Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

 Bagaimana Edit Video Guna PC/ Laptop/ Komputer


Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC
 

Video semakin menjadi alat pemasaran yang popular kerana ia menawarkan cara yang mudah tetapi berkesan untuk berkongsi mesej. Oleh itu, pemasar, YouTuber dan pemain sentiasa mencipta dan berkongsi video yang boleh mengandungi maklumat pemasaran atau demonstrasi, yang biasanya dikenali sebagai video "cara-cara". Tetapi untuk video anda berkongsi mesejnya dengan berkesan, anda perlu memastikan ia disunting dengan betul.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dua cara yang berkesan untuk mengedit video pada komputer riba anda untuk kedua-dua PC dan Mac. Kedua-dua penyelesaian adalah percuma dan mudah diakses oleh sesiapa sahaja yang mempunyai komputer. Mari mulakan dengan cara mengedit video pada PC menggunakan apl Foto.


Bahagian 1: Edit Video pada Komputer Riba dengan Apl Foto pada Windows

Kebanyakan orang tidak mengetahuinya, tetapi Aplikasi Foto pada Windows 10 mempunyai keupayaan menyunting video tersembunyi, membolehkan anda memangkas video sedia ada atau membuat video baharu. Untuk menggunakan Apl Foto untuk mengedit video, ikuti langkah mudah ini;Langkah 1: Buka Video yang Anda Ingin Sunting

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

Untuk bermula, anda perlu mengedit video yang ingin anda edit. Anda boleh melakukan ini dari Windows Explorer. Cuma cari fail video, klik kanan padanya dan pilih "Buka Dengan > Apl Foto.

Video akan dibuka dalam Aplikasi Foto Windows 10 dan mula dimainkan, untuk mengakses suite pengeditan, klik pada "Edit & Buat" pada bar alat di bahagian atas.


Langkah 2: Edit Video
 

Sebaik sahaja anda mengklik butang edit ini, anda akan melihat beberapa pilihan penyuntingan muncul. Untuk memangkas video mengikut panjang yang dikehendaki, pilih pilihan "Pangkas".

Ini akan membuka alat Trim dan apa yang anda perlu lakukan ialah seret dua pemegang pada main semula untuk menyerlahkan bahagian video yang anda ingin simpan. Anda boleh memastikan anda tidak memangkas terlalu banyak video dengan mengklik pada butang main balik untuk melihat bahagian yang dipilih.

Setelah anda berpuas hati dengan pilihan tersebut, klik "Simpan Salinan" di bahagian atas untuk menyimpan bahagian video yang dipangkas.

Anda juga boleh mengklik pada "Tambah Slo-mo" juga untuk memilih kelajuan yang lebih perlahan yang kemudiannya boleh anda tambahkan pada bahagian video dengan cara yang sama.

Alat "Simpan Foto" membolehkan anda menyimpan bingkai video sebagai imej. Apabila anda mengklik padanya, anda akan melihat anak panah di bahagian bawah yang akan mengarahkan anda ke "Bingkai Seterusnya" dan "Bingkai Sebelumnya" untuk memudahkan anda mencari bingkai yang anda inginkan.

Seperti namanya, alat "Draw" membolehkan anda melukis pada video. Anda boleh memilih daripada pen mata bola, pen kaligrafi dan alat pemadam. Anda juga boleh membuat lukisan dalam pelbagai warna.Langkah 3: Menambah Teks dan Menggunakan kesan 3D

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

Alat ini lebih maju sedikit dan memerlukan pembuatan projek video baharu. Untuk bermula, klik pada "Buat Video dengan Teks" atau "Tambah Alat kesan 3D" dan kemudian pilih "Video Baharu dengan Muzik"

Klik pada "Buat" dan kemudian pilih video atau foto yang ingin anda tambahkan. Anda boleh memilih satu video untuk diedit atau lebih daripada satu video jika anda ingin menggabungkannya. Jika anda ingin menambah lebih banyak foto atau imej pada projek itu, anda hanya perlu seret dan lepaskannya ke dalam tetingkap ini.

Sebaik sahaja video atau video telah ditambahkan pada projek, anda sepatutnya melihat alat penyuntingan dalam anak tetingkap Papan Cerita. Klik pada alat "Teks" untuk menambah teks pada video dalam gaya yang berbeza, termasuk teks animasi.

Alat gerakan akan membolehkan anda memilih gaya gerakan kamera yang berbeza untuk video.

Untuk menggunakan kesan 3D pada video, pilih alatan kesan 3D untuk membuka pustaka kesan yang disediakan oleh suite pengeditan, dan kemudian pilih satu atau lebih untuk ditambahkan pada projek.

Jika anda ingin menambah muzik pada video, klik pada butang "Muzik" di bar atas dan pilih daripada pilihan yang dibentangkan atau klik "Muzik Anda" untuk menambah muzik tersuai.Langkah 4: Eksport Video

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

Apabila anda selesai mengedit, klik pada "Eksport atau Kongsi" untuk menyimpan projek video ke komputer anda.

Anda juga boleh memilih "Tambah ke Awan" jika anda ingin memuat naik terus projek video ke Awan Microsoft walaupun anda perlu memberikan Akaun Microsoft dan kata laluan anda untuk melakukannya.


Bahagian 2: Edit Video pada Komputer Riba dengan iMovie pada Mac

Pengguna Mac juga mempunyai editor video terbina dan percuma yang berguna apabila anda ingin mengedit video pada Komputer Riba anda. Ini ialah iMovie, salah satu penyunting video yang paling penuh ciri di pasaran yang juga datang percuma dengan Mac OS X. Untuk menggunakan iMovie untuk mengedit video anda, ikuti langkah yang sangat mudah ini;Langkah 1: Import Video yang Anda Ingin Sunting
 

Jika video yang anda ingin edit belum ada pada Mac, anda perlu, pertama sekali, menambah video itu pada komputer anda. Anda boleh melakukannya menggunakan peranti storan seperti pemacu USB atau dengan menyambungkan kamera video ke komputer.

Jika anda belum mempunyai video yang ingin anda edit, anda boleh menggunakan kamera iSight pada Mac anda untuk merakam video dengan mudah. Semua video yang dibuat menggunakan kamera iSight ditambah secara automatik pada iMovie.

Setelah video berada pada komputer anda, iMovie harus mencipta "Acara" baharu. Masukkan nama untuk projek apabila digesa untuk memulakan proses penyuntingan.

Langkah 2: Gunakan Pelayar Projek untuk Mengedit Video
 

Anda kemudiannya perlu menggunakan pelayar projek dalam iMovie untuk mengedit video. Untuk berbuat demikian, hanya seret video dari penyemak imbas acara ke penyemak imbas projek di mana semua alat penyuntingan berada.

Penyemak imbas projek adalah jauh lebih mudah untuk digunakan kerana ia membolehkan anda memainkan semula video dengan mudah semasa proses penyuntingan untuk memastikan projek itu berjalan seperti yang anda mahukan.

Langkah 3: Edit Video dalam iMovie
 

Sama seperti Apl Foto dalam Windows, iMovie juga menawarkan anda pelbagai cara untuk mengedit video.

Jika anda ingin memisahkan bahagian video, hanya letakkan kursor di lokasi yang tepat di mana anda ingin membahagi video, di bawah tetingkap tontonan, dan kemudian pilih "Edit > Pisahkan Video di Kepala Main".

Jika anda ingin memangkas video, klik pada "Pangkas" dan kemudian menggunakan segi tiga yang muncul dalam garis masa, pilih kawasan video yang anda ingin edit.

Anda juga boleh menambah pelbagai kesan pada video. Untuk berbuat demikian, klik dalam tab "Kesan" yang terletak di bahagian bawah dan kemudian pilih klip yang ingin anda tambahkan kesannya. Pilih jenis kesan khusus yang ingin anda gunakan.

Setelah kesan telah ditambahkan pada klip, adalah penting untuk memainkan semula video untuk memastikan anda telah memilih kesan yang betul dan meletakkannya pada kedudukan yang betul sebelum meneruskan. Apabila anda berpuas hati dengan kesan yang dipilih, klik pada butang "Pratonton" untuk membuka tetapan kesan dan kemudian klik "Guna" untuk menambah kesan pada video.

Dengan iMovie, anda juga boleh menambah tema, muzik latar belakang, teks dan peralihan pada video. Alat penyuntingan menyediakan perpustakaan muzik yang besar untuk dipilih atau anda boleh menambah muzik tersuai daripada iTunes.


Langkah 4: Eksport Video yang Diedit
 

Anda disyorkan menggunakan main balik untuk menyemak dan menyemak semula sama ada anda telah membuat pengeditan yang betul pada video. Setelah anda benar-benar yakin bahawa segala-galanya dengan video itu OK, klik pada ikon "Eksport" di bahagian atas sebelah kanan skrin untuk memuktamadkan video.

Salah satu perkara terbaik tentang iMovie ialah anda boleh memuat naik video terus dari program ke YouTube, Facebook dan tapak perkongsian video lain. Jika anda ingin memuat naik video ke YouTube, contohnya, pilih ikon YouTube dan log masuk ke akaun anda. Anda juga boleh melaraskan sifat lain video dari terus dalam iMovie. Anda boleh menambah penerangan untuk video, memilih peleraian dan juga memilih kategori dan teg untuk video.

Bahagian 3: Gunakan Editor Video Laptop Mudah

Jika anda akan mengedit video tutorial atau demo, ia adalah pilihan yang baik untuk menggunakan Wondershare DemoCreator. Alat penyuntingan video yang mudah tetapi berkuasa ini menyediakan pelbagai alat anotasi dan kapsyen untuk membantu anda membuat video tutorial yang lebih baik. Ia adalah editor yang direka untuk semua orang, jadi tiada kemahiran profesional diperlukan. Hanya muat turun perisian dan ikuti langkah di bawah untuk mula membuat klip ajaib anda.

Langkah 1: Jalankan perisian dan kemudian klik "Editor Video" dari antara muka utama.

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC
 

Langkah 2: Pergi ke pilihan "Fail" di sudut kiri atas perisian dan kemudian pilih "Import Fail Media".

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

Langkah 3: Setelah video diimport, seretnya dari bahagian "Media" ke dalam garis masa.

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

Langkah 4: Kini anda boleh mula mengedit video dengan menambahkan anotasi, kesan kursor, mempercepatkan atau memperlahankan video seperti yang anda mahu.

Cara Mengedit Video Pada Laptop/PC

Itulah, dua cara paling berkesan untuk mengedit video pada komputer riba anda untuk kedua-dua Mac dan Windows. Keindahan penyelesaian di atas ialah kedua-duanya bebas sepenuhnya untuk digunakan dan terbina dalam sistem anda, tiada perisian untuk dimuat turun atau dipasang dan mereka menawarkan banyak ciri yang sebahagiannya anda tidak akan dapati pada program berbayar.

Nota: Seperti biasa, mendengar daripada anda, tinggalkan ulasan atau soalan di bawah untuk memberitahu pendapat anda dan membantu dengan apa sahaja yang anda perlukan.
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram

Cara Buat Video Montaj