Widget Percuma Untuk Blogger


Di dalam dunia pengkomputeran, widget web adalah widget perisian untuk web. Ia adalah satu aplikasi kecil dengan fungsi yang terhad yang boleh dipasang dan dilaksanakan dalam laman web oleh pengguna. Selain menghias blog dengan berbagai jenis fungsi seperti animasi flash,kesan suara -sound effect dan lain-lain.

Widget membenarkan pengguna untuk menjadikan kandungan peribadi ke dalam aplikasi web dinamik yang boleh dikongsi di laman web di mana kod itu boleh dipasang. Sebagai contoh, "Laporan Cuaca Widget" boleh melaporkan cuaca hari ini dengan mengakses data dari Weather Channel, ia juga boleh ditaja oleh Channel Cuaca.

Widget mempunyai peranan permohonan sementara atau tambahan, bermakna ia hanya menduduki sebahagian daripada laman web dan sesuatu yang berguna dengan maklumat diambil dari laman web lain dan dipaparkan di laman lain. Syarat-syarat lain yang digunakan untuk menggambarkan widget web ini termasuklah: portlet, sebahagian web, alat, lencana, modul dan coretan. Widget biasanya diwujudkan dalam DHTML atau Adobe Flash.

Widget mungkin dianggap sebagai permohonan yang boleh dimuat turun yang kelihatan dan bertindak seperti aplikasi menggunakan teknologi web termasuk JavaScript, Flash, HTML dan CSS. Widget digunakan dan bergantung kepada API web terdedah sama ada oleh pelayar (web browser) atau oleh enjin widget seperti Akamai, Clearspring, KickApps, MassPublisher, NewsGator, Widgetbox atau lain-lain lagi.

Anda boleh mendapat widget percuma di laman blog yang khusus tentang widget seperti : Adiwidget , Widgetindex ,Animaxwidget atau  Hit Counter , Feedjit , Islamic Widget  dan lain-lain.
Comments
Subscribe to Our Newsletter

Dapatkan Update Terkini Terus Ke Email Anda...


*Kami Benci Spam!

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Padam Akaun Instagram

Bagaimana Cara Hack "Wifi Password"

Cara Membuat Video Montaj

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)