Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Cara Guna Google Sheet

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive


Google Sheets ialah satu alat berkuasa yang boleh anda gunakan untuk pelbagai tugasan dipacu data. Pada masa yang sama, untuk mengetahui selok-belok yang telah disediakan oleh GSheets, dan anda perlu bermula dari asas. Tutorial untuk pemula ini bertujuan untuk membantu anda. Jom kita mulakan...


Untuk membuat hamparan baharu, pergi ke Google Drive. Ia mengandungi folder dan fail, dan anda perlu mencipta folder baharu dengan mengklik + New di atas. Mari kita lihat di Google Sheets untuk Pemula. Klik Create untuk meneruskan. Semak juga di πŸ‘‰ Google Spreadsheets.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Selepas itu anda boleh membuat Google Sheets baharu: Pergi ke folder → Klik + New di atas → Google Sheet → pilih sama ada anda mahu membuat helaian kosong atau menggunakan templat. Untuk templat, anda boleh sama ada membuat dan memuat naik templat khusus untuk organisasi anda atau menggunakan galeri templat Google. Mari pilih helaian kosong sekarang. Semak juga di πŸ‘‰ Google Docs Editor Help.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Cara membuat hamparan dengan sheets.new

Salah satu helah paling hebat dengan mencipta Google Sheet ialah menggunakan .new. Taip sheets.new dalam penyemak imbas anda dan anda mendapat hamparan baharu yang dibuat serta-merta! Ia disimpan secara automatik pada Google Drive anda.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Namakan hamparan di penjuru kiri sebelah atas untuk mencarinya dengan mudah kali seterusnya menggunakan carian dalam Google Drive. Jika anda ingin menyusunnya, klik pada ikon folder. Di sini, anda boleh sama ada mencipta folder baharu untuk menyimpan fail ini atau memilih yang sedia ada.


Cara memuat naik hamparan sedia ada

Anda boleh memuat naik fail Excel atau CSV anda dan menukarnya menjadi Helaian Google. Untuk ini, anda perlu seret dan lepaskan fail anda ke folder di Google Drive. Untuk berbilang fail, pergi ke menu Tetapan dan pilih Tukar fail yang dimuat naik untuk mengelak daripada menukar setiap fail secara manual. Kini, sebarang fail yang ditambahkan pada GDrive akan ditukar secara automatik tanpa salinan.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Jika atas sebab tertentu, anda tidak boleh membuat pengeditan dalam fail Excel atau CSV anda selepas penukaran, jangan risau. Untuk menjadikannya boleh diedit, klik Buka dengan Helaian Google di atas. Google akan membuat salinan Helaian Google dalam folder yang sama.


Bekerja dengan hamparan

Mari kembali ke hamparan kosong kami. Perlu diingat bahawa Google Drive menyimpan secara automatik setiap perubahan yang anda buat. Mesej di atas ini sentiasa dipaparkan apabila perubahan telah disimpan.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Tambah, namakan semula, padam dan manipulasi lain dengan helaian

Satu hamparan mungkin mengandungi beberapa helaian. Anda harus menggunakan yang berasingan untuk memastikan data baru, pengiraan dan papan pemuka anda teratur. Anda boleh mencari helaian di bahagian bawah. Untuk menamakan semula helaian, klik dua kali padanya dan taip nama yang anda mahu. Untuk menambah satu helaian lagi, klik tambah dan helaian baharu muncul.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Anda boleh menukar pesanan dengan mengklik pada helaian, menahan dan menyeretnya ke tempat yang betul. Jika anda mengklik kanan pada helaian, anda boleh memadam, menduplikasi, malah menyalinnya ke hamparan lain dalam Google Drive anda.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Anda juga boleh menukar warna setiap helaian. Pengekodan warna boleh sangat membantu jika anda mempunyai beberapa helaian dengan data mentah dan pengiraan.


Jika anda mengklik semua helaian, anda akan melihat senarai dengan tanda warna dan boleh menavigasi melaluinya. Ini banyak membantu sekiranya anda mempunyai 10 atau 20 helaian dalam fail yang sama, dan ia tersembunyi di sebelah kanan.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Struktur lembaran

Setiap helaian mempunyai sel, lajur dan baris.


Lajur dan baris

Lajur ditunjukkan mengikut abjad. Baris ditunjukkan secara berangka.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Pilih keseluruhan lajur atau keseluruhan baris dengan mengklik pada indeks. Jika anda klik kanan, anda boleh melihat senarai pilihan untuk dilakukan dengan baris atau lajur: potong, salin, sembunyi, ubah saiz, dsb. Anda juga boleh memasukkan lajur baharu di sebelah kiri atau kanan. Apabila melakukan ini, ingat bahawa hamparan akan menyalin format lajur asal yang telah anda pilih kepada yang baru dibuat. Begitu juga, anda boleh memasukkan baris baharu di atas atau di bawah.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive

Untuk memilih keseluruhan helaian, gunakan butang ini di penjuru kiri sebelah atas.

Cara Membuat dan Mencari Spreadsheet dalam Google Drive


Anda juga boleh membekukan lajur dan baris (memastikan ia kelihatan pada bila-bila masa) dengan penanda ini.


Sel

Sel membolehkan anda menyimpan data dan membuat pengiraan berdasarkan data dalam sel lain. Setiap sel mempunyai indeks - gabungan indeks lajur dan baris. Contohnya ialah A1, B2, C3, dsb. Indeks agak berguna untuk memilih julat sel yang berbeza.


Contohnya, jika anda perlu menjumlahkan julat sel tertentu, anda boleh memilihnya dengan mengklik sel pertama dan menyeret keseluruhan julat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai set data yang lebih besar untuk digunakan, anda boleh menaip indeks sel tempat julat bermula, titik bertindih dan indeks sel terakhir. Oleh itu, SUM (E2:E243) bermakna semua nilai bermula dari sel diindeks E2 kepada sel diindeks E243 akan dijumlahkan. Berikut ialah cara yang paling biasa untuk memilih julat yang berbeza:


(A2,A5) – untuk menggunakan hanya nilai dalam A2 dan A5. Tahan Command (untuk Mac) atau Ctrl (untuk PC) dan klik pada sel untuk memilih.

(A2:A5) – untuk menggunakan semua nilai dalam sel dari A2 hingga A5. Klik pada sel pertama dan seret untuk memilih sel lain.

(A:A) – untuk menggunakan semua nombor dalam lajur. Hanya klik pada indeks lajur untuk memilihnya.

(A3:A) – untuk menggunakan semua nilai dari A3 hingga hujung lajur.

(2:2) – untuk menggunakan nilai dalam baris #2. Hanya klik pada indeks baris untuk memilihnya.

(A2:2) – untuk menggunakan nilai dari A2 hingga hujung baris.

Jenis data

Anda boleh memasukkan teks, maklumat berangka, tarikh, mata wang. Untuk memasukkan data dalam helaian, klik pada sel. Anda hanya boleh menaip data dengan segera atau menggunakan medan di sini di bahagian atas. Anda boleh melaraskan saiz medan. Tetapi jangan lupa untuk memilih sel yang betul sebelum anda menggunakan medan input ini. Memasukkan data di sini sangat berguna apabila bekerja dengan fungsi yang besar.


Hamparan secara automatik mengenali jenis data yang anda masukkan. Teks dijajarkan di sebelah kiri, nombor dan tarikh - di sebelah kanan. Walau bagaimanapun, anda boleh melaraskan format secara manual. Gunakan FORMAT untuk memilih jenis data yang anda masukkan.


Butang dalam menu membolehkan anda menukar nombor kepada $ atau %, serta mengurangkan atau menambah tempat perpuluhan.


Pemformatan data

Untuk menggunakan pemformatan teks, anda perlu memilih sel yang anda mahu dan mereka bentuk teks anda dengan menggunakan fon, saiz teks, tebal, condong, coretan, warna teks, dsb.


Anda boleh menguruskan teks dalam setiap sel menggunakan butang ini dalam menu. Ia membolehkan anda melimpah, membalut atau klip teks. Pilihan lain ialah mengubah saiz lajur secara manual.


Jika anda ingin mewarnakan sel untuk menandakan pengepala, jenis data yang berbeza atau sel yang mengandungi formula dan hasil fungsi, pilih sel dan gunakan butang warna isian.


Anda juga boleh menambah sempadan yang boleh dilihat menggunakan butang ini dalam menu. Ia berguna sekiranya anda ingin mencetak hasilnya. Pilih sel yang anda mahu sempadan kelihatan dan gunakan pilihan yang sepadan: semua sempadan, sempadan dalaman, satu sempadan di bahagian atas, bawah, kiri atau kanan dan seterusnya. 


😎Pada masa yang sama, jika anda mengalihkan sel, lajur atau baris, sempadan tersebut akan bergerak juga. Oleh itu, anda perlu memformat semula helaian anda berulang kali.


Comments

  1. Wah! Panduan yang amat lengkap.. Terbaik! Pasti kami singgah sini lagi untuk baca entri terkini. Google Sheets amat baik untuk pengguna Google yang mahu menggunakan spreadsheets secara mudah alih dan menyimpan keseluruhan data di internet. Keep up the good work

    ReplyDelete

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram