Penulisan SEO: Tip, Alat dan Teknik

Image
Tip Menulis Konten SEO untuk Beginners Pengertian Penulisan SEO Utama : Penulisan SEO merujuk kepada jenis penulisan yang bertujuan membantu tapak web meningkatkan keterlihatan mereka dalam talian. Lebih 74,000 istilah carian individu sedang ditaip ke dalam Google setiap saat. Penulisan SEO bukan sahaja memperkatakan tentang padanan kata kunci, ia juga melibatkan menawarkan penyelesaian kepada jawapan kepada pertanyaan pengguna atau pembaca tapak web anda. Enam puluh tujuh peratus daripada semua klik pergi ke lima hasil organik pertama. Penulisan SEO membantu meningkatkan peluang halaman untuk mendapat kedudukan tinggi di SERP. Kedudukan di Google SERP dan enjin carian lain bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi tiada siapa yang mengatakan ia mustahil. Dengan alatan dan pengetahuan penulisan SEO yang betul, anda boleh meningkatkan peluang halaman tapak anda untuk mendapat kedudukan di SERP. Baca panduan ringkas ini dan pelajari kepentingan penulisan SEO dan cara melakukannya. Semak juga d

SEO Blog dan Website di Enjin Carian GoogleBelajar SEO Blog Melalui Enjin Carian Google

Salam sejahtera dan salam 1 blogger untuk semua, terdetik pulak hari ni nak mengulas sedikit perkongsian apa yang dikaitkan dengan kedudukan laman blog atau website ketika berada dalam senarai rank mahupun SERP dalam enjin carian Google.

Tiba-tiba pulak dapat ilham nak buat update berkaitan dengan enjin carian seperti Google, ye..lah seperti apa yang semua blogger telah maklum ada penganjur yang mengadakan  peraduan SEO contohnya seperti:- Contest Review Lynk.my 2015.  Adakah anda terfikir kenapa ye, mengapa laman web atau blog sekejap page atas tak lama kemudian page bawah dan silap haribulan hilang terus dari pandangan kacamata.


Google Search Engine-SEO
SEO atau singkatan kepada Search Engine Optimization. Ramai para blogger otai dan baru kat luar sana termasuk saya sendiri, mencuba manalah tahu kot-kot terpilih oleh en. bot-bot nak duduk rank #1 di Google.


Apa yang dalam pemerhatian saya, setelah membuat beberapa penelitian kenapakah laman blog/website kita tidak boleh mengekalkan kedudukan, mendaki lebih tinggi walaupun tidak berada dalam kedudukan page #1 atau setidak-tidaknya memperbaiki kedudukan yang lebih baik sedikit. Apa sebabnya? oleh kerana faktor SERP mengikut pengindeksan google tiada siapa yang boleh menyangka sekiranya kekuatan SEO sesebuah blog tersebut tidak memenuhi kriteria dan syarat yang ditetapkan oleh Google.


Hmm...pening juga dibuatnya maklumlah ilmunya belum cukup lagi...hi...hi.
Mengikut apa yang diteliti dan diselidik memang ada berkait rapat dgn SEO on page dan SEO off page sesebuah laman web atau blog. Selain itu ia juga meliputi web structure,  links, keywords, page speed inside, meta tags selain update laman web dan blog tersebut.


Struktur laman
Mereka bentuk semula laman web adalah seperti pembentukan semula dapur - anda mesti memikirkan apa ciri-ciri dan keupayaan yang anda perlukan dan bagaimana anda akan menggunakan mereka sebelum anda mereka bentuk susun atur anda, peralatan tempat dan palam, dan pilih jubin, langsir dan countertops. "- Web Mereka semula 2.0
reka bentuk web yang baik memerlukan seni bina tapak berdasarkan matlamat tapak dan penonton sasaran ditubuhkan pada ringkasan projek. 

Serahan daripada fasa ini ialah:

  • Rangka kandungan 
  • laman Rajah 
  • Page Penerangan Rajah 
  • Rangka laman

Keempat-empat serahan adalah bergantung kepada satu sama lain dan perlu diselesaikan secara berurutan.

Rangka kandungan
Bekerja rapat dengan pelanggan anda, membuat senarai semua kandungan yang sedia ada. kandungan Brainstorm yang perlu diwujudkan untuk laman web ini. Mengkaji semula senarai kandungan, mengurangkan apa-apa yang tidak sepadan dengan matlamat atau keperluan penonton seperti yang dinyatakan dalam ringkasan projek. 


Ambil masa untuk berfikir tentang masa depan dan bagaimana kandungan laman web ini mungkin perlu berkembang. Pastikan anda meninggalkan ruang untuk pertumbuhan. Kumpulan yang seterusnya kandungan anda ke dalam kategori. Seperti yang anda mengkategorikan kandungan anda, mempertimbangkan untuk mendapatkan maklum balas pengguna melalui sejenis kad. Setelah kategori anda diwujudkan, mewujudkan garis panduan bagi kandungan anda dan mengkaji dengan pelanggan-pelanggan anda untuk ketepatan.

laman Rajah
Ambil menggariskan kandungan akhir anda dan membuat gambar rajah peta laman atau tapak. Gambar rajah tapak hanyalah gambaran visual menggariskan kandungan dan struktur tapak. Anda boleh menggunakan Excel, Visio atau Omnigraffle untuk membuat gambar rajah laman web anda. 


Rujuk kepada Panduan The Lazy IA untuk Membuat artikel Sitemaps di Kotak dan Arrows untuk contoh langkah demi langkah.

 7 tips dan maklumat lanjut boleh rujuk laman seperti berikut di bawah:
 ***Translate dulu untuk mudah faham*** >>>Translate<<<
1. SEO on page
2. SEO off page
3. Web Structure
4. Links
5. Keywords
6. Page Speed Insight
7. Meta Tags


Selamat membaca dan semoga bermanfaat...

Comments

Post a Comment

Maklumat yang terkandung dalam laman Blog ini hanya untuk tujuan maklumat umum sahaja.

Kami tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerosakan termasuk tanpa had, kehilangan atau kerosakan secara langsung atau tidak langsung atau apa-apa kerugian atau kerosakan yang timbul atau sesuatu yang berkaitan dengan penggunaan laman web ini. Dilarang meniru, copy & paste kandungan dalam laman blog ini.

Komen akan ditapis untuk kesejahteraan bersama, spammer tidak dialu-alukan (spammers are not allowed).

Terima Kasih.

The Blogler (Aku Pakar Blogger).

Popular Posts

Apakah Maksud Kelajuan Internet Mbps dan Kbps

Cara Hack Wifi Password Guna Telefon/ Smartphone/ Apps

Bagaimana Ketahui Phone Kena Hacked

Cara Membuka UnLock Pattern Android, PIN Kata Laluan

Cara Padam Akaun Instagram