Cara Buat Akaun Google Baru

Cara Buat Akaun Google Baru

Google Account: Gmail, Youtube, Google Drive, Chrome, Picasa, Google Maps, Google Play Store, Blogger, semua perkhidmatan hebat ini harus bermula dengan memerlukan Akaun Google. Sama ada anda ingin membuat akaun profesional untuk membantu proses Membuat Akaun Google atau Mendaftar Akaun Google Baru adalah mudah dan cepat,  disini ada terdapat beberapa cara-cara untuk memulakan langkah-langkah membuat akaun Google dan bagaimana untuk melakukannya.


Cara Buat Akaun Google Baru


Bagaimana untuk menyediakan akaun baru pada telefon pintar (Smart Phone) atau tablet anda. Jika anda sudah menggunakan peranti telefon Android, proses untuk penyediaan akaun Google mudah dilakukan dan boleh terus ke dalam menu Tetapan, seterusnya persediaan awal untuk telefon tersebut jika anda baru membeli peranti tersebut. Dibawah adalah cara-cara untuk menetapkannya.

Cara buat akaun Google baru Klik Sini


Cara Buat Akaun Google Baru

Buka Tetapan. (akan ditunjukkan semasa mendaftar)
Skroll ke Akaun.
Klik Tambah Akaun, ikon ditambah di sudut kanan atas skrin anda.

Klik Google
Klik atau buat akaun baru.
Taipkan nama yang berkaitan dengan akaun. Walaupun anda tidak perlu menggunakan nama sebenar anda, jika ini akan menjadi akaun utama anda, menggunakan nama sebenar anda adalah disyorkan.

Klik Selanjutnya
Masukkan tarikh lahir yang dikaitkan dengan akaun. Nota: Google menghendaki semua pengguna akaun sekurang-kurangnya berumur 13 tahun dan sesetengah negara mempunyai keperluan umur yang lebih tinggi, tetapi untuk memiliki akaun yang boleh menggunakan Google Wallet (atau menggunakan kad kredit di Google Play), pemegang akaun mestilah berumur 18 tahun keatas.

Pilih Jantina. 
Jika anda tidak mahu dikenal pasti oleh jantina anda, anda boleh menolak menyatakannya. Terdapat juga pilihan jantina tersuai untuk mereka yang mengenal pasti di luar binary cisgender.

Klik Seterusnya
Taipkan nama pengguna anda. Nama pengguna ini akan menjadi alamat Gmail anda serta bagaimana anda log masuk ke Google.

Jika nama pengguna yang diingini diambil, anda akan diberitahu untuk memilih cadangan lain dan diberi. Sama pilih salah satu nama pengguna yang dicadangkan atau taipkan yang baru.

Klik Selanjutnya
Klik kata laluan baru untuk akaun anda. Kata laluan harus menjadi sekurang-kurangnya lapan aksara, tetapi dengan bersyukur tidak diperlukan untuk mempunyai nombor atau karakter khas, jika anda ingin berpegang pada huruf lama biasa.

Masukkan semula kata laluan baru anda dalam kotak Kata Sahkan kata laluan. Anda akan diberitahu sama ada kuat atau lemah kata laluan yang anda pilih.

Anda akan diminta untuk Tambah nombor telefon. Nombor telefon ini boleh digunakan untuk mengesahkan identiti anda, membantu log masuk ke akaun anda dan membantu orang mencari anda jika mereka mempunyai nombor telefon anda. Jika anda ingin menambah nombor telefon, taipkannya.

Klik Seterusnya
Untuk mengesahkan nombor anda atau Langkau untuk melangkau meletakkan nombor.

Google akan membentangkan syarat penggunaannya. Selepas membaca bahagian yang menarik minat anda, klik saya bersetuju.

Akaun Google teras anda kini telah disediakan, dan nama pengguna dan kata laluan anda akan dipaparkan.

Nama pengguna dan kata laluan
Ini akan membawa anda ke semua perkhidmatan Google (Gmail, Chrome, YouTube, Google maps).

Buat Akaun Google
Akaun Google memberikan anda akses kepada banyak produk Google. Dengan Akaun Google, anda boleh melakukan perkara-perkara seperti:

Hantar dan terima e-mel menggunakan Gmail.
Cari video kegemaran anda yang baharu di YouTube.
Muat turun aplikasi dari Google Play.

Langkah 1: Buat Akaun Google
Apabila anda membuat Akaun Google, kami meminta maklumat peribadi. Dengan menyediakan maklumat yang tepat, anda boleh membantu memastikan akaun anda selamat dan menjadikan perkhidmatan kami lebih berguna.

Semak sama ada anda sudah mempunyai Akaun Google
Jika anda telah melog masuk ke sebarang produk Google sebelum (seperti Gmail, Peta Google, atau YouTube), anda sudah mempunyai Akaun Google. Anda boleh menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang sama yang anda buat untuk produk tersebut untuk melog masuk ke mana-mana produk Google yang lain.

Jika anda tidak ingat pernah masuk dan ingin menyemak jika anda mempunyai akaun, masukkan alamat e-mel anda. Anda akan melihat mesej jika tidak ada Akaun Google yang dikaitkan dengan alamat e-mel anda.

Jika anda terlupa nama pengguna atau kata laluan anda, ikuti langkah-langkah untuk memulihkan akaun anda.

Semak di mana pemberitahuan e-mel dihantar
Langkah 2: Lindungi akaun anda dengan maklumat pemulihan
Sekiranya anda terlupa kata laluan anda atau seseorang menggunakan akaun anda tanpa izin anda, maklumat pemulihan yang dikemas kini menjadikannya lebih berkemungkinan anda akan mendapat kembali akaun anda.
  • Tambah nombor telefon pemulihan
  • Tambah alamat e-mel pemulihan
Bagaimana untuk menyediakan akaun baru anda pada komputer riba atau desktop anda
Ia mungkin lebih mudah untuk menyediakan akaun baru pada desktop atau komputer riba anda. Anda boleh pergi ke pautan ini dalam mana-mana penyemak imbas web untuk bermula.

Masukkan nama pertama dan terakhir anda.
Masukkan nama pengguna yang ingin anda gunakan untuk akaun tersebut. Anda mungkin perlu menambah nombor atau menggunakan nama lain jika orang yang anda mahu sudah digunakan.

Masukkan dan sahkan kata laluan yang akan anda gunakan untuk akaun itu.
Google perlu menghantar mesej teks untuk tujuan keselamatan. Masukkan nombor telefon anda.

Masukkan kod yang anda terima melalui mesej teks.
Masukkan alamat e-mel sandaran jika anda mempunyai satu. Ini boleh digunakan untuk membantu anda memulihkan akaun anda jika terkunci.
Masukkan tarikh lahir dan jantina pilihan anda.

đŸ‘‰Baca dan terima terma dan syarat

Anda juga boleh memilih data yang Google akan kumpulkan tentang diri anda.

Nota: Itu sahaja, Akaun Google baharu anda telah tersedia, sila semak e-mel Gmail anda.

Comments

Popular posts from this blog

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Membuat Video Montaj

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Cara Padam Akaun Facebook

Download dan Install Whatsapp Plus Baru