Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10

Screenshot (Tangkapan skrin) adalah imej yang diambil dari apa sahaja yang terdapat pada skrin anda. Hari ini saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengambil tangkapan skrin dalam Windows 10.

Anda boleh mengambil tangkapan skrin pada hampir mana-mana platform, dan mengambil tangkapan skrin dalam Windows tidak berbeza. Ia mempunyai pilihan terbina dalam yang berfungsi hebat untuk tugas asas, tetapi banyak program pihak ketiga menawarkan lebih banyak kemudahan penggunaan dan ciri. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara untuk mengambil tangkapan skrin dalam Windows 10.

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10


Kaedah Satu: Ambil Skrin Pantas dengan Skrin Cetak (PrtScn)
Tekan butang PrtScn untuk menyalin skrin ke papan klip
Tekan butang Windows + PrtScn pada keyboard anda untuk menyelamatkan skrin pada fail
Gunakan alat Snipping terbina dalam
Gunakan Bar Permainan dalam Windows 10

Butang Cetak Skrin pada papan kekunci anda boleh mengambil tangkapan skrin dan menyimpannya sebagai fail, mengambil tangkapan skrin tanpa menyimpannya sebagai fail, atau mengambil tangkapan skrin hanya satu tetingkap (bukan seluruh skrin). Butang skrin cetak mungkin dilabelkan sebagai "PrtScn," "PrntScrn," "Print Scr," atau sesuatu yang serupa. Pada kebanyakan papan kekunci, butang biasanya dijumpai di antara F12 dan Tatal Kunci. Pada papan kekunci komputer riba, anda mungkin perlu menekan kekunci "Fungsi" atau "Fn" untuk mengakses ciri Skrin Cetak. Apabila anda menekan kekunci, ia akan kelihatan seperti tiada apa yang berlaku, tetapi tangkapan skrin telah disimpan ke clipboard anda.

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10


Untuk simpan Screenshot sebagai Fail
Tekan kekunci logo Windows + PrtScn. Jika anda menggunakan tablet, tekan butang "butang logo Windows + butang bawah". Pada beberapa komputer riba dan peranti lain, anda mungkin perlu menekan butang "Windows logo + Ctrl + PrtScn "atau" kekunci logo Windows + Fn + PrtScn "sebaliknya. Periksa manual komputer riba anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10


Skrin akan rosak seketika, dan anda akan melihat tangkapan skrin muncul sebagai fail dalam folder bertajuk "Skrin", di dalam folder "Gambar" lalai anda. Tangkapan skrin secara automatik dilabelkan dengan nombor.

Anda hanya akan melihat skrin anda redup jika anda mempunyai "Tingkap animasi apabila meminimumkan dan memaksimumkan" dihidupkan dalam tetapan kesan visual anda (Sistem> Tetapan sistem lanjutan> Klik tab Advanced> Klik Tetapan di bawah bahagian Prestasi).

Cara Mengambil Screenshot dalam Windows 10


Untuk Ambil Skrin Tanpa Penjimatan
Tekan kekunci "PrtScn". Tangkapan skrin paparan anda kini disalin ke papan keratan. Buka editor imej kegemaran anda, pemproses kata, atau program lain yang anda mahu gunakan imej masuk. Pilih Edit> Paste untuk tampal tangkapan skrin di mana sahaja anda suka. Dimensi imej akan sama dengan resolusi desktop anda. Nota: Pada beberapa komputer riba dan peranti lain, anda mungkin perlu menekan kekunci "Alt + Fn + PrtScn" sebaliknya. Periksa manual komputer riba anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Untuk Ambil Tangkapan Skrin Hanya Satu Tetingkap
Klik pada bar tajuk tetingkap yang anda mahu tangkapan. Tekan "Alt + PrtScn". Tangkapan skrin semasa anda yang aktif akan disalin ke papan keratan, sama seperti pada bahagian terakhir. Tampalkannya ke editor imej kegemaran anda atau editor dokumen. Nota: Pada beberapa komputer riba dan peranti lain, anda mungkin perlu menekan kekunci "Alt + Fn + PrtScn" sebaliknya. Periksa manual komputer riba anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Untuk Ambil Skrin Tapak Bahagian Skrin 
Tekan "Windows + Shift + S". Skrin anda akan kelihatan kelabu dan kursor tetikus anda akan berubah. Klik dan seret pada skrin anda untuk memilih bahagian skrin anda yang anda mahu tangkapan. Tangkapan skrin di kawasan skrin yang anda pilih akan disalin ke clipboard anda. Anda boleh menampalnya dalam mana-mana aplikasi dengan memilih Edit> Tampal atau menekan Ctrl + V, seperti yang anda akan masukkan pintasan skrin penuh yang diambil dengan kunci Skrin Cetak.

Ini hanya berfungsi dalam Kemas Kini Pencipta Windows 10. Pada versi lama Windows, pintasan ini adalah sebahagian daripada aplikasi OneNote Microsoft. Dengan Kemas Kini Pencipta, Microsoft mengintegrasikan pintasan ini ke dalam Windows 10 itu sendiri.

Kaedah Dua: Ambil Skrin Lebih Fleksibel dengan Alat Perkakas
Alat Snipping telah menjadi sebahagian daripada Windows untuk masa yang lama. Alat ini mula-mula disertakan dalam Windows Vista, dan tidak pernah mendapat sebarang ciri baru selain beberapa perbaikan bug. Alat percetakan boleh mengambil tangkapan skrin tingkap terbuka, kawasan segi empat tepat, kawasan bebas bentuk, atau keseluruhan skrin. Anda boleh memberi annotate snip anda dengan pen berwarna berwarna atau penyerlah, simpan sebagai gambar atau fail MHTML, atau kirimkannya kepada rakan.

Alat Perkakas dalam Windows Vista, 7, dan 8 mempunyai satu batasan: ia tidak dapat menangkap tangkapan skrin yang melibatkan pergerakan tetikus. Untuk menangkap sesuatu yang melibatkan pergerakan tetikus, seperti menu pop timbul dan petua, anda perlu menggunakan kaedah Cetak Skrin.

Di Windows 10, Alat Snipping mempunyai pilihan "Kelewatan" baru, yang akan membolehkan anda menangkap tangkapan skrin menu dan alat tangkapan skrin. Buka aplikasi Alat Kilat dan klik Kelewatan. Dari senarai di bawah, klik pada bilangan berapa saat yang anda ingin tunggu sehingga tangkapan skrin diambil.

Apabila anda ingin mengambil tangkapan skrin, gunakan kombinasi papan kekunci ("kunci Windows + G" secara lalai) dan klik atau klik pada kotak "Ya, ini adalah permainan" jika digesa. Sekarang tekan "Ikon kamera" atau "Win + Alt + PrtScn" untuk mengambil tangkapan skrin. Nota: Pintasan papan kekunci hanya akan berfungsi jika anda sebelum ini telah menyemak kotak "Ya, ini adalah permainan" untuk permainan tertentu ini. Anda akan melihat pemberitahuan yang memberitahu anda "Skrin disimpan." Jika anda mengklik pemberitahuan, ia akan terbuka kepada "Xbox> DVR Permainan> Pada PC ini" untuk melihatnya.

Kaedah Empat: Ambil Skrin yang Lebih Kuasa dengan Cara Mudah dengan Snagit
Semua kaedah terbina dalam Windows mempunyai kebaikan dan keburukan mereka sendiri. Jika anda mengambil banyak tangkapan skrin dan mahu lebih banyak fleksibiliti daripada alat binaan terbina dalam, alat pihak ketiga adalah pilihan terbaik anda.

Anda boleh mengambil video pendek jika anda mahu, mencantumkan tangkapan skrin, menarik anak panah dan bentuk, dan apa sahaja yang anda boleh bayangkan alat tangkapan skrin harus dapat dilakukan. Ini alat yang hebat yang kami cadangkan, terutama jika anda perlu mengambil banyak tangkapan skrin.

Terdapat percubaan percuma yang boleh anda muat turun untuk menyemaknya sebelum mengganggu untuk membelanjakan wang di atasnya. Setelah mencubanya, mungkin anda tak nak lagi untuk kembali guna Windows Tools.

Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram