeza, pengurus kata laluan terbaik akan melakukan ini untuk anda - dan banyak yang hadir dengan penjana kata laluan, yang akan menghasilkan kata laluan yang kuat untuk anda.


Sekiranya anda menggunakan Gmail untuk bekerja, anda juga perlu melihat pengurus kata laluan perniagaan terbaik.


Sekiranya anda memutuskan untuk memilih kata laluan anda sendiri, pastikan anda menggunakan campuran angka, huruf besar, dan huruf kecil sehingga sukar untuk ditembusi. Simbol seperti '!' atau '%' bernilai termasuk juga kerana mereka menjadikan kata laluan anda akan lebih sukar untuk ditembusi.


Mengaktifkan pengesahan dua langkah

Google menawarkan pengesahan dua langkah untuk Gmail, yang menambahkan lapisan keselamatan tambahan pada akaun anda.


Gabungan alamat e-mel dan kata laluan anda adalah langkah pertama untuk mendapatkan akses ke akaun anda - mengaktifkan pengesahan dua langkah bermaksud menambahkan langkah kedua, menyukarkan penyusup mendapatkan akses ke akaun anda.


Ini bermaksud bahawa setiap kali anda masuk ke Gmail, kod akan dihantar ke telefon anda melalui teks, panggilan suara, atau aplikasi Google Authenticator. Atau, jika anda mempunyai Kunci Keselamatan, anda boleh memasukkannya ke port USB komputer anda.


Untuk mengaktifkan ciri ini, ikuti langkah yang sama seperti yang anda ubah untuk menukar kata laluan anda - tetapi bukannya memilih Kata Laluan di bawah Log masuk ke Google, pilih Pengesahan 2 Langkah.


Anda kemudian akan diminta untuk log masuk semula. Pilih kaedah menerima kod anda dan pilih Cuba sekarang.


Nota: Permintaan akan dihantar ke peranti anda, setelah itu anda perlu memasukkan pilihan sandaran sekiranya anda kehilangan telefon atau langkah kedua yang anda inginkan tidak dapat digunakan. Jawab permintaan, dan kemudian anda dapat menghidupkan Pengesahan 2 Langkah. 

Comments

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram