Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)

Bagaimana Mendaftar Akaun Gmail, Google

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)

Google Account: Gmail, Youtube, Google Drive, Chrome, Picasa, Google Maps, Google Play Store, Blogger, semua perkhidmatan hebat ini harus bermula dengan memerlukan Akaun Google. Sama ada anda ingin membuat akaun profesional untuk membantu proses "Membuat Akaun Google" atau "Mendaftar Akaun Google Baru" adalah mudah dan cepat, cuba semak bantuan Google sila klik  disini ada terdapat beberapa cara-cara untuk memulakan langkah-langkah "Mendaftar Akaun Gmail" dan bagaimana untuk melakukannya. Klik SINI.

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)

Bagaimana untuk menyediakan akaun baru pada telefon pintar (Smart Phone) atau tablet anda. Jika anda sudah menggunakan peranti telefon Android, proses untuk penyediaan akaun Google mudah dilakukan dan boleh terus ke dalam menu Tetapan, seterusnya persediaan awal untuk telefon tersebut jika anda baru membeli peranti tersebut. Dibawah adalah cara-cara untuk menetapkannya.

Cara buat akaun Google baru Klik Sini

Buka Tetapan (Setting). (akan ditunjukkan semasa mendaftar)
Skroll ke Akaun.
Klik tambah akaun, ikon ditambah di sudut kanan atas skrin anda.

Klik Google
Klik atau buat akaun baru.
Taipkan nama yang berkaitan dengan akaun. Walaupun anda tidak perlu menggunakan nama sebenar anda, jika ini akan menjadi akaun utama anda, menggunakan nama sebenar anda adalah disyorkan.

Klik Selanjutnya
Masukkan tarikh lahir yang dikaitkan dengan akaun. Nota: Google menghendaki semua pengguna akaun sekurang-kurangnya berumur 13 tahun dan sesetengah negara mempunyai keperluan umur yang lebih tinggi, tetapi untuk memiliki akaun yang boleh menggunakan Google Wallet (atau menggunakan kad kredit di Google Play), pemegang akaun mestilah berumur 18 tahun keatas.

Pilih Jantina. 
Jika anda tidak mahu dikenal pasti oleh jantina anda, anda boleh menolak. Terdapat juga pilihan jantina tersuai untuk mereka yang mengenal pasti di luar binary cisgender.

Klik Seterusnya
Taipkan nama pengguna anda. Nama pengguna ini akan menjadi alamat Gmail anda serta bagaimana anda log masuk ke akaun Google.

Jika nama pengguna yang diingini diambil, anda akan diberitahu untuk memilih cadangan lain dan diberi. Sama pilih salah satu nama pengguna yang dicadangkan atau taipkan yang baru.

Klik Selanjutnya.
Klik kata laluan baru untuk akaun anda. Kata laluan harus menjadi sekurang-kurangnya lapan aksara, yang mempunyai nombor atau karakter khas, jika anda ingin berpegang pada huruf lama.

Masukkan semula kata laluan baru anda dalam kotak kata sahkan kata laluan. Anda akan diberitahu sama ada kuat atau lemah kata laluan yang anda pilih.

Anda akan diminta untuk Tambah nombor telefon. Nombor telefon ini boleh digunakan untuk mengesahkan identiti anda, membantu log masuk ke akaun anda dan membantu orang mencari anda jika mereka mempunyai nombor telefon anda. Jika anda ingin menambah nombor telefon, taipkannya.

Klik Seterusnya.
Untuk mengesahkan nombor anda atau Langkau untuk melangkau meletakkan nombor.

Google akan membentangkan syarat penggunaannya. Selepas membaca bahagian yang menarik minat anda, klik saya bersetuju.

Akaun Google teras anda kini telah disediakan, dan nama pengguna dan kata laluan anda akan dipaparkan.

Nama pengguna dan kata laluan.
Ini akan membawa anda ke semua perkhidmatan Google (Gmail, Chrome, YouTube, Google maps).

Buat Akaun Google (Gmail)
Akaun Google memberikan anda akses kepada banyak produk Google. Dengan Akaun Google, anda boleh melakukan perkara-perkara seperti:

Hantar dan terima e-mel menggunakan Gmail.
Cari video kegemaran anda yang baharu di YouTube.
Muat turun aplikasi dari Google Play.

Langkah 1: Buat Akaun Google
Apabila anda membuat Akaun Google, anda akan diminta untuk mendaftar maklumat peribadi. Dengan menyediakan maklumat yang tepat, anda boleh membantu memastikan akaun anda selamat dan menjadikan perkhidmatan yang Google berikan lebih berguna.

"Cara Mendaftar Membuat Akaun Gmail"

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)
Gmail adalah perkhidmatan e-mel percuma popular yang disediakan oleh Google. Dengan mendaftar untuk akaun Gmail, anda boleh menggunakan semua perkhidmatan Google seperti Gmail, Peta, YouTube, Google Drive, dan lain-lain. Akaun Gmail anda juga boleh dianggap sebagai Akaun Google. Artikel ini menunjukkan kepada anda cara membuat akaun Gmail baharu dalam beberapa minit sahaja.

Akaun Google merupakan element penting dalam semua urusan seperti youtube, Google Drive, malah untuk mendaftar akaun Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya. Tanpa akaun gmail anda tidak boleh menggunakan produk Google secara percuma mahupun berbayar.

Sila ikut langkah-langkah semasa proses pendaftaran e-mel Gmail dibawah:

Pendaftaran Gmail - Bagaimana untuk membuat akaun Gmail
Langkah 1: Pergi ke halaman Pendaftaran Gmail.

Langkah 2: Masukkan maklumat peribadi anda termasuk:

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)


Nama pertama dan terakhir anda
Nama pengguna anda - Nama pengguna anda mestilah belum digunakan oleh orang lain. Jika nama pengguna yang anda mahu sudah diambil, anda perlu memilih yang lain.
Kata laluan anda - Sila pilih kata laluan yang kuat untuk memastikan akaun anda selamat dengan menggunakan gabungan huruf, nombor dan simbol dalam kata laluan anda.

Langkah 3: Setelah anda menyediakan semua maklumat yang diperlukan, klik Next.

Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)


Jika anda mengisi sebarang bidang dengan tidak betul, Google akan menunjukkan mesej ralat untuk membimbing anda untuk menyemak semulanya.

Langkah 4: Anda mungkin diminta memberikan nombor telefon untuk mengesahkan akaun anda. Jika ya, masukkan nombor telefon anda kemudian klik Next.Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)


Langkah 5: Google akan menghantar mesej teks yang mengandungi kod pengesahan 6 digit ke nombor telefon anda. Semak telefon anda dan masukkan kod ke dalam kotak. Kemudian, klik Sahkan.


Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)

Langkah 6: Anda perlu memberikan beberapa maklumat lain termasuk:

Alamat e-mel pemulihan anda (pilihan)
Hari jadi anda
Jantina anda

Langkah 7: Klik Next.Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)

Langkah 8: Semak Syarat Perkhidmatan dan Dasar Privasi Google. Kemudian, tatal ke bahagian bawah dan klik SETUJU.


Cara Buat Akaun Google Baru (Gmail)


Tahniah! Akaun Gmail anda telah berjaya dibuat! Anda boleh mula menggunakan Gmail dan perkhidmatan Google yang lain.


Nota: Jika anda tidak tahu bagaimana untuk log masuk ke akaun Gmail anda, anda boleh membaca artikel ini untuk panduan menyeluruh: Cara Login Gmail.

Semak sama ada anda sudah mempunyai Akaun Google
Jika anda telah melog masuk ke sebarang produk Google sebelum (seperti Gmail, Peta Google, atau YouTube), anda sudah mempunyai Akaun Google. Anda boleh menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang sama yang anda buat untuk produk tersebut untuk log masuk ke mana-mana produk Google yang lain.

Jika anda tidak ingat anda pernah masuk dan ingin menyemak jika ada mempunyai akaun, masukkan alamat e-mel anda. Anda akan melihat mesej jika tidak ada Akaun Google yang dikaitkan dengan alamat e-mel anda.

Jika anda terlupa nama pengguna atau kata laluan anda, ikuti langkah-langkah untuk memulihkan akaun anda.

Semak di mana pemberitahuan e-mel dihantar
Langkah 2: Lindungi akaun anda dengan maklumat pemulihan
Sekiranya anda terlupa kata laluan anda atau seseorang menggunakan akaun anda tanpa izin anda, maklumat pemulihan yang dikemas kini menjadikannya lebih berkemungkinan anda akan mendapat kembali akaun anda.

  • Tambah nombor telefon pemulihan
  • Tambah alamat e-mel pemulihan
Bagaimana untuk menyediakan akaun baru anda pada komputer riba atau desktop anda
Ia mungkin lebih mudah untuk menyediakan akaun baru pada desktop atau komputer riba anda. Anda boleh pergi ke pautan ini dalam mana-mana penyemak imbas web untuk bermula.

Masukkan nama pertama dan terakhir anda.
Masukkan nama pengguna yang ingin anda gunakan untuk akaun tersebut. Anda mungkin perlu menambah nombor atau menggunakan nama lain jika orang yang anda mahu sudah digunakan.

Masukkan dan sahkan kata laluan yang akan anda gunakan untuk akaun itu.
Google perlu menghantar mesej teks untuk tujuan keselamatan. Masukkan nombor telefon anda.

Masukkan kod yang anda terima melalui mesej teks.
Masukkan alamat e-mel sandaran jika anda mempunyai satu. Ini boleh digunakan untuk membantu anda memulihkan akaun anda jika terkunci. Masukkan tarikh lahir dan jantina pilihan anda.

Anda juga boleh memilih data yang Google akan kumpulkan tentang diri anda. πŸ‘‰Baca terma dan syarat

Nota: Itu sahaja, Akaun Google baharu anda telah tersedia, sila semak e-mel Gmail anda.


Comments

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram