Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Bagaimana Untuk Mengedit Video di TikTok

Ketahui Cara Mengedit Video di TikTok

Bagaimana Untuk Mengedit Video di TikTok

Apa itu TikTok?, anda boleh semak di πŸ‘‰ Wikipedia.
Mempelajari cara mengedit video di TikTok mungkin bukan sesuatu yang anda mahu lakukan beberapa tahun lalu, tetapi dalam salah satu tahun yang paling huru-hara untuk masyarakat, TikTok telah mendapat manfaatnya. Sebagai salah satu apl yang paling banyak dimuat turun di App Store dan Google Play, popularitinya telah meningkat secara berterusan sepanjang tahun. Ia bukan sahaja menyediakan hiburan, tetapi juga keselesaan dan jenaka untuk ramai, mewujudkan perasaan perpaduan bagi penggunanya. Kisah kejayaan pengewangan media sosial juga telah meningkat sepanjang tahun lepas, oleh itu tidak menghairankan bahawa begitu ramai orang telah mengambil peluang untuk mencipta video TikTok sendiri. Semak juga di πŸ‘‰ Veed dot io.

 

Jangan risau - anda tidak perlu menjadi profesional penyunting video untuk mengedit video di TikTok. Seperti aplikasi penyuntingan video terbaik, perkhidmatan pembuatan dan penyuntingan video mesra pengguna TikTok memudahkan untuk menghidupkan mana-mana video, dan tidak sukar untuk memahaminya. Untuk memulakan anda, di bawah ialah panduan utama cara membuat dan mengedit video untuk TikTok. Jika anda masih tidak yakin TikTok lihat panduan tentang maksud TikTok, atau lihat apl pengeditan video teratas untuk YouTube. Semak juga di πŸ‘‰ Adobe dot com. 

Cuba semak langkah edit video di TikTok di bawah:πŸ‘‡

 

 

01. Laraskan tetapan kamera (Adjust camera settings)Klik butang tambah di bahagian bawah skrin utama TikTok apabila anda membuka apl, yang membawa anda ke kamera. Dalam kamera, terdapat beberapa tetapan yang boleh anda laraskan sebelum anda mula merakam. Semak juga di

Jika anda tahu muzik yang ingin anda gunakan, kemudian ketik ikon bunyi di bahagian atas skrin dan sama ada cari muzik di sini atau gunakan bunyi pilihan yang diiklankan sebagai popular di TikTok pada masa ini. Tetapi jika anda ingin merakam video anda dahulu, muzik sentiasa boleh ditambah kemudian.

Kamera TikTok juga termasuk ciri mod kecantikan, yang melembutkan wajah anda untuk menjadikan anda kelihatan lebih fotogenik. Terdapat juga beberapa penapis pelarasan warna yang boleh dipilih, yang boleh anda ubah bergantung pada jenis adegan yang anda rakam. Penapis G6 menyanjung wajah dan B5 cenderung bagus untuk landskap. Ini termasuk peluncur yang membolehkan anda melaraskan seberapa kuat penapis akan digunakan pada video.02. Tambah kesan (Add effect)


Terdapat beberapa kesan berbeza yang tersedia untuk digunakan pada kamera TikTok, termasuk menggunakan latar belakang pilihan anda daripada gulungan kamera anda, atau bahkan membuat beberapa klon anda menari di sebelah anda. Biasanya, kesan tertentu sedang menjadi sohor kini, tetapi anda juga boleh menyimpan kesan untuk digunakan kemudian tanpa perlu mencari kesemuanya lagi.


03. Rakam video anda


Kini anda boleh mula merakam klip anda! Anda boleh memilih untuk menangkap sama ada video 15 saat atau 60 saat, supaya kamera akan berhenti merakam secara automatik selepas masa ini. Terdapat juga pemasa yang boleh ditetapkan untuk mula merakam selepas tiga atau sepuluh saat. Mengetik pada butang rekod akan membenarkannya merakam video seperti biasa sehingga ia mencapai penghujung 15 atau 60 saat, tetapi menahan butang itu akan membolehkan anda juga mengezum masuk dan keluar semasa video dirakam, dengan meluncurkan jari anda ke atas atau ke bawah skrin.

Apabila anda telah selesai merakam satu bahagian, sama ada keluarkan jari anda dari skrin atau ketik butang rekod untuk menghentikannya, dan kemudian ulangi sehingga anda selesai merakam semua bahagian video anda. Jika anda mengacaukan bahagian, maka jangan panik – hanya tekan butang padam dan ia akan menyingkirkan rakaman terakhir.04. Laraskan klip Video anda (Adjust your Video clip)


Setelah anda merakam semua video anda, ketik tanda di sebelah butang rakam. Ini akan membawa anda ke skrin pengeditan awal, di mana keseluruhannya akan dimainkan secara serentak. Di sinilah teks boleh ditambah dan klip boleh dilaraskan. Mulakan dengan mengetik pada butang laraskan klip di sudut kanan atas. Di sini, anda boleh memilih setiap klip anda dan melaraskan panjangnya secara individu. Klip juga boleh dirakam semula dengan mengetik pada mula semula apabila video dipilih. Setelah anda selesai di sini, klik simpan.


05. Edit bunyi (Edit the sound)


Jika anda tidak menambah muzik sebelum merakam, sekarang adalah peluang anda. Hanya ketik pada bunyi di sudut kiri bawah, dan cari bunyi yang ingin anda gunakan atau cari bunyi yang disyorkan. Anda boleh memilih daripada beberapa pilihan bahagian yang berbeza bagi setiap lagu, antara bahagian 15 hingga 60 saat. Anda juga boleh menggemari bunyi supaya mudah dicari untuk kali seterusnya di bawah butang kegemaran anda di sebelah butang temui pada tetingkap bunyi.

Seterusnya anda boleh melaraskan kelantangan klip asal anda yang dirakam berbanding dengan bunyi yang anda tambah daripada TikTok. Untuk melakukan ini, hanya ketik pada kelantangan, dan untuk merakam suara pada video anda, pergi ke ikon mikrofon di sebelah kanan skrin. Jika anda ingin mengedit bunyi suara anda, hanya ketik pada kesan suara untuk memilih daripada pilihan suasana yang berbeza.06. Tambah kesan selepas penangkapan (shooting effect)


Penapis yang sama boleh ditambah di bahagian atas sebelah kanan skrin jika anda tidak menambahkannya sebelum merakam, dan butang kesan membolehkan anda menambah rupa berbeza di bahagian atas video anda, seperti dengan kesan strob pelangi yang popular, yang mencipta rupa lampu berkelip pelbagai warna. Anda juga boleh menambah latar belakang - lihat panduan kami tentang cara menggunakan skrin hijau di TikTok.


Pilih kesan yang ingin anda gunakan, mainkan video dan hanya tahan pada kesan di bahagian video yang anda mahu ia digunakan. Anda boleh terus menambah lebih banyak kesan pada bahagian video yang berlainan juga, sehingga anda berpuas hati dengan apa yang telah anda buat.


07. Tambah peralihan (Add transitions)


Mengklik pada peralihan membolehkan anda memilih daripada pelbagai cara yang bergaya untuk beralih dengan lancar daripada satu klip ke klip lain dalam video anda, untuk tempoh anda menahan peralihan semasa anda menggunakannya pada video.

Sebarang kesan yang digunakan boleh dipadamkan dengan butang buat asal di bawah garis masa, membolehkan anda mula menambahkannya semula. Mana-mana bahagian video anda boleh dimasukkan ke dalam gerakan perlahan, kelajuan terbalik atau berulang dalam bahagian masa tetingkap kesan, dan bahagian split membenarkan pilihan yang berbeza untuk menduplikasi sebahagian daripada video anda ke dalam sebarang bilangan petak atau kesan. Simpan di bahagian atas apabila anda selesai dengan tetingkap kesan.


08. Tambah pelekat (Add stickers)


Ikon pelekat di bahagian bawah tetingkap pengeditan mempunyai pelbagai jenis grafik dan emoji untuk ditambahkan pada video anda untuk anda semak imbas. Ini termasuk pilihan seperti masa, pelekat sohor kini, keupayaan untuk menyertakan tinjauan pendapat dalam video anda dan semua emoji yang disertakan dalam papan kekunci anda.

Juga dalam 'pelekat', anda boleh menggunakan zum muka secara manual, dan zum masuk pada wajah di mana-mana bahagian video.09. Siarkan video anda di TikTok


Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan pengeditan anda, klik butang seterusnya berwarna merah, yang akan membawa anda ke skrin penyiaran. Anda akan melihat lakaran kecil video anda di penjuru kanan sebelah atas - mengetik pada ini akan menunjukkan kepada anda video yang telah siap pada satu gelung, dan mengklik pada kulit pilihan akan membolehkan anda memilih bahagian 2-3 saat video anda yang akan dipaparkan sebagai pratonton pada profil anda. Menambah dalam hashtags memberi peluang kepada video anda untuk dilihat oleh khalayak yang lebih luas, dan anda juga boleh menandakan rakan dalam video - seperti di Instagram.

TikTok memberikan video anda tiga pilihan keterlihatan; awam; peribadi (hanya anda boleh melihatnya dan ia tidak akan muncul pada profil anda); atau rakan (muncul pada profil anda untuk orang yang anda ikuti yang mengikuti anda kembali). Pilihan benarkan duet bermakna TikTokkers lain boleh bertindak balas atau berinteraksi dengan video anda dengan merakam video di sebelah anda pada skrin mereka, dan kemudian menyiarkannya pada profil mereka.

Pilihan yang dibenarkan ialah ciri baharu yang turut membenarkan TikTokkers lain berinteraksi atau bertindak balas terhadap video anda, tetapi video anda muncul sebagai bahagian pertama video mereka, yang boleh mereka potong pada bila-bila masa, dan bukannya berjalan serentak di sebelah video mereka, seperti pilihan duet.

Setelah anda berpuas hati dengan semua tetapan penyiaran anda, teruskan dan klik siaran. Video biasanya mengambil masa satu hingga tiga minit untuk dimuat naik, pada ketika itu ia boleh muncul pada halaman ForYou sesiapa sahaja dan akan muncul pada halaman Mengikuti pengikut anda. 

 

😎 Tahniah – anda telah mencipta video TikTok...

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram